G4Media.ro

Amendament PSD la proiectul de lege privind desființarea secției speciale: Membrii CSM,…

Cătăniciu Steluţa-Gustica, deputat ALDE, participa la sedinta comisiei de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009, miercuri, 17 mai 2017. Inquam Photos / George Calin

Amendament PSD la proiectul de lege privind desființarea secției speciale: Membrii CSM, judecătorii de la Înalta Curte și cei de la CCR vor fi anchetați și ei de structura care va înlocui SIIJ

Comisia Juridică din Camera Deputaților a votat, vineri dimineața, un amendament propus de deputatul PSD, Steluța Cătăniciu, la legea privind desființarea secției speciale, potrivit căruia structura care va înlocui Secția Specială va putea instrumenta și dosarele vizând posibile infracțiuni săvârșite de judecători sau procurori membri ai CSM, de judecătorii Înaltei Curți sau de procurori de pe lână Înalta Curte, judecătorii de la Curțile de Apel, Curtea Militară de Apel, procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, judecătorii CCR și magistrații asistenți de pe lângă judecătorii ICCJ ș i CCR, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

  • UPDATE 11.40 Comisia Juridică a dat vot final pe proiectul de lege privind desființarea Secției  Speciale. Au fost 18 voturi pentru, 7 împotrivă. Proiectul de lege urmează să fie trimis plenului Camerei. Înainte ca legea să ajungă la promulgare, mai trebuie să treacă și de Senat.

Potrivit acestora, USR s-a opus, cu argumentul că superimunitatea de care dispun membrii Curții se întărește și că o astfel de propunere afectează legea de funcționare și de organizare a CCR. Deputatul USR, Steliann Iomn, a pledat pentru reducerea termenului pentru transferul administrativ al dosarelor de la SIIJ la noua structură, de la 60 de zile la 30 de zile, invocând nevoia celerități. Propunerea a fost respinsa. A fost respinsă și propunera USR ca dosarele să fie repartizate, în funcție de speță, la parchetele competente, inclusiv DNA.

Proiectul de lege privind desființarea secției speciale se află în dezbaterile Comisiei Juridice. În varianta trimisă Parlamentului de ministerul justiției, condus de Cătălin Predoiu, infracțiunile comise de magistrați vor fi investigate de procurori anume desemnați de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție , la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani.

Proiectul de lege prevede desființarea Secției Speciale, fără ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA.

Pe 24 ianuarie 2022, USR a anunțat că solicitarea sa a fost adoptată, în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), iar Comisia de la Veneţia va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independenţa magistraţilor din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ şi publicarea noului proiect de desfiinţare a SIIJ.

Comisia de la Veneția ar putea emite un punct de vedere pe 18 martie 2022, potrivit unor surse oficiale.

Sursa: Inquam Photos/ George Călin

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Uhm? De ce am baga membrii unei structuri jurisdictionale care nu face parte din puterea judecatoreasca in aceeasi competenta personala?

    • Pentru a se crea o bula pe care nimeni sa nu o poata sparge.

    • „Membrii CSM, judecătorii de la Înalta Curte și cei de la CCR vor fi anchetați și ei de structura care va înlocui SIIJ”

      Adica membrii CSM, care nu sunt doar judecatori si care NUMESC procurorii din noul SIJJ vor fi cercetati doar de noul SIJJ si nu de parchet sau DNA.
      Bineinteles ca asta nu e conflict de interese, nu-i asa predoiule?

    • Controlezi noua sectie = imunitate 100% pentru absolut orice magistrat si orice judecator CCR. Ar mai trebui adaugati acolo, daca tot am inceput, inclusiv oamenii politici care au fost membri in parlament. Sau primarii.

      De ce sa ne oprim cu procurorii „speciali” pentru magistrati sau judecatori de la CCR? Sa facem pentru tot poporul „ales”!

      P.S. Pentru cei care nu inteleg care e treaba: in 3 ani de functionare, SIIJ are ZERO condamnari pentru magistrati din motive de coruptie. ZERO. DNA-ul avea in jur de 15 condamnari definitive pe an, ajungand la un total de ceva aproape 200 de magistrati condamnati in cei 15 ani cand s-a ocupat de asta.

      A, si vedeti cum au inceput sa curga de cativa ani cele mai scandaloase decizii de achitare. Nu doar pentru politicieni, dar si pentru crima organizate, clanuri mafiote, violuri, trafic de minori si asa mai departe. De ce? PENTRU CA A SCAZUT PRETUL JUDECATORILOR. Pentru ca pericolul de a fi prins a devenit cvasi-inexistent de cand DNA a fost scos din schema. Traiasca justitia romana!

  2. Numai asa o sa fie legea neconstitutionala 🙂

  3. MAFIA JUDECATORILOR a baut palma cu MAFIA POLITICIENILOR,toti iau spagi si fura ,niciunul din ei nu mai ajunge la parnaie,asta e explicatia.

  4. ce c a c a t face Iohanis cu sleahta lui din justitia romans

  5. ce c a c a t face Iohanis cu sleahta lui din justitia romana

  6. intrebare: structura care va inlocuii SIIJ va fi anexa carui partid?

  7. Adica toti mafiotii vor fi anchetati de cine aleg ei sa fie anchetati. Great job mafia PSD!!!!!

  8. Vorbesc clar de „structura care va inlocui SIIJ”. E „aceeasi Marie, cu alta palarie”. SIIJ nu este desfiintata, doar isi schimba numele si de forma locul in sistem.

    • Noua structură, indiferent de cum se numeste, trebuie sa existe si să funcționeze mult mai bine adica, procurorii si/sau judecătorii care greșesc sa fie sancționați și, de ce nu chiar anchetati. Din pacate sunt multi care gresesc/ dau rateuri. Orice persoana care greseste la servici este sancționat. Ei de ce nu, ca nimeni ne este mai presus de lege.

  9. Ați votat PSD 30% în 2020 și veți vota tot cu ei probabil 35% în 2024. Vă cereți jugul, nație de sclaveți ce sunteți.

  10. aceeasi hotie clasica PeeeeeSeeeeeDeeee , acum in forma imbunatatita sub inaltul patronaj prezidental al MARELUI GALBEN GRIVCO (zis si geaca rosie)

  11. Se judeca intre ei, exceptie DIICOT si DNA.

  12. (Bravo )Președintelui ,deci nici vorba de desființare ,se reînființează alta .
    Deci cu alte cuvinte , cât timp PSD-PNL și UDMR sunt in floare Justiția moare.
    Nu cumva să uitați de Dana Gârbovan ,(sărăcuța).

  13. Adică dosarele de corupție pt. magistrați să nu cumva să ajungă la DNA. Să-și aleagă ei cine îi anchetează și cine nu. Instituția creată de Dragnea (SIIJ) pt. a pedepsi magistrații corecți, că sigur mai sunt și din ăștia, și pt. a îi mitui pe cei incorecti, că sigur sunt și din ăștia, își va schimba doar numele?
    De cind și pina cind magistrații cu salarii și pensii speciale trebuie anchetați sau judecați de instituții speciale? Deci pt. ei nu există DNA, DIICOT, parchete, judecătorii, tribunale. CSM, Înaltă Curte, CCR sunt într-un grav conflict de interese cu interesele poporului român