Ambasadorul care a ieșit din haina de diplomat
Ambasadorul Statelor Unite la București a luat prin surprindere în mod frecvent, încă de la preluarea mandatului, opinia publică, dar și lumea diplomatică, prin formulările sale abrupte, care l-au scos din haina de diplomat.
Ultima sa ieșire îl plasează mai degrabă în poziția de agent electoral al Guvernului Orban și PNL.
”Ambasadorul Zuckerman l-a felicitat pe Prim-ministru pentru răspunsul prompt, profesionist pe deplin, al Guvernului României la această tragedie. Răspunsul Guvernului este cu atât mai remarcabil, având în vedere presiunea enormă asupra resurselor Guvernului, pe fondul pandemiei Covid-19”, a transmis Ambasada SUA într-un comunicat dat publicității a doua zi după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, soldat cu moartea a zece persoane.
Nu este însă prima luare de poziție prin care ambasadorul SUA se implică pe față de partea unui partid aflat în plină campanie electorală.
Pe data de 1 august, în plină campanie pentru locale, ambasadorul SUA a lăudat programul economic al Guvernului Orban și a atacat frontal PSD.
”Premierul Orban a elaborat un program economic ambiţios. Programul prevede dezvoltarea imediată a şoselelor, autostrăzilor, liniilor ferate şi altor proiecte de infrastructură de care este nevoie disperată în România (…) Vreau să menţionez şi curajul preşedintelui PSD Marcel Ciolacu de a recunoaşte că unul dintre capitolele PSD a fost afectat de infractori şi de a încheia acest capitol. Îl încurajez să continue eliminarea persoanelor corupte din PSD. România nu poate reveni la corupţia din ultimii ani”, a declarat Adrian Zuckerman la începutul lunii august.
Pe data de 14 august, ambasadorul Zuckerman l-a criticat din nou la scena deschisă pe liderul PSD, afirmând că este ”dezamăgitor” faptul că Ciolacu ar fi declarat că legile românești privind traficul de persoane sunt suficiente pentru a combate acest fenomen.
- ”Raportul arată că problema traficului de persoane în România a fost provocată de derapajele privind statul de drept în timpul guvernului precedent. Am cerut Parlamentului să acționeze și să adreseze această problemă. Este foarte dezamăgitor că liderul PSD Ciolacu a răspuns spunând că legile românești curente privind traficul de persoane și statul de drept sunt suficiente. Nu sunt! Cer din nou Parlamentului României, așa cum am făcut-o și pe 26 iunie, să aprobe legile dure necesare pentru eliminarea traficului de persoane și crimei organizate. Eforturile din prezent ale Guvernului Orban pentru întărirea statului de drept, pentru oprirea traficului de persoane și oprirea crimei organizate sunt remarcabile”, a declarat Zuckerman, într-o nouă ieșire mai puțin specifică unui diplomat.
Însă cele mai tranșante declarații, mai puțin obișnuite în lumea diplomatică, au fost făcute după alegerile locale din 27 septembrie.
Pe data de 9 octombrie, ambasadorul SUA la București a declarat, referindu-se la rezultatul de la locale, că ”în urmă cu doar două săptămâni, am fost martorii unui proces electoral care a continuat să pună distanță între națiune și baronii-tâlhari roșii care au manipulat legea pentru a-și umple buzunarele, în detrimentul poporului român, pe care au fost aleși să îl deservească”.
Intervenția de atunci a determinat reacția liderului PSD. ”Baroni galbeni, baroni roșii, poate ar vrea să-mi dea mai multe lămuriri domnul ambasador”, a spus Marcel Ciolacu, care a adăugat că ”nu e normal ca ambasadorul să intervină în disputele politice interne ale României”.
Tema baronilor corupți a devenit un fir roșu în discursurile ambasadorului Zuckerman.
Pe 21 februarie 2020, ambasadorul SUA a transmis, la Forumul CEO AmCham, o serie de mesaje-cheie într-un prim discurs programatic, în care a atacat ”baronii corupți”, la care a făcut de trei ori referire, ”corupția endemică”, ”oligarhii” și companiile controlate de stat care ”țin corupția vie”.
La vremea respectivă însă, ambasadorul Zuckerman nu le-a atribuit baronilor culoare politică și nu s-a referit la niciun partid. Tocmai își luase postul în primire pe 17 decembrie 2019 și era una dintre primele sale ieșiri publice importante.
- În paranteză fie spus, mininstrul justiției, Cătălin Predoiu, a avut parte la rândul său, în luna iulie, de laude împărțite cu generozitate, chiar dacă repararea legilor justiției bate pasul pe loc, iar sub noii procurori șefi lupta anti-corupție și-a redus vizibil eficiența. „Ministrul Predoiu este lider în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Îi suntem recunoscători pentru dedicare”, transmitea Ambasada SUA pe 22 iulie.
Toți ambasadorii cu mandat plin de dinaintea lui, Hans Klemm, Mark Gitenstein, Nicholas Taubman sau Michael Guest, s-au remarcat prin luări de poziție publice, mai tranșate sau aluzive, în apărarea unor principii și valori democratice importante (stat de drept, justiție, proprietate, economie de piață funcțională, egalitate de șanse etc). Ambasadorii amintiți au criticat și ei frecvent corupția endemică, politizarea justiției sau alte probleme majore cu care societatea românească s-a confruntat în ultimii ani. Până aici, nimic neobișnuit. Însă au abordat, atenție mare, fenomene mari.
Este la fel de adevărat că aceste luări de poziție au fost, de fiecare dată, mai apăsate atunci când România a fost condusă de guverne cu deficit democratic, cu discurs vădit anti-occidental sau care au încercat să controleze justiția, așa cum s-a întâmplat sub guvernele Năstase, Tăriceanu, Ponta sau Dragnea. Din aceste motive, ieșirile lor au fost mereu percepute și ca o critică implicită a guvernelor în funcție și au stârnit iritare la București.
Doar sub presiunile diplomatice, guvernele au dat înapoi din elanul lor distructiv. Intervenția ambasadorilor a servit, prin urmare, interesului public general, nu unui interes politic particular.
Ceea ce este fundamental diferit acum la Adrian Zuckerman în comparație cu predecesorii săi este frecvența poziționărilor politice explicite, pe care ambasadorii de dinaintea sa le-au evitat cu diplomație. Chiar și așa, s-au confruntat la rândul lor cu acuzația că își depășesc fișa postului, dar ce face acum trimisul lui Donald Trump este campanie pe față pentru un partid.
De precizat că Adrian Zuckerman nu este ambasador de carieră, nici politician, ci este un avocat din New York, specializat în afaceri imobiliare, care provine din rândul apropiaților președintelui Donald Trump.
Prin partizanatul fățiș cu un partid, ambasadorul fragilizează poziția SUA în raport cu celalalte formațiuni politice și erodează credibilitatea ambasadei, instituție implicată în discuții cu tot spectrul politic, în virtutea parteneriatului strategic dintre cele două state.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
92 comentarii