G4Media.ro

Ambasadorului Chinei în Marea Britanie i-a fost interzisă adresarea în Camera Comunelor…

Foto: Ambasada Chinei la Londra

Ambasadorului Chinei în Marea Britanie i-a fost interzisă adresarea în Camera Comunelor într-o intervenție fără precedent care a dus la un conflict diplomatic cu Beijingul

Ambasada Chinei la Londra i-a acuzat pe parlamentari de “acțiune dezgustătoare și lașă” după retragerea invitației pentru Zheng Zeguang de a vorbi la un eveniment pe terasa Camerei Comunelor. Speakerul (deputatul care prezidează lucrările Camerei Comunelor) Sir Lindsay Hoyle, a spus că nu ar fi „potrivit” să permită ambasadorului să ajungă pe teritoriul parlamentului, din moment ce parlamentarii au făcut obiectul unor sancțiuni în China, după ce s-au pronunțat împotriva încălcărilor drepturilor uigurilor de către Beijing în provincia Xinjiang.

Ambasada Chinei a acuzat parlamentarii că au subminat încercările Beijingului de a îmbunătăți relațiile chino-britanice. Zeguang, în vârstă de 57 de ani, trebuia să se adreseze miercuri Grupului parlamentar mixt de prietenie cu China al deputaților și al lorzilor, care este considerat mai favorabil Beijingului. El este primul ambasador căruia i-a fost interzis vreodată accesul în parlamentul de la Londra, potrivit cotidianului The Times.

În martie 2021, Beijingul a impus sancțiuni pentru cinci deputați ai Partidului Conservator și doi lorzi. Fostul lider Conservator Sir Iain Duncan Smith și Tom Tugendhat, președintele comisiei pentru afaceri externe ale Comunei, au fost printre cei sancționați. Ei au fost implicați într-o campanie parlamentară de limitare a investițiilor britanice în China, prin depunerea unui “amendament la genocid” la proiectul de lege privind comerțul al guvernului. Nusrat Ghani, Tim Loughton și Neil O’Brien au fost ceilalți deputați sancționați.

Speakerul Hoyle a apărat dreptul parlamentarilor de a vorbi liber în parlament. El a spus marți că primirea cu ambasadorul Chinei va fi permisă doar dacă Beijingul renunță la sancțiuni.

Ambasada Chinei a replicat, acuzând parlamentarii că s-au amestecat în afacerile interne ale țării: „Acțiunea dezgustătoare și lașă a anumitor persoane din parlamentul britanic de a împiedica schimburile normale și cooperarea dintre China și Marea Britanie pentru câștig politic personale este împotriva dorințelor și dăunează intereselor ambelor țări.

În ceea ce privește sancțiunile împotriva persoanelor și instituțiilor relevante din Marea Britanie, anunțate de partea chineză în martie, acestea nu pot fi incriminate, deoarece reprezintă răspunsuri justificate la sancțiunile unilaterale impuse de partea britanică persoanelor și entităților chineze relevante, bazate pe dezinformare și sub pretextul așa-numitului abuz împotriva drepturilor omului în Xinjiang.” se spune în comunicatul ambasadei de la Londra.

În luna martie, predecesorul lui Zeguang în funcție a fost convocat la ministerul de externe de la Londra în urma sancțiunilor împotriva celor șapte parlamentari britanici. Sancțiunile sunt mai mult simbolice și includ interdicția de a călători în China.

Zeguang a devenit ambasador în Marea Britanie în iunie 2021. El a fost ministru adjunct de externe și era considerat candidat ca ambasador în SUA după ce și-a petrecut cea mai mare parte a carierei diplomatice în America de Nord. Experiența sa anterioară în Marea Britanie a fost limitată la un an de studiu la Universitatea din Cardiff când avea 23 de ani.

The Times, Sky News

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. dupa ce si-au lasat companiile sa investeasca masiv in china ajutand-o sa devina putere economica acum nu mai au curaj sa vorbeasca urat de ea, pt ca sunt prea multe afaceri la mijloc. Ati facut-o puternica si acum va da peste nas.

    • Nu stiu, dar mie mi se pare din articol ca Marea Britanie i-a dat peste nas Chinei

    • @gicu-le .. sa iti desenez articolul :
      1. cinci deputați ai Partidului Conservator și doi lorzi cer „o pedeapsa” pt China (limitarea investitiilor) din cauza persecutiei uigurilor din provincia Xinjiang.
      2. China impune sanctiuni impotriva astora, ca deh .. China
      3. amu’ i-au dat Deny ambasadorului Chinei la speach .. din cauze acelor sanctiuni (pct.2)
      Cat despre investitiilor britanicilor in China .. cred ca tb sa mergi la alt articol.

  2. Comunismul chinezesc e in expansiune folosind doar mijloace democratice ca de exemplu crima, furtul, mita, inselaciune la nivel de stat, politie politica, spionaj. In condiitile date ar trebuii izolata chinezaria mondiala. Din pacate nu se poàte din motive economice.
    Traiasca unchiul Xi care vegheaza pentru bunastarea chinezilor si ai planetei vezi cazul Serbiei :))))