Ambasada României la Paris a găzduit un dialog transatlantic cu peste 30 de parlamentari din SUA și Europa
Peste 30 de membri ai Parlamentului European și Congresului SUA s-au întâlnit sâmbătă, 21 mai, la Ambasada României din Paris, la cea de-a 84-a reuniune interparlamentară UE-SUA a Dialogului Legislativ Transatlantic, a transmis instituția.
La evenimentul organizat de Parlamentul European în cooperare cu Ambasada României la Paris, au mai participat reprezentanți ai Comisiei Europene și Serviciului European pentru Acțiune Externă. Discuțiile au fost conduse de copreședinții grupului, deputatul european Radoslaw Sikorski și Congresmenul american Jim Costa.
Au participat de asemenea, deputatul ucrainean Rustem Umerov, ambasadorul SUA pe lângă UE, Mark Gitenstein, și europarlamentarul român Dragoș Tudorache.
Dezbaterile s-au axat pe subiecte de mare actualitate, din perspectiva cooperării transatlantice: sprijinul pentru Ucraina, descurajarea Rusiei și combaterea dezinformării, perspectivele relațiilor politice și comerciale cu China, comerțul și tehnologia, mai transmite Ambasada României la Paris într-un comunicat de presă trimis sâmbătă.
- ”Ambasadorul Luca Niculescu a salutat organizarea reuniunii la Ambasada României, cu atât mai mult cu cât în acest an se aniversează două momente importante: 25 de ani de la încheierea Parteneriatului Strategic România-SUA și 15 ani de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Ambasadorul român a subliniat importanța cooperării transatlantice, în special în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. „Valorile pentru care ucrainenii se luptă sunt și ale noastre. Ele sunt esența parteneriatului nostru, sunt fundamentul prosperității noastre, al democrației noastre și al modului nostru de viață”, a spus ambasadorul Niculescu, încurajând în continuare demersurile comune în favoarea Ucrainei. A atras atenția și asupra riscurilor asupra Republicii Moldova, ce are nevoie, de asemenea, de sprijin transatlantic. România va continua să se implice în consolidarea Flancului Estic al NATO, ca parte a posturii de apărare a organizației. Implicarea Franței, ca națiune cadru în noul Grup tactic de luptă, este extrem de importantă în acest sens, iar ambasadorul român a salutat cooperarea excelentă între trupele americane care erau deja prezente, cu cele franceze și din alte țări, alături de autoritățile române. S-a referit, de asemenea, la demersurile României în sprijinul refugiaților din Ucraina, precum și în asigurarea fluxurilor necesare de transport al cerealelor. Toate dezbaterile au relevat consensul neechivoc privind rolul crucial pe care parteneriatul transatlantic îl are în contextul crizei actuale provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Coordonarea și mobilizarea fără precedent a UE și SUA, care deja a dus la adoptarea unor decizii istorice, trebuie să continue, iar membrii Dialogului Legislativ Transatlantic s-au angajat ferm în acest sens”, se arată în comunicatul Ambasadei României la Paris.
Context
Dialogul dintre membrii Parlamentului European pentru relația cu SUA și omologii din Camera Reprezentanților a Congresului american s-a derulat constant începând din anul 1972, fiind relația inter-parlamentară cea mai longevivă și dinamică din istoria Parlamentului European. Lansarea oficială a Dialogului Legislativ Transatlantic în anul 1999, în marja Noii Agende Transatlantice, a reprezentat o continuare a procesului de cooperare și îmbogățire a domeniilor abordate de către cele două părți.
Dialogul a fost creat datorită necesității gestionării unor subiecte care depășeau cadrul politicii externe și al relațiilor comerciale. Cadrul legislativ existent pe cele două maluri ale Atlanticului avea și are un impact semnificativ asupra relațiilor în domeniul politicilor economico-financiare, energie și climă, protecția datelor și economie digitală, securitatea cibernetică și combaterea terorismului. Din această perspectivă, scopul Dialogului este menținerea unei cooperări orientate pe dezvoltarea de politici publice în aceste domenii, cu accent pe dimensiunea legislativă.
Dialogul Legislativ Transatlantic se reunește semestrial, atât în SUA, cât și în UE, cu posibilitatea organizării de consultări în sistem video conferință de câte ori este necesar. Cea de-a 84-a reuniune, din Franța, a fost prima în format fizic, după trei ani de pauză, în contextul pandemiei de Covid-19. Se desfășoară pe parcursul a două zile, prima la Ambasada României din Paris, iar a doua la centrul de conferințe al Parlamentului European și la Casa Jean Monnet din Bazoches-sur-Guyonne.
sursa foto: Ambasada României la Paris
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii