Ambasadorul sud-coreean la Tokyo, convocat în legătură cu o evoluţie „extrem de regretabilă” în dosarul despăgubirilor într-un diferend istoric
Tokyo l-a convocat miercuri pe ambasadorul Coreei de Sud pentru a protesta faţă de plata involuntară de daune de către o companie japoneză în dosarul spinos al sud-coreenilor obligaţi la muncă forţată în timpul ocupaţiei japoneze până în 1945, transmite AFP, transmite Agerpres.
Relaţiile dintre două state au avut de suferit în ultimii ani din cauza unor diferende istorice datând din vremea ocupării Peninsulei Coreene de către Japonia, între 1910 şi 1945.
Relaţiile s-au ameliorat după venirea la putere în 2022 a preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol, dornic să se apropie de Japonia pentru a face faţă împreună riscurilor geopolitice în Asia, precum celor reprezentate de Coreea de Nord.
Yoon a prezentat anul trecut un mecanism de despăgubire a unor victime ale muncii forţate, fără participarea directă a Japoniei. Seulul doar a invitat companiile japoneze vizate să contribuie în mod voluntar la program, însă niciuna nu a făcut aceasta până acum.
Familia unei victime, care a câştigat în decembrie un proces în acest dosar împotriva constructorului naval japonez Hitachi Zosen, a primit totuşi în această săptămână bani proveniţi de la companie.
Suma a fost retrasă dintr-un depozit de garantare al Hitachi Zosen după ce compania a fost îndemnată în decembrie de Curtea Supremă sud-coreeană să plătească 50 milioane de woni (35.000 de euro) ca despăgubiri acestei victime.
Respectiva plată inedită a iritat Tokyo, care susţine că toate diferendele cu Seulul legate de perioada ocupaţiei au fost rezolvate printr-un tratat bilateral încheiat în 1965.
Potrivit Seulului, în jur de 780.000 de coreeni au fost supuşi muncii forţate în cei 35 de ani de ocupaţie japoneză, fără a număra şi aşa-zisele ‘femei de confort’, folosite ca sclave sexuale ale soldaţilor japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Tokyo l-a convocat pe ambasadorul sud-coreean Yun Duk Min pentru a-i transmite ‘protestul său ferm’ faţă de deblocarea ‘extrem de regretabilă’ a depozitului de garanţie al Hitachi Zosen, a indicat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi.
Un purtător de cuvânt al Hitachi Zosen, întrebat de AFP, a declarat că grupul nu şi-a schimbat poziţia în acest dosar, considerând, ca şi guvernul japonez, subiectul închis odată cu tratatul bilateral din 1965.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank