Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble: Pregătirile sunt făcute pentru o prezenţă mult mai puternică a NATO în România / Discutăm cu guvernul român cum poate avea acces foarte rapid la capabilităţi navale
Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, afirmă, într-un interviu pentru Adevărul, că în noul concept strategic al NATO va fi luată în considerare ameninţarea strategică de pe întreaga frontieră estică a Alianţei.
”Pregătirile sunt făcute pentru o prezenţă mult mai puternică a NATO în România”, a declarat ambasadorul Marii Britanii.
”Ţinând cont că prezenţa Aliaţilor în Marea Neagră este în limitată ca timp, este foarte important ca statele riverane să Mării Negre să aibă forţele navale necesare. Discutăm cu guvernul român cum poate avea acces foarte rapid la capabilităţi navale. Pentru că durează prea mult să construieşti nave de la zero. Avem nevoie de nave româneşti, bulgăreşti şi turceşti în Marea Neagră pentru a asigura dreptul la liberă navigaţie şi dreptul la folosirea zonelor economice exclusive. Ne trebuie acum”, a mai spus Noble.
Liderii NATO, întruniţi la Madrid în perioada 28-30 iunie 2022, vor adopta noul concept strategic, document fundamental pentru viitorul Alianţei, în contextul războiului din Ucraina.
Pentru România, sunt de aşteptat decizii istorice privind întărirea Flancului Estic şi asigurarea securităţii la Marea Neagră, regiune-cheie pentru NATO.
Redăm mai jos un fragment din interviul acordat de Ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, ziarului Adevărul.ro:
Rep: Ce poate face Regatul Unit pentru întărirea Flancului Estic, pentru că în conceptul strategic actual, regiunea Baltică este considerată mai importantă decât zona Mării Negre?
Andrew Noble: În concepţia actuală avem o prezenţă întărită în zona baltică şi una adaptată în regiunea Mării Negre, ceea ce înseamnă că NATO a avut două abordări pentru Flancul Estic în timp ce ruşii au doar un singur front de vest. În noul concept strategic al NATO va fi luată în considerare ameninţarea strategică de pe întreaga frontieră estică a Alianţei. Ceea ce este percepută în Europa de Sud-Est ca o diferenţă de abordare pe Flancul Estic va dispărea.
Pregătirile sunt făcute pentru o prezenţă mult mai puternică a NATO în România. Marea Britanie participă împreună cu aliaţii la întărirea Flancului Estic, dar nu putem fi în fiecare loc cu soldaţi în baze militare. Ce vom avea, va fi continuarea a ceea ce se întâmplă în prezent, forţele britanice angrenate în roluri specializate. Cum ar fi avioanele britanice la Mihail Kogălniceanu sau colectarea de informaţii sunt lucruri reale, dar nu vizibile.
Ceea ce nu putem face în acest moment, din cauza Convenţiei de la Montreux, este să avem o prezenţă navală în Marea Neagră. Ţinând cont că prezenţa Aliaţilor în Marea Neagră este în limitată ca timp, este foarte important ca statele riverane să Mării Negre să aibă forţele navale necesare. Discutăm cu guvernul român cum poate avea acces foarte rapid la capabilităţi navale. Pentru că durează prea mult să construieşti nave de la zero. Avem nevoie de nave româneşti, bulgăreşti şi turceşti în Marea Neagră pentru a asigura dreptul la liberă navigaţie şi dreptul la folosirea zonelor economice exclusive. Ne trebuie acum.
Rep: Există soluţii pentru a creşte prezenţa navală românească în Marea Neagră pe termen scurt?
Andrew Noble: Discutăm aceste idei cu autorităţile româneşti, cum ar putea avea capabilităţi navale sporite. Dacă mă gândesc la securitatea Alianţei şi a României, cred ca ar fi un succes pentru mine ca ambasador ca noi să putem juca un rol în a da României navele de care are nevoie, într-un an de zile. Ar fi o cale semnificativă de întărire a Flancului Estic.
Rep: Legat de Marea Neagră, vedem o nouă criză în desfăşurare, anume blocarea exporturilor de cereale din Ucraina, ceea ce poate duce la afectarea siguranţei alimentare pentru milioane de oameni. Ce se poate face?
Andrew Noble: Aş fi foarte surprins dacă ar exista o singură soluţie la această criză. Pot fi multe soluţii parţiale. Rolul României în această situaţie este extrem de important. Implicarea politică pe care România o arată în toate componentele acestei crize este impresionantă. Reinstalarea unei căi ferate cu ecartament larg pentru a aduce vagoanele cu grâne ucrainene la Galaţi este foarte importantă. De asemenea, România, ca putere agricolă europeană, poate să joace un rol.
Inquam Photos / Octav Ganea
Citește interviul integral pe Adevărul.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii