G4Media.ro

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, la Constanța: ”Zona Mării Negre nu este un…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, la Constanța: ”Zona Mării Negre nu este un butoi de pulbere/ Incidentul dronei prăbușite a fost neprovocat și neprofesionist din partea Rusiei/ Sper că vom asista la o mai bună cooperare a țărilor din regiune”

Noua ambasadoare a SUA în România, Kathleen Kavalec, aflată într-o vizită la Constanța, a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că nu consideră că regiunea Mării Negre este ”un butoi de pulbere”, așa cum a fost descrisă chiar de presa americană, și a catalogat episodul dronei SUA doborâtă de ruși ca fiind un ”incident neprovocat și neprofesionist”.

Întrebată fiind de ”incapacitatea axei România-Bulgaria-Turcia de a discuta pe o singură voce, precum balticii”, Kathleen Kavalec a transmis că speră ”că vom asista la o mai bună cooperare între țările din regiune”.

Referitor la Portul Constanța, ambasadoarea a declarat că unul dintre aspectele la care SUA se vor uita în continuare este ”ce se va întâmpla în termeni de rute de transport al cerealelor din Marea Neagră, iar dacă vor exista restricții, vor exista cereri mai mari pentru Portul Constanța”.

Reporter: După incidentul în care o dronă americană a fost doborâtă în Marea Neagră, zona a fost descrisă drept ”butoi cu pulbere” chiar în presa americană. Sunteți de acord cu această descriere și cu aprecierea că ”România, Bulgaria şi Turcia sunt greu de făcut să funcţioneze precum balticii, pe o singură voce?”

Kathleen Kavalec: Nu sunt de acord că este un butoi cu pulbere, nu cred că este o descriere corectă, cred că este important de știut că incidentul a fost neprovocat și neprofesionist din partea Rusiei și s-a petrecut în spațiul aerian internațional, iar Statele Unite vor continua astfel de misiuni. Cred că războiul a făcut ca în multe capitale să se conștientizeze valoarea cooperării și sper că vom asista la o mai bună cooperare între țările din regiune.

Reporter: Portul Constanța a devenit cheie în regiune, pentru exportul de cereale din Ucraina dar și militar, strategic. Ce a fost făcut bine în Portul Constanța de la începutul războiului, ce ar mai fi de făcut?

Kathleen Kavalec: Am avut parte de un tur minunat în port, de care m-am bucurat foarte mult. Ceea ce cred că a fost făcut bine este parteneriatul public-privat din port, în care este prezent și guvernul, iar operatorii sunt companii private, ceea ce cred că a făcut posibilă îmbunătățirea performanțelor ca răspuns la război și la nevoia de a transporta mai multe cereale. Știu că vor urma și alte investiții. Am auzit despre ele. Evident, unul dintre aspectele la care ne vom uita în continuare este ce se va întâmpla în termeni de rute de transport al cerealelor din Marea Neagră, iar dacă vor exista restricții, vor exista cereri mai mari pentru Portul Constanța. Ceea ce am văzut astăzi a arătat că îmbunătățirile aduse au făcut posibilă o creștere rapidă și sperăm că va fi o rută alternativă.

Context

Ambasadoarea Kathleen Kavalec a făcut, vineri, o vizită la Constanța, care a inclus o întâlnire cu primarul Vergil Chițac, șeful Portului Constanța, Florin Vizan, liderul spiritual al musulmanilor din România, Iusuf Muurat, dar și cu directorul companiei ADM România, Anton Povkhan.

La finalul zilei, ambasadoarea a ajuns la Universitatea ”Ovidius” unde l-a întâlnit pe rectorul Marcel Iliescu, prorectorul Mihai Gîrţu, coordonatoarea programului de Studii Americane, Ludmila Martanovschi, directorul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu” a Universității „Ovidius”, Florentina Nicolae, şi cu studenţi şi profesori de la specializarea Studii Americane.

Kathleen Kavalec a vizitat şi centrul de resurse American Corner Constanţa, s-a întâlnit cu echipa acestuia şi a participat la o masă rotundă cu jurnalişti din regiune. Ambasadoarea Kathleen Kavalec și-a început mandatul în decembrie 2022, în locul fostului ambasador Adrian Zuckerman.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. „Nu sunt de acord că este un butoi cu pulbere, nu cred că este o descriere corectă…”

    În consecință, flancul nord-estic al NATO se întărește, iar cel sud-estic, nu.

    Gravitatea episodului legat de aparatul de zbor american doborât de Rusia în Marea Neagră este minimizată nu pentru că este lipsită de importanță, ci pentru că Polonia și statele baltice sunt mai importante pentru Occident în viziunea SUA decât România și Bulgaria.

    Altă explicație pentru spusele ambasadorului american nu văd, că doar nu-și închipuie că România și Bulgaria pot stăvili mai ușor un atac al Rusiei decât Polonia și statele nordice! Astfel, în Polonia se construiește o bază permanentă, iar la malul Mării Negre se transmit mesaje de încurajare…

    • Drumul Rusiei spre Europa de Vest nu trece prin marea Neagra, ci pe la nord , prin Ucraina, Polonia, unde este un platou imens destul de lin – adică foarte greu de aparat.

    • @vct _ „…adică foarte greu de aparat”

      Drumul Rusiei spre Europa de Vest trece pe unde este mai ușor de trecut, adică, pe unde nu e apărat.

      Apoi, Bulgaria și România – zonă în care tocmai a fost doborât un aparat de zbor american – înseamnă NATO în aceeași măsură în care înseamnă Polonia și statele baltice. …Teoretic. Prin urmare, este necesar ca acestea să fie apărate cel puțin precum Europa de Vest, dacă nu mai bine, având în vedere riscurile crescute din regiune.

  2. Foarte competenta gagica asta!

  3. „incidentula fost neprovocat”
    – Neprovocat, de cine?

    • Neprovocat de americani, ca rusii au reacționat.

  4. Si rusii, si ungurii, si bulgarii, si chiar si sârbii pentru cum i-am „ajutat” in 1999.
    In curând o sa ne urasca si Marea Neagra.

  5. Pacat ca nu sunt vaccinat, in schimb tu trollule ai probleme psihice grave, hai mars in pm

  6. La loc comanda troll, lasa gargara te faci de ras, spurcaciune sovietica 👍🏼