Ambasadoarea SUA la București: Rusia continuă să își foloseacă aresenalul nuclear pentru a genera dezbinare, riscând o escaladare deliberată sau neintenționată
Rusia a desfăşurat agresiunea împotriva Ucrainei sub o ameninţare nucleară, a declarat, miercuri, ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, în deschiderea „Global Forum to Prevent Radiological/Nuclear Terrorism”, transmite Agerpres.
Ea a subliniat că în această săptămână aproape 200 de experţi din întreaga lume se reunesc la Bucureşti pentru a contracara „ameninţarea gravă a terorismului radiologic şi nuclear”.
„Recunoaştem că ameninţările terorismului radiologic şi nuclear nu ţin cont de frontierele naţionale şi trebuie abordate în mod colectiv”, a spus diplomatul.
Kathleen Kavalec a adăugat că Rusia a desfăşurat agresiunea împotriva Ucrainei „sub o ameninţare nucleară marcată de acţiuni iresponsabile şi ameninţări de escaladare”.
„Am văzut cum simpla ameninţare de escaladare nucleară pune în pericol stabilitatea internaţională. Rusia continuă să îşi folosească arsenalul nuclear pentru a genera dezbinare – riscând o escaladare deliberată sau neintenţionată. Acest climat periculos ne întăreşte nevoia de a consolida instituţiile noastre internaţionale pentru a contracara terorismul radiologic şi nuclear”, a evidenţiat ea.
Kathleen Kavalec a menţionat, în intervenţia sa, proiectul reactoarelor modulare mici de la Doiceşti, pe care l-a descris drept un „exemplu excelent al valorii colaborării internaţionale”.
„Sprijinit de Departamentul de Stat al SUA, Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a SUA, Ministerul Energiei din România şi parteneri din sectorul privat, acest proiect de ultimă generaţie ilustrează potenţialul pozitiv al noii tehnologii nucleare. Bazându-se pe experienţa de peste un sfert de secol a României în exploatarea în condiţii de siguranţă şi securitate a centralelor nucleare, proiectul de reactoare modulare mici de la Doiceşti va înlocui o fostă centrală pe cărbune cu energie fără emisii, va crea locuri de muncă şi va stimula creşterea economică”, a punctat Kathleen Kavalec.
La rândul său, secretarul adjunct al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, ambasador Bonnie Jenkins, a arătat că invazia Ucrainei de către Rusia pune în centrul atenţiei securitatea energetică.
„Contribuie la instabilitatea geopolitică. Acţiunile nesăbuite ale Iranului şi ale Coreei de Nord şi dezvoltarea în continuare a programelor nucleare conduc la o şi mai mare instabilitate”, a apreciat ea.
Bonnie Jenkins a amintit că, de când Rusia a invadat Ucraina, în 2022, „a acţionat nesăbuit în ceea ce priveşte infrastructura nucleară şi radiologică a Ucrainei, riscând să creeze o situaţie gravă în acest domeniu”.
„A pus în pericol nu doar oamenii, ci şi mediul”, a subliniat Bonnie Jenkins.
În acest sens, a afirmat că în timpul războiului Rusia a preluat controlul asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, cea de la Zaporojie.
„Acţiunile Kremlinului de a ataca infrastructura nucleară civilă a Ucrainei includ lovituri asupra obiectivelor nucleare din Kiev şi Harkov şi capturarea zonei de excludere de la Cernobîl (…) Sunt tot mai multe ameninţări legate de acţiunile iresponsabile ale Rusiei din Ucraina”, a arătat oficialul american.
Ea a adăugat că autorităţile ucrainene au raportat faptul că au pierdut controlul asupra a peste 1.500 de surse radioactive, din 2022, când a început invazia rusă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.