G4Media.ro

Ambasadorul SUA la Varşovia, îngrijorat de legea care ar permite investigarea unor…

Sursa foto: Pixabay

Ambasadorul SUA la Varşovia, îngrijorat de legea care ar permite investigarea unor „influenţe ale Rusiei”

Ambasadorul SUA la Varşovia, Mark Brzezinski, şi-a exprimat îngrijorarea, alături de alte voci din societatea poloneză, inclusiv din rândul magistraţilor, în legătură cu o nouă lege, văzută ca o încercare de a aduce prejudicii opoziţiei liberale înainte de alegeri, care ar permite investigarea unor „influenţe nejustificate” ale Rusiei în politica poloneză, relatează Reuters potrivit news.ro.

Preşedintele Poloniei a declarat luni că va promulga proiectul de lege care va permite unui grup de experţi să investigheze dacă partidul de opoziţie Platforma Civică (PO), atunci când se afla la putere, a permis ca ţara să fie influenţată în mod nejustificat de Rusia şi, ca urmare, să fie prea dependentă de combustibilul rusesc.

Partidul liberal Platforma Civică, aflat la guvernare din 2007 până în 2015, respinge acuzaţiile şi spune că legea este menită să distrugă sprijinul pentru liderul său, fostul prim-ministru şi fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, înainte de alegerile programate pentru această toamnă.

Preşedintele Andrzej Duda a declarat că va semna proiectul de lege, deoarece consideră că acesta „ar trebui să intre în vigoare”, dar a mai spus că va cere Tribunalului Constituţional să examineze criticile potrivit cărora legislaţia este neconstituţională.

Proiectul de lege ar urma să înfiinţeze o comisie de anchetă care ar putea prezenta un raport iniţial în septembrie, în timp ce alegerile ar urma să aibă loc în octombrie sau noiembrie.

Opoziţia a numit proiectul de lege Lex Tusk, folosind cuvântul latin pentru lege.

„Într-o ţară democratică normală, cineva care este preşedintele ţării respective nu ar promulga niciodată o astfel de lege de tip stalinist”, a declarat Marcin Kierwinski, deputat PO, pentru postul privat de televiziune TVN 24.

Asociaţia judecătorilor polonezi Iustitia a declarat că legea încalcă valorile Uniunii Europene şi ar putea determina măsuri punitive din partea UE în legătură cu regresul democratic din Polonia.

Ambasadorul SUA în Polonia, Mark Brzezinski, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea. „Guvernul SUA împărtăşeşte îngrijorarea cu privire la legile care ar putea reduce aparent capacitatea alegătorilor de a vota pentru cei pe care doresc să îi voteze, în afara unui proces clar definit într-o instanţă independentă”, a declarat acesta pentru postul privat de televiziune TVN24 BiS.

Sondajele de opinie recente au arătat că PiS se bucură în continuare de cea mai mare susţinere dintre partidele politice – peste 30% -, dar este posibil să nu obţină suficiente voturi pentru a forma o majoritate în parlament.

Comisia parlamentară va investiga perioada 2007-2022 şi va avea puterea de a interzice persoanelor despre care s-a constatat că au acţionat sub influenţa Rusiei să deţină autorizaţii de securitate sau să lucreze în funcţii în care ar fi responsabile de fonduri publice timp de 10 ani, descalificându-le astfel efectiv din funcţiile publice.

Dependenţa Poloniei de energia rusă a scăzut progresiv, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022.

Construcţia unui terminal de import de gaze naturale lichefiate (GNL), care permite importul de gaze non-ruseşti, a început când Tusk era la putere. Tot în timpul mandatului lui Tusk, Polonia a semnat un acord cu Gazprom din Rusia, în 2010, pe care justificarea oficială a proiectului de lege îl menţionează. Rafinăria controlată de compania de stat PKN Orlen a declarat luna trecută că a reziliat contractul cu Tatneft din Rusia după ce livrările au fost întrerupte în februarie, dar că încă foloseşte combustibil rusesc în rafinăriile sale din Cehia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Mda, imi aduc aminte cand romania a vrut sa interzica fostilor nomenclaturisti dreptul de a candida in alegeri si a venit imediat reactia bruxellesului ca e ilegal si se incalca drepturile omului. Acum e neconstitutional sa investighezi influenta rusa. In moldova, prorusii acuza initiativa puterii de a combate propaganda rusa si sustin ca puterea are tendinte naziste.

    • @ matei – Cred ca ai o problema de intelegere. Plus ca inventezi lucruri, asa, ca si cum ai manca seminte. Aia cu nomenclaturistii ai scos-o, asa, din palarie. Iar legea asta din Polonia, mai citeste o data, e o lege care permite investigarea unui partid! A unui singur partid, despre asta e vorba.

  2. Da’ n-ar trebui sa vă vedeți de democrația voastră și să nu vă mai amestecați in treburile altora?

  3. Pfuai, ca acu’ mi-am dat seama, sunt numai poz(s)taci pe aici, ingrijorati de „influenta” americanilor 😂