Ambasadorul Marii Britanii: ”COVID-19 ne-a afectat viaţa tuturor, dar comunitatea romă a fost afectată disproporţionat”. Andrew Noble susține că majoritatea românilor nu ştiu că romii au fost în robie, în trecut
Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, a declarat joi, în cadrul unui eveniment organizat pentru a marca 165 de ani de la abolirea robiei romilor în Principatele Române că majoritatea românilor nu ştiu că romii au fost sclavi, în urmă cu câteva generații, relatează Agerpres. „Trebuie să marcăm şi să comemorăm această dată pentru că sunt încă multe de făcut. (…) Moştenirea aceasta a sclaviei are încă impact. Când aboleşti sclavia, nu creezi peste noapte egalitate. Ştim din contextul american că moştenirea sclaviei a durat decade, dacă nu secole. Ce nu am învăţat încă din celelalte contexte este că moştenirea sclaviei merge mai departe, dacă nu faci paşi importanţi şi sustenabili să o combaţi. De aceea, aniversarea şi comemorarea a 165 de ani de la abolirea robiei în România contează. Este, de asemenea, adevărat că majoritatea oamenilor din această ţară nu ştiu că cei din comunitatea romă au fost în robie. Ignoranţa asupra trecutului robiei este un obstacol mare să învăţăm lecţiile”, a spus ambasadorul Marii Britanii.
Ambasada a aniversat și 50 de ani de la adoptarea declaraţiei de la Orpington în Marea Britanie. În 1971, în orașul Orpington de lângă Londra s-a organizat primul congres internațional al romilor.
Efect COVID: ”A avut loc o creştere semnificativă a atitudinilor de excluziune, discriminare, discursul urii şi intoleranţă împotriva minorităţilor”
Ambasadorul a declarat că în contextul pandemiei, romii au avut mai mult de suferit față de populația majoritară, acesta fiind un aspect general, observat în mai multe state. „Situaţia comunităţii rome în ultimele 18 luni a fost extrem de severă. COVID-19 ne-a afectat viaţa tuturor, dar comunitatea romă a fost afectată disproporţionat, a spus el, arătând că, potrivit unei analize a ambasadei asupra presei scrise în 2020, a avut loc o creştere semnificativă a atitudinilor de excluziune, discriminare, discursul urii şi intoleranţă împotriva minorităţilor în general, dar în special asupra comunităţii rome”, a afirmat Andrew Noble.
În acest context, el a subliniat că este important ca autorităţile, reprezentanţii societăţii civile, comunităţii diplomatice, sectorului privat şi mass-media să lucreze împreună.
Deputatul minorității rome: Nu există nicio recunoaştere asupra faptului că romii au luptat în Primul şi în al Doilea Război Mondial.
Deputatul Cătălin Manea, reprezentantul minorităţii rome în Parlament, a vorbit la rândul său despre rolul minorității rome în formarea statului român, precizând că nu se vorbește despre participarea romilor în cele două conflagrații mondiale. „Aceste lucruri nu se învaţă în şcoală. Este trist că discriminarea şi rasismul…, aş putea spune că vorbim despre un rasism oarecum instituţionalizat în România. Lucrurile acestea nu se spun. Copiii care astăzi nu primesc aceste informaţii legate de o minoritate istorică, o minoritate care a pus umărul şi apoi la formarea şi desăvârşirea statului român vor deveni adulţii de mâine care vor discrimina, care vor avea stereotipuri şi etichete atunci când vor vorbi despre minoritatea roma”, a afirmat Cătălin Manea.
Sursa foto: Facebook/British Embassy
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii