G4Media.ro

Amenzi de aproape 1,4 milioane de lei aplicate şantierelor de pe Litoral…

sursa foto: Info Sud-Est

Amenzi de aproape 1,4 milioane de lei aplicate şantierelor de pe Litoral de către Garda de Mediu / 98% dintre acestea nu respectă legislația de mediu

Aproape toate şantierele de construcţii de pe litoralul Mării Negre (98%) nu respectă legislaţia de mediu, iar cele mai multe probleme sunt legate de gestionarea deşeurilor, lipsa infrastructurii privind prevenirea dispersiei particulelor în suspensie şi lipsa evidenţelor privind gestiunea deşeurilor, susţine Garda Naţională de Mediu (GNM), într-o postare pe Facebook, informează Agerpres.

Conform instituţiei, în urma controalelor efectuate de către comisarii de mediu, în perioada 21 martie – 18 aprilie 2022, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 1,392 milioane de lei.

„98% din şantierele de construcţii de pe litoralul Mării Negre, verificate de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) în cadrul controlului dispus de Comisariatul General, în perioada 21 martie – 18 aprilie 2022, nu respectă legislaţia de mediu. Cele mai multe probleme sunt legate de gestionarea deşeurilor, lipsa infrastructurii privind prevenirea dispersiei particulelor în suspensie şi lipsa evidenţelor privind gestiunea deşeurilor”, menţionează Garda de Mediu.

Conform notelor încheiate de echipele de control, sancţiunile în cazul şantierelor verificate au fost aplicate ca urmare a nerespectării regulilor privind gestionarea deşeurilor; pentru inexistenţa contractelor privind colectarea deşeurilor sau colectarea deşeurilor în amestec şi depozitările în spaţii neautorizate; lipsa infrastructurii privind dispersia particulelor; lipsa amenajărilor de puncte de spălare a autovehiculelor la ieşirea din şantiere şi neasigurarea protecţiei deşeurilor din construcţii, aflate în depozite provizorii.

„În cadrul controlului tematic naţional dispus de Comisariatul General, privind verificarea modului în care este respectată legislaţia de mediu pe şantierele de construcţii, s-au desfăşurat verificări în perioada 21.03-18.04.2022 şi pe litoralul Mării Negre. Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu şi cei ai Comisariatului Judeţean Constanţa au efectuat controale la 113 şantiere aplicând: 28 de avertismente, pentru lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor sau completarea greşită a acestora şi 83 de amenzi în cuantum de 1.392.000 de lei. Sancţiunile au fost aplicate pentru nerespectarea legislaţiei privind regimul deşeurilor şi condiţiilor din actele de reglementare obţinute, din punct de vedere al protecţiei mediului, precum şi pentru neaplicarea măsurilor de protecţie a atmosferei”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.

La rândul său, Nicolae Badea, directorul Direcţiei Controlul Poluării, Biodiversităţii, Biosecurităţii şi Ariilor Protejate, din cadrul GNM, a afirmat că atunci când deşeurile sunt depozitate necorespunzător într-o zonă cum este cea a litoralului, unde vântul este puternic o mare parte a anului, „există riscul ca multe gunoaie să ajungă chiar şi în Lacul Siutghiol, care este arie protejată, mai ales că situaţia cea mai gravă este în zona de nord a litoralului, atât din cauza numărului mare de şantiere de construcţii, cât şi a densităţii acestora”.

Controalele de pe şantiere, din ultima perioadă, au vizat în special localităţile unde au fost înregistrate creşteri ale valorilor indicatorilor de calitate a aerului la staţiile din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) şi au urmărit verificarea respectării legislaţiei în domeniul protecţiei atmosferei şi gestiunii deşeurilor, fiind dispuse măsuri cu termene stricte de remediere a deficienţelor.

sursa foto: Info Sud-Est

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu-i bai, le recuperează prin includerea în costuri, iar beneficiarul recuperează creșterea de preț a construcției prin tarifele de servicii pe care le va practica pentru prostimea care se duce pe litoralul românesc.

  2. Un numar de vizualizari care arata cat de nepasatori sunt romanii cand este vorba de calitatea aerului pe care-l inspira. Habar nu aveti ce zace prin deseurile alea. Sanatate, dar ca s-o aveti pe prima trebuie sa va urez intai s-aveti ceva mai multa minte.