G4Media.ro

Ambasadorul României în Cipru, Dan Mihalache, afirmă că a abordat subiectul extrădării…

sursa foto: Facebook/Dan Mihalache

Ambasadorul României în Cipru, Dan Mihalache, afirmă că a abordat subiectul extrădării cetăţeanului israelian Beny Steinmetz, cu ministrul cipriot al Justiției, Anna Koukkides Procopiou

Ambasadorul României în Cipru, Dan Mihalache, s-a întâlnit, marţi, cu ministrul justiţiei şi ordinii publice din Cipru, Anna Koukkides Procopiou, relatează Agerpres. Întrebat dacă pe agenda întâlnirii cu ministrul cipriot a figurat şi tema extrădării cetăţeanului israelian Beny Steinmetz, reţinut în Cipru pe un mandat de arestare european emis în România, ambasadorul român a confirmat.

„Ministerul Justiţiei (din România – n.r.) va furniza autorităţilor cipriote documentaţia privind condiţiile de detenţie din România, condiţii care îndeplinesc standardele europene”, a declarat, pentru Agerpres, ambasadorul României în Cipru, Dan Mihalache.

„Am avut o întâlnire foarte bună astăzi cu vechea mea prietenă, Anna Koukkides Procopiou, în calitatea sa de ministru al justiţiei şi ordinii publice din Cipru. Anna Koukkides Procopiou, este unul dintre cei mai buni analişti politici pe care i-am cunoscut. Am discutat de data aceasta nu despre geopolitică, ci despre subiecte de interes comun şi modalităţi de consolidare a cooperării noastre bilaterale în cadrul UE”, a transmis ambasadorul într-o postare pe Facekook.

În decembrie 2020, Beny Steinmetz a fost condamnat definitiv la cinci ani închisoare cu executare în dosarul ‘Ferma Băneasa’, care se referă la restituiri ilegale de terenuri, alături de un alt afacerist israelian, Tal Silberstein (5 ani), de Remus Truică (7 ani), Paul al României (3 ani şi 4 luni), jurnalistul Dan Andronic (3 ani de închisoare cu suspendare).

Paul al României a reuşit să fugă din ţară înainte de pronunţarea sentinţei, iar pe numele afaceriştilor Tal Silberstein şi Beny Steinmetz au fost emise mandate europene de arestare.

Pe 3 septembrie, surse judiciare au precizat că, după ce a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Larnaca din Cipru, autorităţile au demarat procedura de predare către România a israelianului Beny Steinmetz, urmărit internaţional pentru a executa o pedeapsă de 5 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.

Biroul de presă al IGPR a informat că pe 31 august, în urma cooperării realizate prin Biroul Sirene – Centrul de Cooperare Poliţienească – IGPR, un bărbat de 67 de ani, cetăţean israelian, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Larnaca din Cipru.

„Acesta era căutat, în vederea predării, în baza unui mandat european de arestare, emis la data de 12 ianuarie 2021, de Curtea de Apel Braşov”, a informat IGPR.

El era condamnat la 5 ani de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat, având drept scop dobândirea întregii averi revendicate de un bărbat, în temeiul legilor speciale de retrocedare, prin infracţiuni de corupţie/asimilate acestora, respectiv oferire de bani/bunuri persoanelor cu influenţa asupra funcţionarilor publici, în scopul determinării acestora să acţioneze potrivit scopului grupului, instigarea şi complicitatea la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunii de abuz în serviciu, respectiv traficarea influenţei asupra funcţionarilor publici.

„Cel în cauză a fost arestat, urmând a fi derulată procedura de predare către România”, a precizat IGPR.

Beny Steinmetz mai are o condamnare de cinci ani închisoare cu executare, aplicată în luna ianuarie de un tribunal din Elveţia, el fiind găsit vinovat că a mituit o serie de funcţionari publici pentru a obţine licenţe de minerit în Guineea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Autoritățile române nu extrădează ucigași fugitivi , din corupție, darmite miliardari? Probabil se interesează cati bani să ia ca sa NU facă procedura corect!