G4Media.ro

Ambasadorul David Saranga, reacție în urma acuzațiilor de negare a Holocaustului de…

Sursa foto: Facebook/ Ambasada Israelului la București

Ambasadorul David Saranga, reacție în urma acuzațiilor de negare a Holocaustului de la Constanța: Este îngrijorător că un istoric trivializează chinurile unor compatrioți. Îl invit cu mine în locurile unde comunitățile evreiești au fost decimate, torturate de autoritățile române

Ambasadorul Israelului la București, David Saranga, a reacționat în urma acuzațiilor de negare a Holocaustului și a judecăților antisemite lansate de Valentin Ciorbea, un fost profesor de istorie în Constanța și consilier local PSD pe vremea primarului Radu Mazăre.

În prezent, Valetin Ciorbea este pensionar și membru al grupul de lucru pentru strategia culturală a Constanței, organizat de Primăria Constanța.  

„Este îngrijorător că în anul 2021 un istoric care ar trebui să cunoască trecutul trivializează chinurile unor compatrioți”, transmite Ambasada Israelului. 

  • Directorul Teatrului de Stat Constanța și Prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice de la Universitatea Ovidius au acuzat miercuri judecăți antisemite și negarea Holocaustului din România de către unii membri ai grupului de lucru pentru crearea strategiei culturale a municipiului Constanța. Cei doi au anunțat că părăsesc acest for consultativ al primăriei.

„Am fost consternat să aflu despre recenta declarație negaționistă exprimată de unul din membrii «Grupului executiv de lucru pentru elaborarea strategiei culturale a municipiului Constanța». Este îngrijorător că, în anul 2021 și cu doar câteva săptămâni înainte de Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului în România, un istoric care ar trebui să cunoască trecutul trivializează chinurile unor compatrioți.

Compatrioți care au pierit în Pogromul de la #Iași, în cel de la #București, care s-au sufocat în ”Trenurile Morții”, care au fost deportați în Transnistria, unde au îndurat condiții inumane”, se arată într-o declarație a ambasadorului israelian David Saranga, postată pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Israelului la București.

În acest sens, diplomatul a adresat o invitație profesorului Valentin Ciorbea să îl însoțească în vizite prin România în comunitățile evreiești care au fost „decimate, torturate de autoritățile române, cât și de semenii lor”.

„Holocaustul din #România rămâne o rană deschisă, vizibilă și astăzi. Îl invit pe Dl Prof. Valentin Ciorbea să mă însoțească în vizite prin țară, în locurile unde comunitățile evreiești au fost decimate, torturate de autoritățile române, cât și de semenii lor. De asemenea, îi extind domnului Ciorbea și invitația de a vizita Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului de la Ierusalim, pentru o cunoaștere aprofundată a suferinței celor 6 milioane de evrei care au murit în Europa pe nedrept.

Deși nu este primul episod de negaționism cu care mă confrunt în mandatul meu, este mai supărător faptul că într-un domeniu precum cultura se regăsesc încă oameni fără deschidere către adevăr, diversitate și asumare”, a afirmat Saranga.

Context

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, a acuzat că în cadrul grupului de lucru pentru elaborarea strategiei culturale a municipiului au fost emise judecăți antisemite. Din acest motiv, Șimșensohn a anunțat că părăsește grupul, transmitea miercuri Info Sud-Est.

„Până în urmă cu 10 minute am făcut parte din „Grupul executiv de lucru pentru elaborarea strategiei culturale a municipiului Constanța”. Astăzi a avut loc o întâlnire în format online a membrilor acestui grup, pentru a discuta pe baza unui draft de document ce urmează a fi pus în dezbatere publică. În cadrul dezbaterilor, doamna Lavinia Dumitrascu a propus ca, în cadrul capitolului dedicat minorităților, să fie prinsă și refacerea sinagogii constănțene, aflată într-o stare avansată de degradare. La momentul respectiv, a intervenit un domn profesor pensionar (prefer să nu îl numesc) în felul următor: „Da’ de ce nu și-o fac ei, prin asociația aia a lor? Ei așteaptă să le-o facem noi? De ce să le-o facă statul român? Vine domnul ală de la ei și are pretenții… Pe urmă mai vine și ambasadorul ală al lor și scoate cifrele alea cu 400,000 de evrei care au murit în Holocaust…” (!!!!!!!!?????!!!!!)”, a scris Erwin Șimșensohn, miercuri, pe Facebook.

Conform surselor ISE, profesorul la care face referire directorul Teatrului de Stat este Valentin Ciorbea, fost consilier municipal PSD în administrațiile Radu Mazăre, în perioada 2008-2016.

„Am intervenit în discuție și i-am explicat domnului profesor că așa cum evreii din România fac parte din societatea românească ca cetățeni români așa și sinagogile fac parte din patrimoniul cultural românesc, în mod aparte cele precum cea din Constanța, care stă mărturie a unui trecut în care comunitatea evreiască a jucat un rol important în viața urbei tomitane. Și i-am explicat respectivului domn că aprecierile sale sunt profund jignitoare și denotă un antisemitism rușinos. După care am părăsit întâlnirea. În urmă cu puțin timp, am transmis domnului Dorin Popescu, coordonatorul acestei strategii, faptul că ma retrag din acest grup, pentru că nu doresc să fiu în niciun fel asociat cu personaje care emit judecăți antisemite. I-am transmis întreaga mea disponibilitate de a sprijini în continuare eforturile de dezvoltare a vieții culturale constănțene, dar nu într-un for alături de acel domn”, a mai precizat Erwin Șimșensohn pe Facebook.

Daniel Citirigă, Prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice de la Universitatea Ovidius, este al doilea membru care părăsește acest grup.

Daniel Citirigă a spus că „un grup cu negaționiști este mai rău decât lipsa strategiei culturale a Primăriei”, făcând referire la unii membri ai grupului care neagă Holocaustul din România și au un discurs naționalist.

„Ce ar mai fi de spus? Am participat si eu azi la această ședință, am atras atenția asupra tentei naționaliste în care se discuta. Când a vorbit domnul Ciorbea nu s-a auzit aproape nimic la mine, am înțeles din reacția domnului Erwin Șimșensohn că erau niște enormități. Acum citesc că și Lavinia Dacia Dumitrascu consideră că nu a existat Holocaust în România. Nu are sens să spun cum mi se par istoricii care susțin o astfel de teorie. Cred însă că nu putem discuta despre o strategie culturală a Constanței cu oameni care pierd adevărul și valorile universale de dragul edulcorării trecutului. Un grup cu negaționiști este mai rău decât lipsa strategiei culturale a Primăriei. Drept urmare, l-am anunțat și eu pe domnul Dorin Popescu că ies din acest grup”.

Grupul de lucru pentru elaborarea strategiei culturale a municipiului Constanța, condus de Dorin Popescu, consilierul primarului liberal Vergil Chițac, a fost creat în acest an de primărie și este un for consultativ format din experți din mai multe domenii.

Sursa foto: Facebook/ Ambasada Israelului la București

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. compatriotii tai, problema ta

    daca erau compatriotii nostri, poate i-am fi regretat

    poate, daca nu era o invazie de lacuste din Rusia, care a plecat cum a venit cum, i-am fi regretat cum ii regretam pe sasi

    am fi avut Natimeir sau Laufer presedinte, nu un neamt

  2. Va victimizati in fata intregii omeniri de parca numai voi ati suferit in istorie . Provocati sila .

    • Mai bine nu se poate exprima sila fațà de reclama deşănţată a 6 milioane de victime … Pfui!