G4Media.ro

Amenințarea unui atac iranian împotriva Israelului se concretizează

Sursa foto: Wikimedia Commons / Tasnim News Agency

Amenințarea unui atac iranian împotriva Israelului se concretizează

Statele Unite au avertizat luni cu privire la un atac iranian „semnificativ” împotriva Israelului încă din această săptămână, alăturându-se mai multor țări europene care au cerut Teheranului să „renunțe”, transmite agenția AFP.

Președintele iranian Massoud Pezeshkian a declarat că țara sa are „dreptul de a răspunde” la orice agresiune împotriva sa, în timpul unei conversații telefonice cu cancelarul german Olaf Scholz, care l-a îndemnat să evite escaladarea.

Statele Unite „împărtășesc îngrijorarea Israelului” cu privire la un atac iminent din partea Iranului și a grupurilor aliate Teheranului în regiune, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

Washingtonul, care și-a intensificat prezența militară în Orientul Mijlociu în ultimele zile, prevedea „o serie de atacuri consecvente”, care ar putea avea loc chiar „săptămâna aceasta”, din partea Iranului și a grupurilor armate aliate, precum Hezbollah în Liban.

“Renunțați”

Subiectul a fost abordat în cursul unei întâlniri care a avut loc luni între președintele Joe Biden și liderii Franței, Germaniei, Italiei și Regatului Unit.

Într-o declarație comună emisă ulterior, toți au făcut apel la Iran să „renunțe” la un atac care ar avea „consecințe grave” pentru securitatea regională.

Cancelarul german Olaf Scholz și premierul britanic Keir Starmer au făcut amândoi apel la o dezescaladare a tensiunilor în timpul discuțiilor telefonice cu președintele iranian.

„Iranul nu va ceda niciodată presiunilor, sancțiunilor și coerciției, dar consideră că are dreptul de a răspunde agresorilor în conformitate cu standardele internaționale”, a declarat acesta din urmă, potrivit unui comunicat publicat de agenția oficială Irna după conversația telefonică cu liderul german.

Casa Albă a recunoscut că, dacă acest atac iranian ar avea loc, „ar putea avea cu siguranță un impact asupra discuțiilor” programate joi privind o încetare a focului în Fâșia Gaza, însoțită de eliberarea ostaticilor israelieni deținuți acolo.

Într-o convorbire cu premierul irakian, secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat luni „importanța responsabilității Irakului de a proteja coaliția internațională de atacurile milițiilor susținute de Iran”.

Ostatic ucis

Purtătorul de cuvânt al aripii armate a Hamas a anunțat luni că luptătorii săi au „ucis un ostatic” și au „rănit două femei ostatice” în „două incidente separate” în Fâșia Gaza, unde 111 israelieni sunt încă reținuți.

Iranul și aliații săi au amenințat Israelul cu un răspuns armat în urma asasinării la Teheran, la 31 iulie, a liderului Hamas Ismail Haniyeh, atribuită Israelului, și a morții cu o zi înainte a șefului militar al Hezbollah, Fouad Chokr, ucis într-un atac israelian în apropiere de Beirut.

În aprilie, Teheranul lansase deja un atac fără precedent cu drone și rachete asupra teritoriului israelian, ca represalii la o lovitură împotriva consulatului iranian din Damasc, atribuită Israelului.

Tensiunile sunt foarte mari și în Liban, după luni de schimburi de focuri la frontiera israeliano-libaneză între puternica mișcare islamistă Hezbollah, aliată a Hamas, și armata israeliană.

Armata israeliană își continuă ofensiva în Fâșia Gaza, în special în regiunile în care se confruntă cu o recrudescență a Hamas și a grupurilor aliate.

Luni, bombardamentele aeriene au vizat Khan Yunès și Rafah, în sud, potrivit locuitorilor.

Școală bombardată

În nord, identificarea cadavrelor continuă după atacul israelian asupra unei școli care a ucis 93 de palestinieni, potrivit Apărării Civile, sâmbătă, în orașul Gaza.

Armata israeliană, potrivit căreia școala era folosită de Hamas și Jihadul Islamic, a afirmat că lovitura sa a „eliminat” 31 de combatanți ai celor două mișcări armate palestiniene.

Israelul a promis să distrugă Hamas, aflat la putere în Gaza din 2007 și pe care îl consideră o organizație teroristă, la fel ca Statele Unite și Uniunea Europeană, după atacul de pe teritoriul său care s-a soldat cu moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Ofensiva israeliană lansată ca represalii asupra Fâșiei Gaza a făcut cel puțin 39.897 de victime, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas, care nu oferă detalii privind numărul civililor și combatanților uciși.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...