Ambasadoarea României în Olanda: Coordonatorii celor patru secții de vot au semnalat autorităților competente din țară că sunt foarte mulți români care așteaptă de ore în șir
Brândușa Predescu, ambasadoarea României în Olanda a explicat luni, într-o postare pe Facebook, că angajații ambasadei au făcut tot posibilul să asigure un proces electoral fără sincope. Potrivit oficialului, pe parcursul zilei coordonatorii secțiilor de votare au înștiințat Bucureștiul referitor la aglomerația formată, ca și la faptul că până la ora prevăzută de închidere a urnelor nu vor apuca să voteze toți cei prezenți.
În aceeși postare, Brândușa Predescu își mai cere scuze pentru situația creată.
Postarea integrală:
Dragi compatrioti,
Stiu ca multi dintre dvs sunteti suparati, dezamagiti, frustrati ca nu ati putut vota ieri in Olanda, in pofida orelor de asteptare. Si eu am stat la rand, impreuna cu dvs. Am vazut in ce numar mare ati venit la vot, la Haga, la Diemen, la Eindhoven. Pentru prima oara de cand se organizeaza alegeri in Olanda, la initiativa Ambasadei, au existat patru sectii de vot, si nu doua, ca si pana acum. Cu toate acestea, la scurt timp dupa demararea votarii, a devenit limpede ca nu va fi posibil ca toti care s-au deplasat la sectii vor putea sa ajunga sa isi exprime optiunea. Procesul de vot a fost mai anevoios in special in conditiile desfasurarii a doua scrutinuri concomitent, iar timpii de asteptare mai indelungati, experienta cu totul noua a celor doua sectii organizate in alte localitati ne-a pus in fata unor situatii neprevazute, participarea foarte ampla nu a putut fi acomodata in numai patru sectii de vot. Se putea face organizatoric mai mult si poate si mai bine, evident in limitele legii. Va asigur, insa, ca uman, s-a facut tot ce se putea. Si s-a facut cu buna credinta.
Pentru cei care ati asteptat ore la rand si, in final, nu ati reusit sa va exprimati optiunea, dar si pentru cei care au facut-o, as dori sa stiti ca cei care au asigurat componenta sectiilor de vot au stat ieri la dispozitie peste 14 ore, si inca multe alte ore dupa inchiderea urnelor, lucrand non-stop, la capacitate maxima, fara o singura pauza, cu doar cate o sticla de apa langa ei. Parcurgand fara oprire, cu atentie si concentrare numeroasele operatiuni prevazute de lege pentru ca votul sa se poata desfasura fluent si fara intreruperi. As dori, de asemenea, sa stiti ca, pe parcursul zilei, coordonatorii celor patru sectii de vot au semnalat autoritatilor competente din tara ca sunt foarte multi romani care asteapta de ore in sir si care probabil nu vor fi in masura sa voteze solicitand o decizie cu privire la ora inchiderii. Decizia autoritatilor a fost clara – respectarea legii in vigoare, cu obligatia ca procesul de votare sa fie inchis la orele 21.00.
In ce priveste situatia creata la Haga si pe care, personal, o regret nespus in conditiile in care ar fi putut fi evitata, este nevoie de cateva precizari. Potrivit normelor si uzantelor internationale, pentru a putea organiza sectii de vot atat in misiunea diplomatica cat si in alte locatii, Ambasada este chemata sa informeze in prealabil autoritatile statului de resedinta si sa solicite acordul acestora, lucru care s-a si intamplat. Localul misiunii diplomatice de la Haga, in care au fost organizate doua sectii de vot, s-a aflat, pe tot parcursul desfasurarii scrutinului, in atentia fireasca a gazdelor noastre, preocupate de mentinerea linistii si ordinii in zona rezidentiala in care este situata misiunea. Fortele de ordine olandeze s-au sesizat si au intervenit date fiind prevederile conventiilor internationale prin care statul de resedinta este obligat sa acorde protectie sediilor misiunilor diplomatice de pe teritoriul sau si in conditiile in care, dupa inchiderea reglementara a sectiilor de vot la orele 21.00, anumiti compatrioti au inteles sa continue sa patrunda pe teritoriul ambasadei si sa se manifeste violent.
Regret sincer ca, dupa o zi plina, in care totul a decurs fara incidente, multi romani care au asteptat la rand nu au putut sa isi exercite dreptul de vot. Multi, insa, aproape de trei ori mai multi decat la alegeri precedente, au facut-o.
Imi pare sincer rau si sunt alaturi de cei care, fara de vina, au fost atrasi in valtoarea celor petrecute dupa orele 21.00 avand poate de suferit in urma interventiei fortelor de ordine care nu si-au facut decat datoria. Imi este, insa, greu, foarte greu sa inteleg cum este posibil ca anumiti, foarte putini compatrioti sa aleaga sa recurga la mijloace violente incalcand astfel atat legile tarii de origine, cat si ale tarii gazda.
Nu in ultimul rand doresc sa ma refer la sprijinul fara rezerve de care am beneficiat din partea autoritatilor olandeze, la nivel national si local cat si din partea asociatiilor romanesti, in perioada premergatoare votului cat si in ziua alegerilor. Va suntem intru totul recunoscatori! Imi doresc ca, dupa incidentele de ieri, sa depasim momentele critice si, cu lectii invatate, contand pe implicarea si sprijinul actorilor relevanti, mai ales din randul comunitatii, sa identificam impreuna solutii pentru organizarea mai buna a scrutinurilor viitoare.
Si inca ceva. Organizarea unui proces electoral atat de complex precum cel de ieri, presupune o munca de echipa si o cooperare intensa atat cu gazdele noastre olandeze cat si cu dvs, comunitatea de romani admirabila din aceasta tara, de asemenea, admirabila, compatrioti pe care ne straduim sa ii reprezentam onest, demn, profesionist si punand tot sufletul. Pentru ca ne-ati fost si ne sunteti alaturi va multumesc in numele meu si al intregii echipe a Ambasadei Romaniei de la Haga.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii