Amendament PSD la proiectul de lege privind desființarea secției speciale: Membrii CSM, judecătorii de la Înalta Curte și cei de la CCR vor fi anchetați și ei de structura care va înlocui SIIJ
Comisia Juridică din Camera Deputaților a votat, vineri dimineața, un amendament propus de deputatul PSD, Steluța Cătăniciu, la legea privind desființarea secției speciale, potrivit căruia structura care va înlocui Secția Specială va putea instrumenta și dosarele vizând posibile infracțiuni săvârșite de judecători sau procurori membri ai CSM, de judecătorii Înaltei Curți sau de procurori de pe lână Înalta Curte, judecătorii de la Curțile de Apel, Curtea Militară de Apel, procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, judecătorii CCR și magistrații asistenți de pe lângă judecătorii ICCJ ș i CCR, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.
- UPDATE 11.40 Comisia Juridică a dat vot final pe proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale. Au fost 18 voturi pentru, 7 împotrivă. Proiectul de lege urmează să fie trimis plenului Camerei. Înainte ca legea să ajungă la promulgare, mai trebuie să treacă și de Senat.
Potrivit acestora, USR s-a opus, cu argumentul că superimunitatea de care dispun membrii Curții se întărește și că o astfel de propunere afectează legea de funcționare și de organizare a CCR. Deputatul USR, Steliann Iomn, a pledat pentru reducerea termenului pentru transferul administrativ al dosarelor de la SIIJ la noua structură, de la 60 de zile la 30 de zile, invocând nevoia celerități. Propunerea a fost respinsa. A fost respinsă și propunera USR ca dosarele să fie repartizate, în funcție de speță, la parchetele competente, inclusiv DNA.
Proiectul de lege privind desființarea secției speciale se află în dezbaterile Comisiei Juridice. În varianta trimisă Parlamentului de ministerul justiției, condus de Cătălin Predoiu, infracțiunile comise de magistrați vor fi investigate de procurori anume desemnați de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție , la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani.
Proiectul de lege prevede desființarea Secției Speciale, fără ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA.
Pe 24 ianuarie 2022, USR a anunțat că solicitarea sa a fost adoptată, în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), iar Comisia de la Veneţia va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independenţa magistraţilor din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ şi publicarea noului proiect de desfiinţare a SIIJ.
Comisia de la Veneția ar putea emite un punct de vedere pe 18 martie 2022, potrivit unor surse oficiale.
Sursa: Inquam Photos/ George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii