Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Știm că Rusia ar putea încerca să limiteze în orice moment transporturile din Marea Neagră, așa că rolul României devine și mai important în găsirea unor rute alternative pentru cerealele din Ucraina
Ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec, a declarat, miercuri, într-un interviu pentru G4Media.ro, că Rusia ar putea încerca să limiteze în orice moment transporturile din Marea Neagră, prin urmre rolul României devine și mai important în găsirea unor rute alternative pentru aceste cereale.
”Cred că un domeniu care va fi extrem de important în lunile următoare este îmbunătățirea capacității de a expedia și mai multe cereale din Ucraina, în special dacă Rusia încearcă să blocheze Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră. Știm că Rusia ar putea încerca să limiteze în orice moment transporturile din Marea Neagră, așa că rolul României devine și mai important în găsirea unor rute alternative pentru aceste cereale”, a declarat Kavalec pentru G4Media.ro.
Citește și:
- INTERVIU Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Am văzut o mare stabilitate în guvern în ultimele luni / Suntem foarte mulțumiți de situația actuală și ne bucurăm să vedem stabilitate în politică / Ce spune despre proteste, despre vizita președintelui Ungariei și despre banii dați de partide la presă
- Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Sper ca în timpul mandatului meu să fie eliminate vizele pentru românii care călătoresc în SUA / Emitem multe vize în acest moment. Marea majoritate a cererilor sunt aprobate/ Cred că anul acesta vom stabili un record
Ea a mai precizat că în prezent se depun eforturi pentru a spori navigația pe Dunăre prin adăugarea de lumină, astfel încât să se poată naviga și pe timp de noapte, ceea ce ar contribui la dublarea capacității de transport maritim. Ambasadorul SUA la București a mai spus că există probabil mai multe măsuri care pot fi luate și discutate bilateral între Ucraina și România. ”Există probleme legate de drumuri, de călătoria cu trenul, dar cred că cel mai important lucru este că România a fost foarte flexibilă, creativă și deschisă în încercarea de a aborda aceste probleme și de a lucra împreună cu ucrainenii pentru a se asigura că cerealele pot ajunge pe piețele unde trebuie să ajungă”, a mai spus ambasadorul SUA la București.
Vezi aici interviul în variantă VIDEO/ Filmare și montaj: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Micsik, Alexandru Bucsa
Dan Tăpălagă: Doamnă ambasador, știm că România a contribuit în diferite moduri la eforturile aliaților pentru a sprijini Ucraina. Ce alte acțiuni sunt planificate? Ce ar mai putea face România în mod concret în ceea ce privește Ucraina?
Kathleen Kavalec: Da. Ei bine, mulțumesc pentru întrebare. Cred că este important să recunoaștem sprijinul puternic pe care România l-a oferit Ucrainei în această perioadă foarte dificilă, în timpul acestui război neprovocat, ilegal și oribil care a fost purtat de Rusia împotriva Ucrainei. România a făcut un pas înainte în ceea ce privește primirea refugiaților de peste 4 milioane care au tranzitat România. Refugiații care stau în România, aproximativ 110.000 în acest moment, care au primit asistență atât din partea populației și a guvernului României, cât și din partea ONG-urilor.
Grânele care au trecut prin Ucraina, datorită doar – prin România, grânele ucrainene, datorită eforturilor oficialilor români de a ajuta la îmbunătățirea punctelor de tranzit de la graniță și de a se asigura că cerealele pot ajunge pe piața mondială, asigurând securitatea alimentară. România a oferit asistență umanitară.
România a participat la regimurile de sancțiuni împotriva Rusiei și a fost un participant puternic în cadrul alianței NATO, sporind disuasiunea, acceptând mai multe trupe americane în țară, sporindu-și cheltuielile pentru apărare, ajutând să contribuie la o mai mare apărare a Europei, a NATO și a alianței și demonstrând leadership în cadrul alianței prin angajamentul său de a crește cheltuielile pentru apărare până la 2,5 la sută. Cred că, în continuare, toate aceste domenii, România poate și va continua.
Cred că un domeniu care va fi extrem de important în lunile următoare este îmbunătățirea capacității de a expedia și mai multe cereale din Ucraina, în special dacă Rusia încearcă să blocheze Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră. Știm că Rusia ar putea încerca să limiteze în orice moment transporturile din Marea Neagră, așa că rolul României devine și mai important în găsirea unor rute alternative pentru aceste cereale.
Cristian Pantazi: Credeți că România și-a modernizat suficient de mult portul Constanța, pe care l-ați vizitat recent, pentru a face față tranzitului de mărfuri, de culturi din Ucraina? Ce ar mai trebui să se întâmple acolo? Da, cred că nu am făcut o analiză a capacității portului Constanța, dar am văzut că se fac îmbunătățiri și că există un efort de modernizare a portului și de creștere a capacității și, cu siguranță, cerealele circulă pe Dunăre.
Kathleen Kavalec: În prezent, se depun eforturi pentru a spori navigația pe Dunăre prin adăugarea de lumină, astfel încât să se poată naviga și pe timp de noapte, ceea ce ar contribui la dublarea capacității de transport maritim. Alte îmbunătățiri la granițe pentru a încerca să accelerăm transportul de cereale, cred că există probabil mai multe măsuri care pot fi luate și acestea sunt lucruri care pot fi discutate între, bilateral între Ucraina și România pentru a vedea unde ar putea fi făcute mai multe îmbunătățiri. Există probleme legate de drumuri, de călătoria cu trenul, dar cred că cel mai important lucru este că România a fost foarte flexibilă, creativă și deschisă în încercarea de a aborda aceste probleme și de a lucra împreună cu ucrainenii pentru a se asigura că cerealele pot ajunge pe piețele unde trebuie să ajungă.
Cristian Pantazi: Vorbind despre războiul din Ucraina și despre pericolul reprezentat de acțiunile Rusiei, intenționează guvernul Statelor Unite să mărească numărul de militari și să trimită mai multe echipamente militare aici, în România, în plus față de ceea ce este deja prezent?
Kathleen Kavalec: În momentul de față avem undeva la peste 3.000 de militari americani în România, ceea ce înseamnă o triplare a numărului de militari față de înainte de începerea războiului. Așa că eu cred că acest număr este un număr bun în acest moment. La NATO și în SUA reevaluăm în mod constant situația, așa că nu am nimic nou de anunțat în acest moment, dar, evident, urmărim ce se întâmplă în regiune și dacă situația o justifică ar putea fi luate alte decizii, dar în acest moment suntem la aproximativ 3.000 de soldați americani.
Dan Tăpălagă: Haideți să vorbim puțin despre propaganda rusă. Am scris pe G4 Media, alte publicații au scris despre propaganda rusă în România. Cât de puternică credeți, doamnă ambasador, că este propaganda rusă în această țară?
Kathleen Kavalec: Ei bine, cred că vedem cu siguranță semne că există și cred că, cu rețelele de socializare care există în zilele noastre, nu mai există granițe sau bariere pentru răspândirea dezinformării, fake news. Așa că România, ca orice altă țară, este afectată de acest lucru și o parte din atacul rusesc asupra Ucrainei implică încercarea de a schimba narațiunea despre ce a dus la atac, ce încearcă să facă și cum răspund ucrainenii. Așa că ei difuzează o mulțime de dezinformări.
Cred că sunt încurajat de faptul că, în cea mai mare parte, cred că românii văd dincolo de această propagandă, dar, evident, rușii continuă să încerce tot felul de narațiuni diferite pentru a vedea ce ar putea să câștige ceva aderență și încearcă să exploateze eventualele disensiuni.
Așa că vedem că aceste probleme apar din când în când. Cred că este important să lucrăm cu toții împreună pentru a denunța dezinformarea atunci când o vedem, atunci când o poveste falsă începe să câștige teren, că reporterii au un rol cheie în verificarea informațiilor. Cred că dezinformarea beneficiază de factorul emoțional de șoc, unde ceva care te indignează sau orice altceva este ușor de răspândit pentru că reacționezi emoțional fără să gândești critic.
Este important pentru noi toți să investim în cursuri de educație mediatică în școli, pentru a sprijini eforturile de predare a gândirii critice, de verificare a faptelor, pentru a contracara aceste lucruri. Nu este o problemă doar în România, este o problemă în Statele Unite, este o problemă în întreaga Europă. Cu toții ne confruntăm cu acest lucru. Trebuie să sper că, pe măsură ce învățăm să ne confruntăm cu aceste lucruri, vom deveni mai înțelepți. Cu siguranță, cred că tinerii sunt deja mult mai sceptici cu privire la ceea ce văd online, deoarece știu despre aceste eforturi. Uneori, publicul mai în vârstă este cel mai afectat.
Cristian Pantazi: Ați putea să ne spuneți care sunt principalele narațiuni ale propagandei rusești pe care le-ați identificat? Dacă ați putea să ne dați unul sau două exemple.
Kathleen Kavalec: Nu știu dacă nu o monitorizez cu atenție, așa cum poate o fac unii dintre colegii mei, dar cu siguranță încearcă să dea vina pe Ucraina pentru război, să susțină că NATO atacă Rusia, ceea ce este, desigur, absurd, să încerce să sugereze că Rusia este țara atacată, ceea ce nu este cazul. Rusia este cea care atacă Ucraina. Așadar, este un fel de efort orwellian în încercarea de a încerca să ne spună că albul este alb și negrul este negru, pentru a încerca să ascundă oroarea și enormitatea a ceea ce fac atacând civili nevinovați, copii, femei, spitale, universități, școli, distrugând infrastructura Ucrainei. Este îngrozitor ceea ce fac și, desigur, încearcă să folosească aceste informații pentru a încerca să acopere ororile pe care le fac.
Context
După ce a fost de acord să prelungească din nou inițiativa privind exportul cerealelor din Marea Neagră după data de 18 Mai, Rusia a reînnoit amenințările că nu va mai extinde acordul dacă puterile occidentale nu îndeplinesc cererile sale de ridicare a anumitor sancțiuni, scrie CNN.
Rusia a fost de acord cu o prelungire de două luni, până la 17 iulie, a acordului, considerat esențial pentru combaterea foametei în lume.
Moscova s-a plâns frecvent că, deși acordul permite Ucrainei să își exporte cerealele prin porturile din Marea Neagră, propriile sale exporturi sunt împiedicate de sancțiunile occidentale. Un acord cu Națiunile Unite pentru a ajuta la facilitarea transporturilor rusești nu a dat rezultate, susține Kremlinul.
Ministerul rus de Externe a declarat joi că nu vor exista discuții privind extinderea acordului în continuare dacă nu va obține concesii.
„Federația Rusă reamintește SUA, Marii Britanii și UE de necesitatea unei ridicări reale a sancțiunilor unilaterale asupra îngrășămintelor și alimentelor rusești; chiar și donațiile de îngrășăminte rusești către cele mai sărace țări continuă să se confrunte cu blocaje din cauza sancțiunilor”, se arată în comunicatul ministerului.
În urma invaziei sale la scară largă, Moscova a blocat exporturile din porturile ucrainene cheie de la Marea Neagră, inclusiv Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi.
Blocajele au împiedicat milioane de tone de cereale ucrainene să ajungă în țările care se bazează pe ele, până când Organizația Națiunilor Unite și Turcia au ajutat la medierea acordului.
Ucraina afirmă că actuala prelungire nu prevede satisfacerea cererilor conexe ale Rusiei, a declarat Vasyl Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Turcia.
„Ceea ce Rusia încearcă să atașeze acum sunt chestiuni legate de conducta de amoniac, chestiuni legate de ridicarea sancțiunilor împotriva băncilor și organizațiilor implicate în comerțul cu cereale și îngrășăminte. Această chestiune este încă în discuție”, a spus el.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank