G4Media.ro

Ambasadorul Ucrainei în Moldova: Victoria Ucrainei în războiul cu Rusia poate crea…

Foto: Eugen Tomac / Facebook

Ambasadorul Ucrainei în Moldova: Victoria Ucrainei în războiul cu Rusia poate crea condiții pentru soluționarea conflictului transnistrean

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Marko Șevcenko, consideră că victoria Ucrainei în războiul cu Rusia poate crea condiții pentru soluționarea conflictului transnistrean, transmite Radio Chișinău, care citează Infotag.md.

„Sunt absolut sigur că după victoria Ucrainei în război se vor crea condiții favorabile pentru ca Moldova să-și prezinte planul de soluționare a problemei transnistrene – cel pe care guvernul, parlamentul și poporul moldovenesc îl consideră necesar. Trebuie să ne pregătim pentru asta acum. După război, Moldova va trebui să prezinte și să implementeze propriul plan de reglementare transnistreană. Nu cred că după război ar putea apărea o situație când cineva din afară va impune Chișinăului viziunea sa de rezolvare a conflictului transnistrean. Este necesar să ne gândim acum care va fi acest plan, ce va cuprinde, ce componente, ce e de făcut cu contingentul militar rus, ce să faci cu autoritățile, ce să faci cu ministerul securității de stat (MGB) al Transnistriei”, a spus Șevcenko, luni seară, în emisiunea „Săptămâna nouă cu Anatolie Golea” de la TV8.

Răspunzând la o întrebare despre negocierile în formatul „5+2”, el a menționat că „acest format nu funcționează, iar participarea comună a Ucrainei și Rusiei la formatul de negocieri „5+2″ este practic imposibilă”.

„Nu îmi pot imagina că astfel de negocieri sunt acum posibile. Negocierile vor avea loc după război, indiferent de poziția Rusiei. Transnistria trăiește de mulți ani în condițiile în care este integrată în Moldova. De foarte multă vreme, interesele sale economice se află în Europa, și nu în Rusia. Cred că, după înfrângerea trupelor rusești în Ucraina, Tiraspolul poate spune cu voce tare ce îl interesează cu adevărat”, a explicat Șevcenko.

El a subliniat că „Ucraina este interesată de soluționarea conflictului transnistrean pe baza respectării principiilor suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”.

„Chișinăul trebuie să controleze efectiv teritoriul întregii țări. Transnistria nu ar trebui să reprezinte o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei. Din păcate, după 2014, Ucraina este nevoită să privească Transnistria nu doar ca subiect al reglementării transnistrene, ci și ca pe o potențială amenințare. Chiar și acum continuăm să reținem un anumit număr din trupele noastre, acoperind Odesa și sudul Ucrainei de la o posibilă lovitură a Transnistriei”, a spus Șevcenko.

Răspunzând la întrebarea jurnalistului despre o posibilă lovitură a Ucrainei asupra Grupului operativ de trupe ruse din Transnistria, el a spus că „niciunul dintre oficialii ucraineni nu vine cu astfel de propuneri”.

„Da, GOTR (Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria) reprezintă acum o anumită amenințare pentru Ucraina. Și suntem nevoiți să ținem un anumit număr de militari ucraineni la graniță, deși ei sunt foarte necesari pe front. Dar nimeni nu intenționează să dea o lovitură acolo. Jurnaliștii și bloggerii vorbesc despre asta – acesta este dreptul lor de a vorbi. Dar nu ei sunt cei care iau deciziile”, a subliniat ambasadorul.

Răspunzând la întrebarea jurnalistului despre retragerea trupelor ruse din Transnistria, el a spus că, „după câștigarea războiului, Ucraina va ajuta în acest sens”.

„Desigur, nu vorbim în niciun caz despre faptul că armata rusă cu armele va traversa teritoriul Ucrainei, nu. Împreună cu organizațiile internaționale, va trebui să cădem de acord asupra unui plan de casare a armelor. Iar militarii sunt în principal localnici care au cetățenie rusă. Câteva sute de oameni vor trebui să părăsească Transnistria, ceea ce nu este o problemă”, a spus ambasadorul.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Cred că sunteţi de acord toţi că e clar că Putin şi-a dorit o victorie şi cum nu o să o poată să o obţină şi nimeni nu vrea să îi ofere o cale de scăpare e clar că va încerca cel puţin să iasă teafăr din confruntare şi să supravieţuiască cu propriile forţe aşa că să vedem dacă analiza noastră le dă peste cap analizele paralelologilor.
    ——————–
    Dacă e să piardă Putin războiul se va întâmpla ori că va fi învins în varianta care nu va supravieţui sigur sau va accepta înfrângerea de bună voie dar care oricum ar duce la eliminarea lui de chiar al lui. Dacă în prima variantă e clar că nu are nici o şansă de supravieţuire şi se va ajunge acolo sigur dacă continuă pe mai departe în cealaltă alternativă să supravieţuiască şi să se predea prima dată ar trebui să îşi rezolve problema care o are cu ai lui şi ar trebui să ducă războiul împotriva alor lui ca să elimine pe oricine ar putea să atenteze la puterea lui după anunţarea eşecului.

    Păi să vedem câteva evenimente care s-au întâmplat:
    ——————–
    – Se duce o luptă internă în Rusia mai tăcută mai la vedere cu eliminări sau sabotaje.
    – Pe front ştiind că e clar că nu ai şanse de câştig insişti totuşi să duci lupta mai departe fără sens şi fără sprijin şi chiar să ordoni să nu se retragă trupele atuncea când nu au nici o şansă de izbândă şi e clar care va fi deznodământul.

    Ştiind cele două de dinainte la ce concluzie am putea ajunge:
    ——————–
    Dacă e să facem pe paralelologii şi să facem o analiză ipotetică dar care nu înseamnă că e reală şi doar se bazează pe logică şi observaţii am spune că: dacă e clar că Putin nu îşi doreşte adversari acasă ca să îi facă probleme la fel de clar e că nici o masă mare de soldaţi sănătoşi şi teferi să se întoarcă acasă ca să fie martori la eşecul lui şi la ce s-a întâmplat nu îşi doreşte şi cu cât vor fi mai puţini(mai ales dintre unităţile de la începutul războiului care au fost în anumite zone) cu atâta sunt şanse să îi poată controla la întoarcerea acasă la o eventuală frondă care o vor avea în momentul când va anunţa înfrângerea.

    Cum am spus nu înseamnă că e real şi la o verificare simplă dacă nu avem dreptate ar putea fi eliminată dacă nu deja a fost eliminată o astfel de variantă, dar totuşi trebuie să recunoaşteţi că oricum e peste nivelul paralelologilor de carieră şi ar mai fi posibilitatea ca să se adeverească şi să fie chiar real şi atuncea să vedeţi voi oftică pe paralelologi împotriva noastră.😏

  2. Evident ca trebuie rezolvată și problema transnistreană, Moldova nu va putea intra in UE niciodată din cauza asta. Rusia a oferit oportunitatea perfecta pentru asta.

  3. Zelenski s-a oferit de mult timp sa rezolve „problema” transnistreana.
    Transnistreenii insisi nu cred ca sunt chiar atat de maniaci incat sa parieze la nesfarsit pe calul m o rt numit Putin. Probabil ca oamenii obisnuiti de acolo nu isi doresc decat pace si un trai mai bun. Si astea pot sa vina doar de la UE, caci pariul pe Rusia nu a dus decat la inapoiere. Schimburile economice ale Transnistriei sunt majoritar cu UE, iar ucrainienii vor „incu r aja” desprinderea de rusi. Daca Ucraina supravietuieste, odata cu ruperea dependentelor Moldovei de gazul si curentul venit de dincolo de Nistru, nu cred ca Transnistria va mai putea exista in forma actuala.

  4. Transnistria este Moldova. Asa trebuie sa privească Ucraina și Rusia.

  5. moldova ar trebui sa dea ucrainei ,,transnistria,, pentru bugeac…ar castiga toata lumea…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️