Ambasadorul Germaniei avertizează că, din cauza contextului politic de la București, companiile de la el din țară sunt reticente să investească în România
Ambasadorul Republicii Federale Germania, Cord Meier-Kodt, a declarat marţi, la Alba Iulia, că „există anumite proiecte economice, într-un portofoliu, cărora nu li s-a dat drumul şi asupra cărora lumea încă se întreabă <<oare să pornim cu ele sau nu, să pornim cu ele aici sau în altă parte>>”, și asta din cauza contextul politic actual din România.
„Tocmai acum avem unele proiecte de investiţii noi şi interesante. Într-adevăr, avem momentan un anumit număr de proiecte şi facem investiţii, dar, dacă am beneficia de mai multă încredere şi siguranţă, dat fiind potenţialul locului, cred că şansa de dezvoltare pe care am avea-o ar fi foarte mare. Cred că ‘cerul’ ar putea fi limita dacă am avea mai multă încredere şi siguranţă”, a declarat Meier-Klodt, citat de Agerpres.
„E normal ca conducătorii unor mari companii să trăiască în lumea reală şi să ia în considerare toţi factorii de influenţă din zona politicului. Se gândesc la ei şi îi iau în considerare. Dar partea bună a economiei Germaniei este că ea nu merge în locuri străine în care să investească doar pe termen foarte scurt. Nu face asta. Economia germană investeşte pe o perspectivă lungă, are în vedere o perspectivă pe termen lung. Problema principală a economiei Germaniei nu sunt unele sau altele dintre condiţiile cadru prezente la nivelul unei localităţi sau alteia sau a unui amplasament sau altuia – firmele germane sunt suficient de inteligente încât să îşi facă o evaluare bună a argumentelor pro sau contra, însă cel mai important lucru pentru economia germană, asupra căruia insistă foarte mult şi care este decisiv pentru ei, este predictibilitatea. Ei au nevoie de predictibilitate şi transparenţă a structurilor, pentru că ei merg pe termen lung şi au nevoie de acestea două ca să ştie cum să se orienteze. Şi aici nu vă ascund că, sigur, există considerente şi lumea se întreabă, dintr-o altă perspectivă, asupra situaţiei politice actuale”, a mai spus el.
Cu o zi înaingte, Cord Meier-Klodt a declarat că ar fi util dacă întreg Guvernul de la București s-ar distanţa public de defăimările la adresa minorităţii germane. El s-a referit la atacurile din ultima lună din partea unor lideri PSD precum Darius Vâlcov, Lia Olguța Vasilescu și Liviu Pop. Premierul Dăncilă nu l-a criticat pe Darius Vâlcov și nici nu l-a demis din funcția de consilier după afirmațiile acestuia cu tentă xenofobă.
Singurul ministru care s-a delimitat categoric de ele a fost Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe.
“Recentele afirmaţii defăimăitoare ale unor înalţi politicieni români la adresa minorităţii germane sunt total inacceptabile. Sunt foarte recunoscător că ministrul Afacerilor Externe a respins cu fermitate aceste defăimări (…) multe alte voci din sfera politică, din societatea civilă, dar şi multe voci individuale şi-au exprimat solidaritatea. Este motivul pentru care aş vrea să vă mulţumesc şi aceasta e expresia vie a solidarităţii europene. Nu vreau să vă ascund că ar fi util dacă şi întregul Guvern al României s-ar distanţa public necondiţionat de aceste defăimări, pentru că aceste defăimări au importanţă pentru toţi, nu doar pentru minoritatea germană, ne afectează pe toţi”, a declarat ambasadorul Germaniei, la dezbaterea “100 ani – România modernă şi rolul minorităţilor. Minoritatea germană ca stimulent al dialogului comunitar”, transmite agenția Agerpres.
Filosoful Andrei Pleşu, preşedintele Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German, a declarat la același eveniment că i s-a părut “brutal” că unii politicieni sunt dispuşi să stigmatizeze un coleg pentru că aparţine minorităţii germane, în timp ce secretarul de stat în MAE George Ciamba a spus declarat că “dezavuăm şi respingem cu fermitate orice fel de luări de poziţie, orice fel de defăimări care aduc atingere imaginii minorităţii germane şi reafirmăm aprecierea pentru loialitatea acestei minorităţi de-a lungul timpului şi pentru modelul de convieţuire interetnică şi interconfesională oferit”.
Prezent la aceeaşi dezbatere, organizată la iniţiativa iniţiativa Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-Germană, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a declarat că trebuie condamnată ferm aruncarea de acuzaţii privind minoritatea germană.
Context:
Darius Vâlcov este al treilea reprezentant al puterii care răspândește o calomnie sinistră, acuzația insultătoare la adresa lui Klaus Iohannis, asociat cu Hitler și cu nazismul fără niciun argument în afara faptului că președintele provine din minoritatea germană. Fostul ministru al educației, Liviu Pop, a lansat în urmă cu o săptămână, tot pe Facebook, acuzația că președintele Iohannis ar fi condus ”o organizație nazistă”. A urmat reacția fermă a unui oficial din guvernul german, Bernd Fabritius. Împuternicitul guvernului federal german pentru chestiunile privind strămutații germani și minoritățile naționale a cerut atunci Guvernului Dăncilă un punct de vedere.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a făcut și ea o aluzie jignitoare pe data de 24 august la adresa președintelui Klaus Iohannis, la o zi după ieșirea lui Liviu Pop. Vasilescu a declarat: „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj”. Afirmația a fost făcută la România TV, ca reacție la acuzația șefului statului, care a spus că este “inadmisibil şi incalificabil” că “Guvernul PSD a bătut şi a gazat oamenii” în Piaţa Victoriei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii