G4Media.ro

Ambasadorul Rusiei afirmă că modernizarea armatei României și apartenența la NATO transformă…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Ambasadorul Rusiei afirmă că modernizarea armatei României și apartenența la NATO transformă țara noastră într-un „avanpost anti-rus” / „Timp de aproape 200 de ani, Moldova a făcut parte din Imperiul Rus și din Uniunea Sovietică, aceste secole nu pot fi șterse din istoria noastră”

Ambasadorul Rusiei la București, Vladimir Lipaev, afirmă într-un interviu pentru agenția de presă rusă Izvestia că modernizarea armatei României și apartenența la NATO transformă țara noastră într-un „avanpost anti-rus”. Vladimir Lipaev afirmă, totodată, că „timp de aproape 200 de ani, Moldova a făcut parte din Imperiul Rus și din Uniunea Sovietică, aceste secole nu pot fi șterse din istoria noastră”.

Ambasadorul rus precizează că nu există dialog politic între București și Moscova, iar contactele sunt menținute prin instituțiile de politică externă la nivel de lucru și pe probleme tehnice, după caz.

Vladimir Lipaev cataloghează drept „amenințări” modernizarea Armatei României, amplasarea scutului de la Deveselu, construirea bazei Mihail Kogălniceanu sau exercițiile militare aliate.

Întrebare: România a început anterior să construiască cea mai mare bază NATO din Europa. Se presupune că poate găzdui până la 10 mii de militari și membri ai familiilor acestora. În ce măsură creează acest lucru riscuri pentru Rusia acum, având în vedere locația geografică a țării? Și putem spune că România se transformă în principalul avanpost al Alianței Nord-Atlantice?

„România își modernizează infrastructura militară, achiziționează noi tipuri de arme și echipamente militare scumpe și extinde baza aeriană Mihai Kogălniceanu, care se află la mai puțin de 400 km de Sevastopol. Statele Unite și NATO nu își ascund intențiile de a transforma România într-un avanpost anti-rus și pledează pentru o creștere în continuare a contingentului Alianței staționat permanent în țară. Din 2016, un sistem american de apărare antirachetă a fost desfășurat în zona localității Deveselu.
În fiecare an, în țară au loc zeci de exerciții militare cu participarea țărilor membre ale Alianței. În cadrul manevrelor Dacian Spring – 2025, este planificat transferul în România a câtorva mii de soldați francezi și a zeci de echipamente militare. Toate aceste acțiuni reprezintă o amenințare pentru țara noastră și nu pot trece neobservate. Vedem că se întreprind acțiuni active împotriva Federației Ruse în domeniul militar”, afirmă diplomatul rus.

Acesta susține că, „astăzi, apartenența la NATO nu garantează securitatea, ci, dimpotrivă, prezintă un risc serios din cauza caracterului agresiv și expansionist al Alianței”.

Ambasadorul rus mai spune că România încearcă să „târască” Republica Moldova în UE:

„Se pare că ei încearcă să târască R. Moldova în Uniunea Europeană, poate crezând că după aceasta problema fuziunii celor două țări se va rezolva de la sine. Desigur, aici se presupune că fuziunea ar trebui să aibă loc sub auspiciile României.

Timp de aproape 200 de ani, Moldova a făcut parte din Imperiul Rus și din Uniunea Sovietică, aceste secole nu pot fi șterse din istoria noastră. Este imposibil să ștergi identitatea națională a moldovenilor, pe care în România nu vor să o observe. Moldovenii există ca un popor independent, care are propriul său stat și se străduiește să-l dezvolte și nu pare că ar dori să-și abandoneze identitatea consacrată istoric. Și o parte indispensabilă a acestei identități este o conexiune cu Rusia și lumea rusă. A elimina această legătură înseamnă a anula oamenii în forma în care s-au format.”

Interviul a fost publicat în limba română pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Nici noi nu putem sterge din istoria noastra faptul ca Republica Moldova a facut parte din Romania, si ca si noi am pierdut teritorii „la masa verde” in favoarea altor state, teoritorii precum Cadrilaterul si Bucovina de Nord. Cu toate astea trebuie sa respectam granitele actuale si sa ne vedem de parcursul nostru euroatlantic.
    Si asa cum a spus un domn care merita toata aprecierea pentru activitatea sa: „Romania nu are niciun fel de experienta in anexarea altor state”.

    • @Un simplu cetatean – Asa este, domnu’ respectiv a avut/are si el tarele lui si marile lui greseli, dar, cumva, a fost exact ce a avut nevoie Romania la vremea respectiva si a spus exact ce a trebuit la timpul potrivit. Pacat ca s-a pierdut in nimicuri.

  2. Vă dați seama cât ar trebui Marea Britanie să comenteze, având în vedere teritoriile care au făcut parte din Imperiul Britanic?

    Rusia ar trebuie să nu mai viseze la gloria trecutului și să conștientizeze realitățile prezentului… altfel îi înghite China cu totul.

  3. Tovarășul rus sa știe că avanpostul se construiește în scop defensiv nu ofensiv!

  4. Surprinzator cum a prins glas ambasadorul asta exact acum, demult nu mai declarase el ceva.

  5. Pai daca nu ne atacati nu e motiv de ingrijorare nici pentru noi nici pentru voi, NU?!

  6. Tipic rusilor, cum simt miros de instabilitate si extremism, repede sar cu propaganda si intepaturi.

  7. UE trebuie sa devina stat federal: SUE.