G4Media.ro

Ambasadorul român în SUA, despre rata de respingere a vizelor: Anul trecut…

sursa foto: Ambasada României la Washington

Ambasadorul român în SUA, despre rata de respingere a vizelor: Anul trecut a fost 17% / Pentru ca românii să intre în SUA fără vize, rata de respingere trebuie să fie sub 3 %

Rata de respingere a vizelor românilor pentru SUA anul trecut a fost 17%, a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, la Prima News TV.

Potrivit legislaţiei americane, ţările care doresc să adere la Programul Visa Waiver (scutire de vize) trebuie să înregistreze o rată de refuz mai mică de 3%.

Andrei Muraru a adăugat că există foarte mulţi oameni care aplică pentru aceste vize fără să aibă cunoştinţă despre riscurile la care se supun completând neglijent aceste formulare, fiind necesară o campanie de informare publică care să ofere informaţii oamenilor cu privire la această aplicaţie.

”Există două componente, pe de o parte aceste condiţii care acoperă o gamă largă de domenii din sfera securităţii, intergritatea frontierelor, sistemul de emitere a paşapoartelor, regimul cetăţeniei, schimbul de informaţii privind terorismul şi crima organizată şi pe de altă parte, rata de refuz privind vizele care trebuie să fie mai mic de 3% într-un an fiscal. Există o foaie de parcurs în prima categorie de obiective pe care sperăm să o îndeplinim până la sfârşitul acestui an fiscal, până la sfârşitul lunii septembrie, astfel încât să ne rămână doar acest criteriu de îndeplinit al ratei de refuz”, a spus Muraru.

El a precizat că sunt mai multe instituţii româneşti implicate, MAI, MAE, SRI şi ministerul Justiţiei, în acest demers.

”Cred că dacă suntem ferm angajaţi putem să facem acest lucru şi cred şi ştiu că dacă s-ar întâmpla acest lucru, partea americană ar primi-o ca pe un angajament foarte ferm al României”, a mai spus ambasadorul României.

Andrei Muraru a menţionat că, în privinţa ratei de răspuns, în continuare este destul de ridicată.

”Anul trecut a fost 17%, să spunem că acesta a fost un an special din cauza pandemiei, lucrăm îndeaproape cu partenerii iamericani să înţelegem împreună ce paşi trebuie făcuţi ca numărul de refuzuri să scadă. Săptămâna trecută am avut o discuţie la Washington cu reprezentanţi de nivel foarte înalt din agenţiile americane, şi de la Departamentul de Stat, şi de la Departamentul securităţii nationale, la care ambasadoarea SUA în România a dorit să participle, în care am enumerat paşii care urmează să fie făcuţi. Este foarte important angajamentul pe care Guvernul României ar trebui să îl ia în privinţa în primul rând a mobilizării unui efort pentru o campanie de conştientizare a acestor aplicaţii. Din punctul nostru de vedere, există o necunoaştere foarte largă cu privier la aplicaţiile care ar trebui să se facă”, a spus Muraru.

El a precizat că avem exemple bune, Polonia, care a intrat în Visa Waiver şi Israel, care urmează să intre.

”În cazul Israel, şi-au dat seama că o parte însemnată a solicitărilor respinse vine de la cei care au început să completeze şi nu au finalizat-o şi în sistem e considerată respinsă. Nu credem că este rezonabil acest lucru şi se poate corecta, oamenii pot fi contactaţi, li se poate sugera să completeze câmpurile omise. Sunt paşi mici care se pot face pentru a scădea rata de refuz şi să dea speranţă decidenţilor români că într-un termen rezonabil de doi trei ani, asta le-am spus partenerilor americani, că nu avem nevoie de ţinte în mişcare”, a mai afirmat Andrei Muraru.

Potrivit ambasadorului, în 2019, au fost 52.000 de aplicaţii, la care rata de respingere a fost de aproximativ 10%, iar aproximativ 5.000 de români au fost respinşi.

”În 2020, în anul cel mai dur al pandemiei care debutase în primăvară, am avut aplicaţii de trei ori mai puţine, 14.000 iar numărul de solicitări respinse a fost de 2.400, deci s-a păstrat în continuare a rată mare de respingere pentru că există un segment constant de populaţie care se încăpăţânează să aplice deşi nu sunt eligibili. Noi am dori pe de o parte să îi descurajăm pe aceştia şi să îi încurajăm pe cei care au cu adevărat nevoie să vină în America, să investească, să călătorească, care sunt descurajaţi de acest mit care e împărtăşit de o mare parte din public, că există o şansă mare să fii respins”, a arătat Muraru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Ce nai.ba sa faci acolo?? Sa mori impuscat, nevinovat!!
    Merita sa dai o fuguta vizitezi vreo 7-10 zile si daca te ajuta bunul D-zeu, ajungi acasa intreg si sanatos!!

    • Vorbeste trollul rus Riki/Florin, ba rusia e mai saraca de 100 de ori decat USA 🤣🤣🤣 sa numai vorbim de mentalitati…..

    • Ia zi mai troll redus mintal, de ce se inghesuie lumea sa vina in USA, UE si de ce nu se inghesuie nimeni sa mearga in saracia numita Rusia?

    • Pai…..e simplu , nerabdarea de ati cunoaste Creatorul!!
      Intrebare. Tu esti creat sau facut?

    • Incrp sa isi faca efectul dr⁰gurile? Vad ca o dai in spiritualitate, esti prajit ai tras o liniuta de cox de pe maduľarul lui George Simion si acum esti coco baterialca?

    • Eu sunt de pe alta planeta, eu sunt creatorul tau defapt bot rusesc, poate iti dau shut down 👍

    • Pai mai riki cap de știuca, dacă cineva vrea să-și cunoască creatorul, se arunca în fata trenului și problema e rezolvata… Acum pe bune, de ce lumea prefera occidentul/sua și nu rusia? Te provoc sa dai un răspuns serios și argumentat.

    • 😁Ma faci sa rad!!
      Pai e simplu, Occidentul si Sua 800 mil, restul pana la vreo 8mld…. si aia tot lume e!!!
      Te rog sa ma mai abordezi cand treci de clasa a 5 a!!

    • Ps. Am pomenit eu de Rusia??

    • Redactia joaca murdar!!😂 clone peste clone

    • Ce explicatie de troll rus incult 👍

  2. Slabe speranțe!!!

  3. Cum e ambasadoru’, așa și textu’. Pentru viză, eu știu că trebuie să plătești la ambasadă, și nu e vorba de 5 sau 10 lei. Ultima dată, acu’ vreo zece ani parcă, era 11 dolari aplicația telefonică. Adică românul aruncă dolari fără număr până să se prindă ce și cum? Și apoi ahmbasadoru’ ăla repetă ce au spus ceilalți înaintea lui. Mna, așa e când i-a dat statul român vacanță plătită. Rămâne ceva în urma lui în afară de facturi?

  4. Clona, cine imi cunoaste stilul nu pune botul!

  5. Asta știe și bunica.
    Și ce facem? Punem de-un gard?

  6. De ce? Simplu: vedeti cam ce % de mexicani sunt in RO

  7. Si cam cum impiedica autoritatile romane pe lipsitii de creier care aplica repetat pentru viza, ei nefiind eligibili sa o primeasca din zeci de motive? Sau e bine sa fii ambasador in SUA si te doare in p### de romanasi? Sau si mai bine, lucrator la stat in Ro si cu durere la un metru in fata p##ii de conationalii tai. Pe de alta parte, stiu americanii bine ce stiu, ca daca dau liber romanilor, se va innegri cerul si pamantul american de atatia romani neaosi plecati la vizitat muzee.

  8. ce motiv ar avea sua sa elimine vizele pentru romani daca 17% din cei care nu le primesc acum sunt neeligibili? asta inseamna ca dupa ridicarea vizelor, 17% o sa ajunga acolo desi ar fi fost neeligibili.

    parerea mea e ca vizele trebuie pastrate, macar mai ai un control asupra migratiei nedorite. iar cine e prins pe acolo ca incalca legea ar trebui sa primeasca deport pe viata.

  9. a rezolvat problema vizelor 🤪 17% nu sunt compatibili

  10. Nu este de acord Erdogan.
    Terminați cu vorbele în vânt !
    Turcia a spus NU !

  11. Cu asemenea lingau de ambasador, cu capul neted sa stea bine intre bucile dulapului… suntem asigurati de vize.