Ambasadoarea SUA: Există persoane care minimalizează sau ignoră rolul colaboratorilor locali în comiterea Holocaustului
Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a afirmat, luni, că există persoane care „minimalizează” sau „ignoră” rolul colaboratorilor locali în comiterea Holocaustului, transmite Agerpres.
Ea a participat la ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului organizată la Templul Coral din Capitală.
„Negarea şi distorsionarea Holocaustului sunt alimentate de naţionalismul şi xenofobia aflate în creştere în anumite ţări. Vedem distorsionarea Holocaustului în eforturile de a reabilita figuri istorice care au contribuit la comiterea crimelor Holocaustului. Există persoane care minimalizează sau ignoră rolul colaboratorilor locali în comiterea Holocaustului”, a transmis Kavalec, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA.
Kathleen Kavalec a amintit că, în urmă cu 80 de ani, lagărul de la Auschwitz a fost eliberat, iar supravieţuitorii evrei şi romi au fost eliberaţi de unul dintre cele mai dureroase şi groaznice capitole din istoria umanităţii.
„Statele Unite onorează şi caută o măsură de dreptate pentru victimele Holocaustului, supravieţuitorii şi familiile lor, şi pentru toate victimele persecuţiei naziste. Susţinem acest lucru prin comemorarea şi educaţia corectă despre Holocaust şi prin sprijinirea eforturilor de restituire şi compensare pentru proprietăţile confiscate de nazişti în timpul Holocaustului”, a subliniat ea.
Conform ambasadoarei, SUA rămân angajate în combaterea resurgescenţei antisemitismului „la noi acasă şi în întreaga lume”.
„Toate ţările, inclusiv Statele Unite şi România, trebuie să înfrunte realitatea propriei istorii, cu bunele şi cu relele ei. Educaţia corectă şi comemorarea onestă a Holocaustului pot învăţa noile generaţii despre ororile la care pot duce antisemitismul şi ura necontrolate”, a susţinut ea.
Kavalec a evidenţiat că învăţarea istoriei Holocaustului şi împărtăşirea mărturiilor supravieţuitorilor ne reamintesc să fim vigilenţi în faţa valului de antisemitism „în plină creştere” care ameninţă pluralismul, diversitatea, democraţia şi respectul pentru drepturile omului, inclusiv libertatea religiei sau a credinţei şi libertatea de exprimare.
Ea a subliniat „progresul încurajator” pe care România l-a făcut în extinderea educaţiei despre Holocaust.
„Introducerea unui curs obligatoriu despre Holocaust în licee este o realizare extraordinară care va avea un impact de durată asupra generaţiilor viitoare. Acest lucru serveşte drept exemplu în întreaga Europă. În mod similar, ridicarea unui Muzeu al Holocaustului şi Istoriei Evreilor în mijlocul Bucureştiului va fi nu doar un simbol al evoluţiei continue a României ca naţiune şi societate, dar şi o temelie pentru cercetarea naţională, dialogul public şi reconciliere”, a afirmat Kathleen Kavalec.
Ambasadoarea SUA a îndemnat toate părţile implicate să se dedice acestui proiect pentru ca el să devină realitate. „Acest muzeu este necesar acum mai mult ca niciodată”, a arătat ea.
Kavalec a transmis un mesaj supravieţuitorilor Holocaustului şi comunităţii evreieşti: „Sunteţi aproape de inimile noastre. Puterea, spiritul şi rezilienţa dumneavoastră, care au dăinuit chiar şi în cele mai întunecate vremuri, ne fac mai puternici şi ne inspiră”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii