Ambasadorul Rusiei la Belgrad: Situația din Balcanii de vest pare mai gravă și provoacă îngrijorarea Rusiei
Ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandr Boțan-Harcenko, a avertizat că pe lângă Kosovo, situația din Balcanii de Vest este agravată și de evenimentele din Bosnia și Herțegovina, care provoacă la Moscova îngrijorare, mai mare decât oricând în ultimii 25 de ani, transmite RTS, citată de Rador.
„În afară de Kosovo, situația din Balcanii de Vest, acum situația pare mai gravă și provoacă îngrijorarea Rusiei și din cauza BiH (Bosnia Herțegovina) și a acestor tensiuni, denunțara a tuturor acordurilor și metodelor de colaborare, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1996” – a declarat Harcenko la o reuniune online la care printre altele a apreciat colaborarea Rusiei cu Serbia mai mult decât mulțumitoare, deși nu este la nivelul pe care îl dorește Moscova.
La conferința Parteneriatul strategic ruso-sârb și situația din Balcani, Harcenko a catalogat drept nelegitimă impunerea Înaltului Reprezentant al comunității internaționale în BiH, Christian Schmidt, deoarece Rusia nu și-a dat votul nici în Consiliul de Securitate al ONU, nici în Consiliul pentru Implementarea Păcii în BiH.
Harcenko a declarat că nimeni nu poate găsi o declarație a Moscovei în defavoarea Uniunii Europene, dar pe de altă parte, oficiali UE afirmă că Rusia este periculoasă și o amenințare pentru parcursul european al statelor din Balcanii de Vest.
„Acum, indiferent de actualele relații dintre UE și Rusia, considerăm că este posibilă o colaborare în Balcanii de Vest dacă lăsăm politica deoparte și ne concentrăm pe industrie, economie și proiecte care corespund intereselor Serbiei, Rusiei și UE” – a declarat Harcenko, adăugând că în privința aderării statelor din Balcanii de Vest la NATO, Rusia este categoric împotrivă.
„Considerăm că este un lucru suveran, că neutralitatea militară asigură stabilitate și dezvoltare” – a declarat Harcenko, adăugând că o posibilă soluție a problemei Kosovo se poate obține doar prin dialog. Harcenko a subliniat că în acest sens UE ar trebui să exercite presiuni asupra Pristinei pentru a-și îndeplini obligațiile asumate în acordurile semnate la Bruxelles, în special când este vorba de formarea Uniunii Comunităților Sârbești din Kosovo.
„Acordul a fost semnat și ce s-a semnat trebuie să se realizeze și să se aplice, în caz contrar se va pierde încrederea în Pristina și în UE în calitate de mediator” – a declarat Harcenko.
Sursa: RTS/ Rador
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.