G4Media.ro

Ambasadorul UE la Chișinău dă asigurări că Bruxelles-ul va coopera cu Republica…

Sursa foto:: EP / Eric VIDAL

Ambasadorul UE la Chișinău dă asigurări că Bruxelles-ul va coopera cu Republica Moldova, indiferent de rezultatul referendumului pentru integrare

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat că un posibil eșec al viitorului referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE, din 20 octombrie, nu va afecta cooperarea dintre Bruxelles și republică, potrivit Rador. 

„În cazul unui rezultat negativ, pentru care, sincer vorbind, nu văd premisele, va trebui să ne uităm la modul de lucru în continuare, dar pot să asigur că, indiferent de rezultatul referendumului, vom lucra şi vom continua să cooperăm cu Republica Moldova” – a declarat Jānis Mažeiks la postul de televiziune Exclusiv TV. El a amintit că, în trecut, unele guverne nu erau pregătite să interacționeze cu UE, iar atunci Bruxelles-ul a cooperat cu mass-media, organizațiile neguvernamentale și mediul de afaceri. 

Totodată, diplomatul a recunoscut că, deși UE nu are reguli clare când anume să se organizeze un astfel de referendum, majoritatea țărilor care au aderat la comunitate au organizat un plebiscit după încheierea negocierilor. 

La sfârșitul anului 2023, Maia Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru al doilea mandat și a propus organizarea unui referendum privind aderarea la UE în ziua alegerilor și includerea rezultatelor acestuia în Constituție, pentru a face ireversibil cursul autorităților spre integrarea europeană. Partidele de opoziție au anunţat că vor boicota plebiscitul, amintindu-i șefului statului că, în conformitate cu Constituția, nicio ideologie nu poate fi stabilită ca ideologie oficială de stat. Aceștia au atras atenţia că negocierile cu Bruxelles-ul încă nu au început, iar condițiile pentru aderarea la UE sunt încă necunoscute de populația, care trebuie să ia decizia. De asemenea, ei au mai precizat că prezența minimă la referendum este de doar o treime din numărul total de alegători, ceea ce face posibilă luarea unei decizii de modificare a Constituției cu voturile a doar 17% din electorat. 

Opoziţia a acuzat-o pe Maia Sandu că intenţionează să folosească referendumul pentru a opri scăderea popularităţii sale, pe fondul unei crize economice severe. Preşedinta a răspuns, acuzând, la rândul ei, opoziţia de pregătirea unei lovituri de stat şi pledând pentru acordarea de competenţe suplimentare serviciilor de informaţii. 

Campania pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană a început vineri, 20 septembrie, în Republica Moldova.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...