G4Media.ro

Ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec a discutat cu reprezentanții Institutului de Investigare a…

Foto: IICMER

Ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec a discutat cu reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului despre cazul Gheorghe Ursu și căminele în care au murit mii de copii în perioada comunistă

Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București, a vizitat vineri Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), potrivit unui comunicat IICCMER.

Echipa IICCMER a prezentat evoluția cazului disidentului Gheorghe Ursu, împreună cu analiza din perspectivă istorică a motivării Înaltei Curți, potrivit comunicatului citat.

Oficialii au discutat și evoluția în justiție a sesizărilor penale privind Căminele-spital pentru copii, sesizări depuse de IICCMER în 2017, respectiv 2018, precum și de cea a investigațiilor privind crimele și abuzurile comise pe linia de frontieră a României înainte de 1989. Potrivit datelor instituției, în căminele comuniste au murit circa 15.000 de copii.

Ambasadoarei i-a fost prezentat și proiectul Memorialului „Închisoarea Tăcerii” din Râmnicu Sărat și Centrului Educațional privind Istoria Comunismului în România.

Memorialul, finanțat prin PNRR, a primit încă din luna mai a.c. autorizația de construire, iar IICCMER, în calitate de beneficiar (conform contractului de finanțare semnat pe 4 octombrie 2022) așteaptă definitivarea procedurilor de colaborare între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (în calitate de coordonator de reformă) și Compania Națională de Investiții (ca structură de implementare) pentru a putea fi demarate lucrările de reabilitare a clădirii fostei închisori politice și de construcție a Centrului Educațional.

„I-am vorbit ambasadoarei Kathleen Kavalec despre importanța cazului Gheorghe Ursu, pe care îl putem considera un caz exemplar în ceea ce privește modul în care este înțeleasă și aplicată justiția de tranziție în România postcomunistă. Am dorit, de aceea, să îi prezentăm doamnei ambasador analiza pe care am realizat-o, sub egida IICCMER, din perspectivă istorică, asupra motivării Curții Supreme. De asemenea, i-am vorbit Excelenței Sale și despre proiectul Memorialului de la Râmnicu Sărat, practic singurul proiect de memorializare a victimelor comunismului asumat de statul român și care are asigurată finanțarea, fiind obținute, de asemenea, toate documentele aflate în sarcina IICCMER pentru ca lucrările să poată fi demarate. Sperăm ca doamna ambasador să răspundă favorabil invitației noastre de a face o vizită la fostul penitenciar”, a declarat Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Așa. Și cu asta ce-ați făcut?