Ambasadorul Ucrainei: Lui Kelemen Hunor i-a fost interzisă intrarea încă din noiembrie 2017 și a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar / Liderul UDMR neagă / Reacția Ministerului de Externe din Ungaria
UPDATE: Ungaria consideră inacceptabilă aplicarea interdicţiei de a intra pe teritoriul Ucrainei a preşedintelui UDMR, Hunor Kelemen, motiv pentru care, ambasadorul Ucrainei la Budapesta este convocat luni la Ministerul ungar de Externe, a informat Tamás Menczer, secretar de stat în cadrul ministerului, potrivit agenţiei MTI.
În comunicatul remis, secretarul de stat responsabil pentru informare şi imaginea internaţională a Ungariei a subliniat că
măsura luată de aplicare a interdicţiei preşedintelui UDMR, Hunor Kelemen, să intre sâmbătă pe teritoriul Ucrainei este considerată de către Ungaria ca o măsură abuzivă, antimaghiară şi inacceptabilă.
UPDATE: Kelemen Hunor îl contrazice pe ambasadorul Ucrainei, afirmând că nu are pașaport unguresc și că nu a mai încercat să intre în Ucraina.
„Nu am încercat să intru în Ucraina și nu am pașaport unguresc”, a declarat pentru digi24.ro preşedintele UDMR Kelemen Hunor. Liderul UDMR îi cere ambasdorului Ucrainei în România să facă publice informaţiile la care face referire – la ce frontieră şi cu paşaport ar fi vrut să intre.
„Cereți date de la ambasador. Când s-a întâmplat și acte oficiale. Eu am acte cu incidentul de azi. Acum să vină el cu date și să spună când, la ce frontieră și cu ce pașaport am vrut să intru”, a declarat pentru digi24.ro Kelemen Hunor.
Liderul UDMR afirmă că incidentul de azi reprezintă o încălcare a tratatului de bază româno-ucrainean, articolul 13, punctul 7.
Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, precizează că președintelui UDMR, Kelemen Hunor, i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 3 noiembrie 2017 și că de atunci acesta a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar și a fost refuzat.
Ambasadorul menționează că este „deschis și onorat” să îi ofere și personal lui Kelemen Hunor orice explicații.
„Am aflat acum câteva ore aici pe facebook că Președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, domnul Kelemen Hunor n-a fost lăsat azi dimineață să intre pe teritoriul Ucrainei.
În aceasta situație neplăcută dar absolut firească aș dori să fac câteva precizări:
1. Domnului Kelemen Hunor i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 03.11.2017. De atunci domnia sa a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar și a fost refuzat, drept dovadă că i-a fost bine cunoscută decizia autorităților ucrainene.
2. Și de data aceasta conform legislației în vigoare a Ucrainei domnului Kelemen Hunor i-a fost înmânată decizia autorităților de frontieră privind interzicerea intrării pe teritoriul statului ucrainean pe care a și semnat-o. E adevărat că decizia nu conține motive, dar o astfel de practică e comună pentru toate statele europene.
Și bineînțeles sunt deschis și voi fi onorat să-i ofer și personal domnului Kelemen Hunor orice explicații suplimentare”, a scris Oleksandr Bankov într-o postare pe Facebook.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că sâmbătă dimineață i-a fost refuzat accesul în Ucraina, fără nicio explicație clară. El precizează că l-a informat ministrul român de Externe și că se va adresa Ambasadei Ucrainei la București, pentru a solicita explicații pentru această situație (detalii aici).
Kelemen a explicat, prin telefon, agenţiei ungare de presă MTI, că a vrut să intre în Ucraina cu un paşaport diplomatic românesc pe la punctul de trecere a frontierei de la Záhony-Cop, dar a fost anunţat că cei doi însoţitori îşi pot continua călătoria, el însă trebuie să se întoarcă.
„Mi s-a pus în faţă un proces-verbal în limba ucraineană şi mi s-a aplicat o ştampilă în paşaport, astfel încât nu mai pot intra în Ucraina până la data de 13 octombrie 2020″, a explicat liderul UDMR.
Foto: Kelemen Hunor / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii