G4Media.ro

Ambasadorul SUA la Moscova cere Rusiei să nu închidă ambasada americană: „Nu…

Sursa foto: AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

Ambasadorul SUA la Moscova cere Rusiei să nu închidă ambasada americană: „Nu putem pur și simplu să rupem relațiile diplomatice și să nu mai vorbim unul cu celălalt”

Rusia nu ar trebui să închidă ambasada SUA în pofida crizei declanșate de războiul din Ucraina, deoarece cele două mari puteri nucleare ale lumii trebuie să continue să discute, a declarat luni ambasadorul SUA la Moscova, citat de AFP, preluată de Reuters.

Președintele Vladimir Putin a prezentat invazia Ucrainei ca pe un punct de cotitură în istoria Rusiei: o revoltă împotriva hegemoniei Statelor Unite, despre care șeful Kremlinului spune că a umilit Rusia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Ucraina – și susținătorii săi occidentali – afirmă că luptă pentru supraviețuirea sa împotriva unei acaparări nechibzuite de terenuri în stil imperial, care a ucis mii de oameni, a strămutat peste 10 milioane de persoane și a pustiit zone întinse din țară.

Într-o încercare clară de a trimite un mesaj Kremlinului, John J. Sullivan, ambasadorul american numit de președintele Donald Trump, a declarat agenției ruse de știri de stat TASS că Washingtonul și Moscova nu ar trebui să rupă pur și simplu relațiile diplomatice.

„Trebuie să ne păstrăm capacitatea de a vorbi unul cu celălalt”, a declarat Sullivan într-un interviu pentru TASS. El a avertizat împotriva eliminării operelor lui Lev Tolstoi din rafturile occidentale sau a refuzului de a asculta muzica lui Piotr Ceaikovski.

Remarcile sale au fost transmise de TASS în limba rusă și traduse în engleză de Reuters.

În pofida crizelor, a scandalurilor de spionaj și a conflictelor din timpul Războiului Rece, relațiile dintre Moscova și Washington nu au fost întrerupte de când Statele Unite au stabilit legături cu Uniunea Sovietică, în 1933.

Acum, însă, Rusia spune că relația sa post-sovietică cu Occidentul s-a încheiat și că se va întoarce spre Est.

Secretarul de stat american Antony Blinken a glumit luna trecută că ar dori să-i dedice lui Putin melodia „We Are Never Ever Getting Back Together” a lui Taylor Swift.

Întrebat despre această remarcă, Sullivan a spus: „De asemenea, nu ne vom despărți niciodată în totalitate”.

Întrebat de TASS dacă analogia înseamnă că ambasadele ar putea fi închise, Sullivan a spus: „Nu, nu: „Ele pot (fi închise – n.r.) – există această posibilitate, deși cred că ar fi o mare greșeală”.

„Din câte am înțeles, guvernul rus a menționat varianta ruperii relațiilor diplomatice. Nu putem pur și simplu să rupem relațiile diplomatice și să nu mai vorbim unul cu celălalt”, a spus diplomatul american.

Ministerul de Externe al Rusiei i-a convocat pe șefii birourilor de la Moscova ale instituțiilor media americane pentru a discuta luni despre ceea ce consideră a fi repercusiunile acțiunilor neprietenoase ale Statelor Unite.

Refuzul țarinei Ecaterina cea Mare de a sprijini imperiul britanic atunci când America și-a declarat independența a pus bazele primelor contacte diplomatice între Statele Unite și Sankt Petersburg, pe atunci capitala imperială a Rusiei.

În urma Revoluției bolșevice din octombrie 1917, președintele Woodrow Wilson a refuzat să recunoască guvernul revoluționar al lui Vladimir Lenin, iar ambasada americană s-a închis în 1919. Relațiile au fost restabilite abia în 1933.

„Singurul motiv la care mă pot gândi că Statele Unite ar putea fi forțate să își închidă ambasada ar fi dacă ar deveni nesigur să își continue activitatea”, a declarat Sullivan.

Întrebat cum vor evolua relațiile, Sullivan, un avocat în vârstă de 62 de ani, a spus că nu știe, dar a adăugat că speră că într-o zi ar putea avea loc o apropiere.

„Dacă ar fi să fac un pariu, aș spune că poate nu în timpul vieții mele”, mai afirmă diplomatul american.

Sursa foto: AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Dacă Rusia nu e în stare să fie parte din lumea civilizată, atunci va încerca să o distrugă.

  2. Daca sute de milioane de oameni au putut si pot in continuare sa lucreze si sa comunice impreuna prin Skype, Zoom, etc cred ca poate si ambasdorul sa faca asta, daca chiar vrea sa pastreze relatiile cu Rusia.
    Motivul real este probabil ca inchiderea ambasadei inseamna si eliminarea acoperirii pe care o aveau o buna parte din spionii americani stationati in Rusia, fapt ce evident SUA nu-l doreste.

  3. Creier de gai nă, ambasadorul vorbeste de relatiile cu rusia nu de relatiile cu descreieratul de ii faci tu igiena an ala zilnic pe aici. Deci da, putin trebuie sa dispara. Mo rt, copt, sinucis, cazut de la etaj, nici nu mai conteza.

  4. o adunătură de zombi ce se cred în seriale Netflix…intreruperea relatiilor diplomatice = prima declarație de război!!?! În caz de război tocmai Occidentul are de pierdut mai mult: bunăstarea/confortul/tot..rușii ce să piardă/? sărăcia/dictatura asumată?