Ambii candidați la funcția de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente au primit aviz favorabil de la Comisiile Juridice/ Iulia Andreea Băbeanu a fost propusă de AUR, iar Toni Greblă, de PSD / Decizia o va lua prin vot secret plenul comun al Parlamentului
Iulia Andreea Băbeanu şi Toni Greblă au primit, luni, aviz favorabil de la Comisiile juridice ale Parlamentului pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP).
Membrii celor două comisii au dat un aviz favorabil comun, cu majoritate de voturi, celor doi candidaţi, iar plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să decidă, prin vot secret, cine va fi noul preşedinte al AEP. Plenul reunit al Parlamentului are programat pe 21 februarie votul final pentru numirea noului președinte al AEP.
Iulia Andreea Băbeanu a fost propusă pentru funcţia de preşedinte al AEP de grupurile parlamentare ale AUR, iar Toni Greblă – de grupurile PSD.
Nominalizarea lui a fost făcută oficial de grupurile parlamentare PSD pe 14 februarie 2023 printr-o adresă transmisă Birourilor Permanente Reunite
Postul de președinte al AEP e vacant după demisia lui Constantin Mitulețu-Buică, susținut tot de PSD, care a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI) că și-a angajat ilegal cumnata în instituție.
Toni Greblă (69 de ani) este prefectul Capitalei din mai 2022. Anterior, el a fost președintele secției de drept privat din Consiliul Legislativ, secretar general al guvernului Dăncilă, judecător la Curtea Constituțională, senator PSD și prefect de Gorj.
Toni Greblă a fost timp de câteva zile în 2022 și administrator la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Economedia.ro a scris în 10 martie 2022 că Toni Greblă este incompatibil în funcția de administrator al Companiei de Drumuri (CNAIR), iar acesta s-a retras la puțin timp după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu l-a numit în Consiliul de Administrație.
DNA l-a acuzat pe Greblă că, în perioada 2010 – 2015, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 – 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro. În 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe Toni Greblă.
Context. În 11 ianuarie, Florin Mitulețu Buică și-a dat demisia de la conducerea Autorității Electorale Permanente (AEP) în urma scandalului legat de angajarea cumnatei sale, a transmis, miercuri, instituția. AEP este instituția care gestionează finanțarea partidelor, acordă subvenții și deconturi și monitorizează cheltuirea acestora.
Demisia a venit la patru zile după ce G4Media a scris în exclusivitate despre cum omul care organizează alegerile în România este vizat de o plângere penală ANI pentru că și-ar fi angajat cumnata în instituție. Mitulețu a declarat pentru G4Media la acea vreme că nu va demisiona pentru că nu există niciun conflict de interese, iar angajarea cumnatei este ”legală și morală”.
Agenția Națională de Integritate a anunțat, la două zile de la publicarea articolului de către G4Media, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Constantin Florin Mitulețu Buică a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.
Potrivit ANI, în exercitarea atribuțiilor de Președinte al Autorității Electorale Permanente a emis, aprobat și semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la Cabinetul Vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank