Ambasada Israelului în România anunță moartea lui Iancu Ţucărman, unul dintre supravieţuitorii Trenurilor Morţii din timpul Holocaustului/ Ţucărman, 98 de ani, a fost infectat cu virusul SARS-COV 2
Ambasada Israelului în România a anunțat, vineri seara, moartea unuia dintre supravieţuitorii Trenurilor Morţii din timpul Holocaustului, Iancu Ţucărman, care s-a stins din viaţă în această după-amiază, la vârsta de 98 de ani, după ce a fost infectat cu virusul SARS-COV 2, potrivit unul comunicat de presă al instituției.
„Vestea morţii lui Iancu Ţucărman este deosebit de tristă pentru mine. Supravieţuitor al unor orori inimaginabile din timpul Pogromului de la Iaşi, un om cu o dorinţă de viaţă incredibilă, Iancu Tucărman nu a mai putut lupta împotriva acestui virus necruţător. A fost şi va rămâne în amintirea noastră întruchiparea demnităţii umane şi a iubirii pentru poporul evreu atât de greu încercat”, a declarat David Saranga, ambasadorul Israelului.
Potrivit sursei citate, Iancu Ţucărman a fost înghesuit, alături de alţi 146 de evrei, într-un vagon al trenurilor morţii, în timpul Pogromului de la Iaşi, „pentru simpla vină că era evreu”. Doar opt supravieţuitori, printre care şi Iancu Ţucărman, au mai ajuns la Podul Iloaiei.
„A fost o victimă a antisemitismului atât în vremea Gărzii de Fier cât şi de-a lungul epocii comuniste. Cu toate acestea, iubirea faţă de oameni, bunătatea sa, au fost direct proporţionale cu suferinţa îndurată atâţia ani. Recent, Iancu Ţucărman, la sărbătoarea împlinirii a 98 de ani, a cerut public, din nou, să nu uităm nicicând Holocaustul şi să nu permitem antisemitismului, urii, xenofobiei să acapareze din nou omenirea”, mai precizează comunicatul Ambasadei.
Ambasadorul David Saranga va participa, săptămâna viitoare, la înmormântarea lui Iancu Ţucărman.
„Domnul Ţucărman a fost un model de stăruinţă şi de compasiune, un om care a reuşit să se împace cu trecutul şi să transforme propria experienţă într-o lecţie pentru generaţiile viitoare. Mă voi asigura că numele şi destinul său nu vor fi uitate şi va fi onorat mereu, aşa cum se cuvine, pentru că pentru mine – precum şi pentru atâţi alţii – a fost o onoare să-l întâlnesc. Din păcate, avem alături de noi din ce în ce mai puţini supravieţuitori ai Holocaustului, iar amintirile noastre despre brutalitatea şi ororile din acele vremuri încep să se estompeze. De aceea, e deosebit de important să vorbim generaţiei tinere despre Holocaust, să ne amintim istoria cu părţile ei bune, dar şi cu cele nedrepte şi crude”, a mai spus ambasadorul.
Sursa foto: Ambasada Israelului în România/ Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank