Ambasadorul Germaniei la București: Unele forţe din ţară continuă să considere oportună discreditarea rolului minorităţii germane în această Românie comună
Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a declarat, sâmbătă, că în contextul politic actual, unele forţe din ţara noastră continuă să considere oportună „discreditarea rolului minorităţii germane în această Românie comună”, menţionând însă că este vorba de „voci individuale” care nu reprezintă opinia majorităţii populaţiei, transmite Agerpres. Declarațiile ambasadorului au loc în contextul înmulțirii atacurilor liderilor PSD la adresa președintelui Klaus Iohannis, asociat în declarații sau fotografii trucate cu nazismul.
„Pe tot parcursul anului trecut, dar, desigur, în special la 1 decembrie, am sărbătorit împreună 100 de ani de la formarea României moderne. Anul acesta, aniversăm în mod deosebit 100 de ani de la adeziunea unor comunităţi etnice şi minorităţi la noul stat. Votul germanilor din Bucovina, din noiembrie 1918, a fost urmat, la 8 ianuarie 1919, de Adunarea Saşilor de la Mediaş, apoi de adeziunile germanilor din Basarabia şi ale şvabilor bănăţeni. Acestea reprezintă evenimente de amploare, festive şi pline de simboluri în istoria noului stat. În orice condiţii. Însă, în contextul politic actual, în care unele forţe din ţară continuă să considere oportună discreditarea rolului minorităţii germane în această Românie comună, aceste evenimente sunt mai relevante decât oricând”, a spus diplomatul german, la simpozionul „Hotărârea de Adeziune a Saşilor la Unirea cu România la 100 de ani”, organizat la Mediaş.
Potrivit ambasadorului, în cazul minorităţii germane, prin actul de acum un secol, se poate vorbi despre aderare şi incluziune în noul stat modern român sau chiar de alipire din proprie voinţă.
„Însă eu doresc să o numesc ceea ce a şi fost, în esenţă: Declaraţia de loialitate, fără echivoc, a minorităţii germane faţă de noul stat – bazată pe încrederea în noile drepturi garantate, şi anume egalitatea politică şi culturală cu populaţia majoritară”, a subliniat şeful reprezentanţei diplomatice a Germaniei la Bucureşti.
Cord Meier-Klodt susţine că declaraţia din urmă cu 100 de ani a fost „un pact echitabil între a oferi şi a primi” şi „un semn al solidarităţii reciproce”, fenomen pe care l-a numit „Spiritul de la Mediaş”.
„Dacă nu apărăm astăzi acest spirit, cu toată convingerea, în faţa vocilor menţionate anterior, care s-au manifestat în mod defăimător chiar recent – atunci când? Sunt foarte recunoscător că foarte mulţi s-au exprimat împotriva acestor defăimări – printre aceştia, cu precădere, reprezentanţii comunităţilor evreieşti. Iar în urma eforturilor noastre comune, şi politicieni români de rang înalt! Numai că acest cuvânt dat trebuie să fie şi ţinut”, a subliniat Cord Meier-Klodt.
Ambasadorul german a precizat că deşi vocile defăimătoare sunt singulare şi nu exprimă poziţia majorităţii, ele trebuie combătute cu fermitate şi pe viitor.
„Aceste voci sunt voci individuale. Indiferent cât de tare răsună, ele au un fundament limitat şi urmăresc obiective mai mult decât transparente. Ele nu reprezintă nicidecum opinia majorităţii populaţiei României, în relaţia acesteia cu minoritatea germană. Să avem, aşadar, în vedere această dimensiune atunci când ne opunem cu fermitate acestor voci. Să nu uităm niciodată cum gândeşte şi simte majoritatea, pentru a ne calibra corect acţiunile şi pentru a putea păstra proporţiile”, a mai declarat ambasadorul Germaniei în România.
Cord Meier-Klodt, participă, sâmbătă, la Simpozionul „Hotărârea de Adeziune a Saşilor la Unirea cu România la 100 de ani’, organizat la Liceul Teoretic Stephan Ludwig Roth din Mediaş de către Forumul Democrat al Germanilor din România şi Fundaţia Fundaţia Hanns-Seidel.
Context. Mai mulți reprezentanți PSD, inclusiv liderul partidului, Liviu Dragnea, au făcut o serie de afirmații considerate deplasate și jignitoare prin care îl comparau pe președintele Klaus Iohannis cu Hitler sau încercau să susțină că FDGR este urmașa unei organizații naziste.
Procurorii din Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi s-au sesizat luni din oficiu în cazul consilierului județean Constantin Guguianu (PSD) care a postat pe Facebook fotografii trucate cu președintele Iohannis în haine militare naziste, potrivit unui comunicat al instituției.
Mai mulți lideri PSD, între care Liviu Marian Pop, fostul ministru al educației, Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă și Olguța Vasilescu, fost ministru al muncii l-au asociat pe Klaus Iohannis cu naziștii în poze trucate sau afirmații insultătoare.
Pe data de 12 ianuarie, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a anunțat pe pagina de Facebook că ”a luat la cunoștință, cu maximă îngrijorare, despre gestul pe care consilierul județean Vrancea, Constantin Guguianu, l-a făcut pe pagina sa de Facebook, prin care figura preşedintelui României, Klaus Iohannis, este trucată, iar șeful statului apare cu caschetă și în haine militare naziste”. Institutul vertizează că ”astfel de comunicări, făcute de către un demnitar al statului, pot atrage și încuraja totodată, derapaje grave”.
Institutul Ellie Wiesel avertizează că promovarea, în spațiul public, a unor simboluri fasciste, legionare sau naziste intră sub incidența Legii nr. 217/2015, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002, privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.
(Sursa Foto: Ambasada Germaniei la București)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii