G4Media.ro

Ambasadoarea Franței la București, despre declarațiile lui Macron referitoare la NATO: Declarațiile…

Ambasadoarea Franței la București, despre declarațiile lui Macron referitoare la NATO: Declarațiile președintelui meu nu sunt o critică a structurii NATO, ci o nevoie de consens politic

Recentele declaraţii ale preşedintelui Emmanuel Macron nu sunt „o critică a structurii NATO”, ci acesta a transmis, mai degrabă, că „există o nevoie de consens politic” în Alianţă, a declarat, marţi, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, citată de Agerpres.ro.

Precizarea a fost făcută în contextul în care preşedintele francez a declarat săptămâna trecută, pentru publicaţia The Economist, că „suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”.

„Ce a spus preşedintele meu nu este o critică a funcţionării NATO în sine şi a structurii militare. NATO este o organizaţie foarte eficace, foarte structurată, cu o ierarhie ce funcţionează foarte bine, interoperabilitate şi aceste declaraţii nu se refereau la structura militară. A spus că există probabil, în interiorul NATO, o nevoie de consens politic mai mare între aliaţi, când se iau decizii individuale. Asta e tot. Nu a pus sub semnul întrebării pertinenţa”, a spus Michele Ramis.

Ea a fost prezentă, alături de alţi 20 de diplomaţi din state membre NATO acreditaţi la Bucureşti, la o vizită în baza militară Deveselu.

„NATO e o alianţă militară cu propriile reguli. Poate că ar trebui ca legătura să fie mai strânsă înainte de decizii politice luate de unii aliaţi, deoarece miza este securitatea noastră comună”, a punctat Ramis.

Pornind de la declaraţia lui Emmanuel Macron, unii dintre ambasadori au apreciat că Europa are nevoie de o „voce mai puternică” în NATO şi au subliniat nevoia de coeziune.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier Klodt, a vorbit despre nevoia de „mai multă Europa” în sistemul comun de apărare.

„Cred că este foarte clar pentru noi toţi – avem nevoie de mai multă Europa în sistemul nostru de apărare, avem nevoie de coeziune, de un impact mai mare al Europei, dar nu ca substitut, ci să fie coordonată îndeaproape în cadrul NATO. Aceasta este poziţia Germaniei”, a spus diplomatul.

Vorbind de declaraţia preşedintelui francez, el a evocat răspunsul cancelarului german, Angela Merkel.

„Doamna cancelar s-a exprimat în acest sens şi a spus că unele exprimări sunt mai fericite, altele nu. Dar cred că înţelegem mesajul esenţial, anume ‘faceţi ca Europa să fie mai auzită’. Este simbolic faptul că suntem aici azi să vedem unul din stâlpii de bază ai sistemului de apărare NATO”, a subliniat Cord Meier Klodt.

Diplomatul a vorbit şi despre conştiinţa nevoii de coordonare. „Sunt convins că Franţa ştie că putem avea securitatea de care avem nevoie, într-o lume de ameninţări , doar dacă suntem coordonaţi. Poate topica şi accentele sunt diferite dar noi Germania credem cu putere că trecem de provoxări numai în acest sistem”, a spus ambasadorul Germaniei.

Ambasadoarea Turciei, Fusun Aramaz, a afirmat că „alianţa este puternică, este capabilă şi suntem complet dedicaţi Alianţei”.

Vorbind despre relaţia dintre Turcia şi NATO, ea a subliniat contextul regional. „Trebuie să avem un dialog cu Rusia, deoarece facem parte din aceeaşi regiune şi deşi subliniem frecvent că nu suntem de acord cu Rusia pe toate planurile, de fapt avem multe teme pe care nu suntem de acord – de exemplu anexarea ilegală a Crimeei şi activităţile în Estul Ucrainei – pe de altă parte trebuie să păstrăm un dialog. De exemplu, în Siria, pe teren”, a afirmat Fusun Aramaz.

De asemenea, a punctat că Turcia a cumpărat rachete S-400 de la Rusia din motive ce ţin „strict de securitatea naţională”.

„Am explicat că achiziţionarea rachetelor S-400 de la Rusia are legătură complet cu securitatea noastră naţională şi nu va interfera cu poziţia Alianţei şi nu vor fi integrate în sistemul Alianţei, dar au fost achiziţionate pur şi simplu din motive de securitate din regiune, dacă vă gândiţi la Siria şi alte locuri”, a afirmat ambasadoarea.

Ea a evidenţiat că armata Turciei este „a doua cea mai mare armată NATO, este foarte disciplinată”.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, care a iniţiat invitaţia către ambasadori la baza militară, a vorbit despre eveniment.

„Obiectivul a fost să arătăm investiţiile pe care România şi Statele Unite ale Americii le-au făcut aici, la Deveselu, ca parteneri strategici dar şi ca aliaţi, de a pune la dispoziţie un scut antirachetă pentru NATO şi comunitatea transatlantică, pentru a arăta funcţiile facilităţii şi apoi pentru a sublinia că aceasta este o facilitatea NATO, rezultatul investiţiilor din partea României şi SUA”, a afirmat Klemm.

El a amintit că sistemul de apărare antirachetă Aegis de la baza militară Deveselu a fost inaugurat în 2016 şi a subliniat rolul exclusiv defensiv al sistemului. „Singura sa misiune este de a apăra de eventuale atacuri cu rachetă din Orientul Mijlociu”, a punctat ambasadorul american.

foto: Michele Ramis, ambasadoarea Franței la București, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Votați Klaus Iohannis!
    Votați bunăstarea și echilibrul!

  2. Cam confuz monsericul Macron!

    • Unde-i confuzia? Ai citit interviul in The Economist?

    • Inteleg confuzia celor care nu au citit. Insa cei care au facut mai mult de scroll pe pagina The Economist ce scuza au pentru confuzie? Fraze lungi si vocabular complex… Plus multa, multa rea credinta si mancatorie politica din partea jurnalistilor si a think thankerilor (mai ales cei de la Berlin) care traiesc din platitudini si care acum 25 de ani scriau teze in care erau super convinsi ca istoria s-a terminat pentru ca asa le-a spus Fukuyama. Si uite ca istoria a avut tupeul sa nu se termine totusi.

      Negru pe alb si fara interpretari ca cele din partea organului de presa al conservatorilor nemti (organ care pana la urma a comentat fara sa citeasca si s-a facut de ras): „Asistam la o agresiune din partea Turciei, membru NATO, intr-o zona in care sunt in joc interesele noastre (ale NATO), fara coordonare. N-a existat niciun plan si nicio coordonare din partea NATO. Avem programata o reuniune in decembrie. In opinia mea, aceasta stare de fapt nu pune sub semnul intrebarii interoperabilitatea in NATO, interoperabilitate care functioneaza la nivelul armatelor noastre, functioneaza pentru comanda operatiunilor pe teren. Insa pe plan strategic si politic suntem nevoiti sa recunoastem ca avem o problema.” „Cred ca interoperabilitatea NATO functioneaza bine. Insa acum trebuie sa ne clarificam scopurile strategice pe care vrem sa le atingem in interiorul NATO.”

    • Turcia este la a doua „abatere” majora iar Macron vorbeste de „coordonare”. De-aia e confuz. Il doare in pix pe Erdogan de strategia si politica NATO si a lui Macron.
      Poate va amintiti ce au facut la Incirlik dupa asa-zisa lovitura de stat pe care Erdogan si-a dat-o singur. In locul americanilor eu as fi inceput sa imi iau de acolo bulendrele pe motiv ca sunt „obsolete” (ceea ce e perfect adevarat) si as fi inceput usor-usor sa le tai macaroana la turci. Or fi ei mari, dar nu poti sa contezi pe ei. Erdogan face misto de NATO, el isi urmeaza politica proprie. Chestia asta devine si mai clara daca va ganditi la ce se intampla in Siria. Si mai sunt si altele. Incercati sa vedeti Turcia sub toate aspectele.

    • @Jormania. Felicitari pt comentariu. Eu am aratat in postari anterioare pozitia lui Macron, cu pasaje din The Economist, dar in zadar, manipularea prinde mai bine la romani.

  3. Dar un postac al mafiei PRO-PSD-ALDE? Trebuie ceva pentru „complexul” de inferioritate.

  4. „…consens politic mai mare între aliaţi, când se iau decizii individuale. „?? Ce fel de consens politic vreti atunci cand unele state ingrate,precum Franta, iau decizia de a-si crea o armata proprie „europeana”? Romania nu se alatura acestor state , tocmai pentru ca acestea iau decizii individuale fara a se consulta cu alte state membre NATO. De ce nu ne intreaba presedintele dumneavoastra daca Romania este de acord cu astfel de abordari? Romania are un parteneriat STRATEGIC cu SUA si este un membru cheie in NATO. Asta ar trebui sa inteleaga domnul Macron, acest trubadur european.

    • Cam cum vrei sa gandeasca unul care, cand merge seara acasa, da de bunicutza lui Bula, aia care in bancul respectiv avea Parkinson?

    • @mike. Problema cu armata proprie europeana nu este „inventia ” lui Macron, ci a Germaniei. Noua sefa a CE, lucreaza deja la acest proiect de pe vremea cand era Min. Apararii. Macron nu ia nicio decizie individuala, vor discuta impreuna la sumitul din decembrie. Nu uita, Franta este cel mai militarizat stat din UE, deci Macron are un cuvant greu de spus la NATO. El a facut afirmatii privind coordonarea actiunilor in alianta pt a o face si mai credibila.