G4Media.ro

Ambasadorul Germaniei susține propunerea Comisiei de a lega fondurile europene de statul…

Ambasadorul Germaniei susține propunerea Comisiei de a lega fondurile europene de statul de drept: O măsură care consolidează transparenţa şi încrederea

Legătura dintre finanţarea UE şi respectarea statului de drept este „o măsură care consolidează transparenţa şi încrederea”, a declarat vineri ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, potrivit Agerpres. Declarația vine la trei săptămâni după ce experții Comisiei Europene au făcut prima evaluare în România a acestui nou mecanism, după cum a scris G4Media.ro în exclusivitate.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a spus că România nu este împotriva acestei măsuri, „în principiu”, condiţia fiind ca aceasta să nu fie una „discriminatorie”.

Ambasadorul Cord Meier-Klodt şi ministrul Aurescu au fost prezenţi la un eveniment care a marcat preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către Germania. Mottoul preşedinţiei germane a Consiliului UE, care a demarat la 1 iulie, este „Împreună pentru redresarea Europei”.

Una din priorităţile preşedinţiei germane este şi legătura dintre fondurile europene şi respectarea statului de drept.

„Suntem de părere că propunerea Comisiei de a lega, în mod adecvat, finanţarea UE de respectarea statului de drept este utilă. Acest lucru ar trebui văzut ca o măsură care consolidează transparenţa şi încrederea şi este o dovadă că fondurile europene din statele membre sunt protejate”, a afirmat Cord Meier-Klodt.

Ministrul român de Externe a vorbit, în acest context, de condiţia ca măsura să nu fie „discriminatorie” sau să nu fie un mecanism paralel la ceea ce deja există pe această temă.

„În ceea ce priveşte legarea fondurilor europene de statul de drept, în principiu, România nu este împotriva acestui lucru, cu condiţia ca această legătură să nu devină un mecanism discriminator. Deci aspectul nediscriminator este extrem de important între statele membre. În al doilea rând, nu ar trebui să devină un mecanism paralel sau redundant al monitorizării statului de drept, deoarece deja am dezvoltat asemenea instrumente şi mecanisme. Acum lucrăm la un mecanism general în interiorul UE, preşedinţia germană are printre priorităţi realizarea acestuia”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Foto: Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei / Captură Youtube

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Sase luni de foc pentru Europa . Presedintia extinsa a doamnei Merkel pune Europa pe drumul cel bun . statul de drept si justitia plus respectarea democratiei se vor afla in mijlocul tuturor deciziilor viitoare .

  2. Da? stat de drept? si daca un parlamentar ia bani „de lobby” e sa nu coruptie? Ca sa stim si noi care sunt regulile. Nu-i asa domnule Amthor? sau dsoara Von der Leyen?

    • Tratatul UE nu impune alocarea fondurilor in functie de criterii gen stat de drept, etc.
      Ce face neamtul e un abuz grosolan.
      Se doreste ingenuncherea statelor care nu accepta migratia sub pretextul incalcarii statului de drept.

    • Domestos are dreptate. Probabil ca statul care nu primeste fonduri europene, contrar Tratatului ar trebui sa rezerve dreptul sa introduca taxe vamale pentru terte state ale UE la alegere.

  3. UE este „spatiul vital” imprejmuitor pe care l-a visat dintotdeauna Imperiul German.
    Regulile le fac cei care detin Banii, Industria si Tehnologia.

    • Chiar nu vad problema. Cui nu-i place, sa-si ia jucariile si sa plece acasa …

  4. Este un şantaj politic ordinar, nu scrie nimic despre asta in tratatele care dau baza legala a uniuniii, cauta doar un pretext sa nu mai dea bani pentru tarile din sudul si estul UE.

    Sper ca maghiarii sa polonezii sa faca un sistem de contrasanctiuni care sa ia din ce trebuie trimis la bugetul UE, ce se opreste de nemti pe pretexte din astea.

    Statul de drept trebuie aparat, dar daca pedepsesti poporul, in loc sa sanctionezi PERSOANELE FIZICE gen Dragnea, Rudotel sau Ciordache nu realizezi nimic ca-i doare in basca pe politicieni.

  5. Absolut! Altfel, fură ăștia ca-n codru!

  6. Pai de cand cu pandemia nimeni nu mai respecta statul de drept si nici drepturile omului…

    • rusilor oricum nu le pasa de drepturi, e voia lui Putin si atat

  7. alde pesedake parca s-au mai dezumflat la vestea asta. Cum adica, se dau bani gratis si trebuie sa dam socoteala de cheltuirea lor. Pe pariu ca aveau vise umede impreuna cu pontanel si udmr.

  8. Moare Romanica de foame, se alege praful de borduri arhischimbate si de panselute supraapreciate … Noroc cu inundatiile ca altfel visam irigatii … De ce are tara nevoie ? De creier, mult creier.

  9. vestea asta ii deranjeaza numai pe hoti si pe dusmanii Europei

  10. Lipsesc niste legi importante, legile impotriva nepotismului si favoritismelor. Lipsa lor a contribuit la rasturnarea ierarhiei valorilor si la umflarea schemelor din sistemul bugetar. Incompetentii, coruptii si pilele sunt rasplatiti cu functii confortabile , salarii uriase si „privilegii speciale”, are loc vanzarea si cumpararea de avantaje, fondurile sunt irosite pe nimicuri din care multe nu sunt prioritati sau nu tin de bunurile publice. Nu sunt respectate principiile economiei de piata, comenzile vin de la politicieni , nu sunt dictate de cererea reala, cei de la butoane si cei care fac legile intervin in economia de piata si sustin activitati nerentabile, care nu aduc profit sau la care investitiile nu se recupereaza.

  11. fara stat de drept nema culegatori de sparanghel! sau macelari!