Amenzi de 90.000 de lei în acest an la spitalul județean din Piatra Neamț / Ministerul Sănătății cere Consiliului Județean să ia măsuri pentru îmbunătățirea managementului / Managerul spitalului acuză CJ că în 10 ani nu a finalizat niciun proiect
Ministerul Sănătății a anunțat, marți, într-un comunicat de presă, că în cursul anului 2023 au avut loc două controale la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, care au constatat o serie de nereguli în urma cărora au fost date amenzi de 90.000 de lei. Ministerul Sănătății cere Consiliului Județean Neamț, care are în subordine spitalul, să ia măsuri pentru îmbunătățirea managementului. Precizările ministerului vin după ce managerul spitalului, Alexandru Filimon, a trimis în urmă cu trei zile o petiție prefectului de Neamț, în care semnalează situația secției de Oncologie, relocată pentru lucrări de reabilitare și acuză Consiliul Județean că în 10 ani nu a finalizat niciun proiect din cele opt care au vizat spitalul.
În anul 2023, în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au fost efectuate două controale în cadrul acțiunilor tematice de control dispuse de Inspecția Sanitară de Stat, din cadrul Ministerului Sănătății.
În perioada 01.02 – 31.03.2023, s-a desfășurat acţiunea de control pentru verificarea respectării Normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare.
Spitalul funcționa în baza Autorizației sanitare de funcționare nr. 45 bis din 13.05.2020. Unitatea a prezentat Planul de conformare nr. 12149 din 22.04.2019, cu termen de realizare 31 decembrie 2023.
În cadrul controlului au fost identificate 26 de neconformități, cum ar fi necesitatea lucrărilor de reabilitare, consolidarea unor spații care prezintă risc seismic, igienizarea spațiilor, înlocuirea mobilierului și a tâmplăriei deterioarate. Totodată, în unele săli de operații nu funcționau toate lavoarele cu apă sterilă.
Au fost dispuse 26 de măsuri pentru remedierea neconformităților, responsabilitatea ducerii la îndeplinire a măsurilor revenind conducerii Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, a precizat Ministerul Sănătății.
Au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, o amendă în valoare de 30.000 lei pentru neefectuarea lucrărilor de reparații generale, igienizarea spațiilor și a instalațiilor sanitare aferente, pentru secțiile din pavilioanele: Chirurgie, Medicală, Boli Infecțioase și 2 avertismente pentru neimplementarea trasabilității produselor sterilizate și nesupravegherea personalului secției în efectuarea procedurilor de curățenie și dezinfecție a suprafețelor.
În perioada, 01.08.2023 – 12.09.2023, a fost efectuat controlul în cadrul acțiunii pentru verificarea spitalelor de urgență și a institutelor privind conformarea la legislația în vigoare și recontrolul privind măsurile și termenele acordate la controlul anterior.
La recontrolul din luna august, au fost verificate măsurile dispuse la controlul anterior și s-a constatat că au fost remediate parțial. Au fost efectuate unele lucrări de reparații și igienizare și s-au elaborat proceduri privind sterilizarea, curățenia și dezinfecția în unitatea sanitară.
Totodată, în urma controlului din august-septembrie au fost dispuse alte 26 de măsuri privind conformarea unității sanitare la legislația în vigoare.
A fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 60.000 lei, pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare şi revizuire a instalaţiilor şi echipamentelor, precum şi a lucrărilor de recondiţionare şi reparare a clădirilor unităţilor sanitare, neasigurarea la nivelul unităţilor sanitare a spaţiilor şi condiţiilor pentru depozitarea produselor, ustensilelor, instrumentarului, lenjeriei, echipamentului de protecţie, materialelor sanitare, medicamentelor, reactivilor aflaţi în stoc și neasigurarea dotărilor minime obligatorii în secţii şi departamente ale unităţii sanitare, precizează Ministerul Sănătății.
„Menționăm că spitalul este în subordinea Consiliului Județean Neamț, care trebuie să ia măsuri pentru imbunătățirea managementului Spitalului Județean Piatra Neamț”, se mai arată în comunicatul ministerului.
Precizările Ministerului Sănătății vind după ce, în urmă cu trei zile, presa locală a publicat o petiție către prefectul de Neamț, a managerului spitalului județean, Alexandru Filimon, în care acesta semnalează situația secției de Oncologie, relocată pentru lucrări de reabilitare și acuză Consiliul Județean că în 10 ani nu a finalizat niciun proiect din cele opt care au vizat spitalul.
„Instituția pe care o conduc din ianuarie 2021, imediat după incendiul devastator de la secția ATI, este într-o situație critică din punct de vedere al tratării pacienților oncologici și nu numai”, se arată în scrisoarea semnată de managerul spitalului, publicată de Mesagerul de Neamț.
Fragment din scrisoare:
„În ultimii 10 ani toate proiectele de investiții inițiate de Consiliu Județean Neamț la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au fost ori nefinalizate ori au avut contractele de finanțare reziliate, astfel:
– Blocul operator unic – clădire Nefromed – nefinalizat din 2013
– Secția Pediatrie – reabilitare – nefinalizată din 2015
– Secția Oncologie – reabilitare – blocat în 2022
– Ambulatoriu Integrat de Specialitate – reabilitare corp C – proiect început în 2022 și blocat în 2023 fără șanse de a fi restartat
– Reabilitare tehnică – secțiile Psihiatrie, SML, Boli infecțioase – trei clădiri în care s-a reziliat contractul de finanțare
– Proiecte extindere UPU – s-a reziliat contractul de finanțare
– Proiectul Fluide Medicale – POIM 9.1 – s-a reziliat contractul de finanțare
– Proiect Pavilion Medical – sunt prinse la bugetul județului aproximativ 70 mil. Ron de cel puțin patru ani și nu se face nimic.
Toate rezilierile”de contracte de finanțare au fost ”datorită timpului scurt care a mai rămas pentru execuția proiectului”.
Paturi în conservare ca să obțină autorizație de funcționare
Pentru a obține noua autorizație de funcționare a spitalului pe 1 ianuarie 2024, Direcția de Sănătate Publică Neamț a cerut, printre altele, reducerea numărului de paturi în Pavilionul Medical, pentru a revenit la normalitate din punct de vedere al ”cerințelor epidemiologice”. Asta înseamnă trecerea paturilor în conservare și pierderea finanțării pentru acele paturi până la mutarea secții Oncologie în altă locație.
Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț funcționează după incendiul din noiembrie 2021, cu secția ATI în două locații. Din fericire, deși puțini înțeleg cat de critică este, secția ATI modulară construită de ”Dăruiește Viață” este folosită în permanență împreună cu patru paturi situate pe secția OG . Secția ATI modulară a fost finalizată în șase luni, din bani privați, la standarde europene .
Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, deși a fost afectat de incendiul din 2020, nu a primit fonduri de la Ministerul Sănătății pentru echipamente medicale – nici măcar pentru cele arse în incendiu. Sumele primite pentru echipamente medicale în 2021 /2022 / 2023 nu depășesc 750000 Ron în total în cei trei ani.
Deși s-au făcut numeroase solicitări, atât oficiale că și pe canale private, nici unul din cei trei miniștri ai Sănătății din acești ani nu au vizitat spitalul nostru și nu a făcut niciun efort de a sprijini un spital județean afectat de o tragedie extremă. Noroc de Asociația Dăruiește Viață și Fundația Metropolis care s-au implicat în singurele proiecte finalizate ATI modular, lift infecțioase și grupuri sanitare Pavilion Medical .
Pe lângă Ministerul Sănătății, situația extrem de dificila spitalului a fost ignorată și de reprezentanții județului în Parlamentul României. În afara unor vizite scurte, fără un scop anume, aceștia nu s-au autosesizat cu privire la aceste proiecte de investiții sau lipsă de fonduri pentru echipamente medicale sau reconstrucția secția ATI .
Am cerut direct de la DSU echipamente medicale și computere de la spitalul Lețcani și ne-a trimis un răspuns negativ, motivația fiind o potențială ”urgență” privind refugiați din Ucraina. Cu tot respectul pentru doctorul Arafat cred că urgență majoră sunt pacienții din jud. Neamț – cei care din ai căror bani a fost plătit spitalul – și nu din fonduri europene așa cum eronat stipulează domnia sa în răspunsul către noi.
Împreună cu personalul medical sunt extrem de circumstanțe și în privința finalizării proiectului spitalului nou finanțat din fonduri PNRR, care de fapt are o structura a secțiilor non-conformă și este proiectat numai pentru 432 de paturi, aproximativ jumătate din capacitatea actuală .”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu