G4Media.ro

Amenzi de aproape patru milioane de lei date de ANPC în ultimele…

Sursa foto: ANPC

Amenzi de aproape patru milioane de lei date de ANPC în ultimele 10 zile / 68 de magazine au fost închise temporar

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat, în ultimele zece zile, peste 330 de mari magazine şi au dat amenzi în valoare de aproape patru milioane de lei, anunță News.ro. De asemenea, 68 de unităţi au fost închise temporar până la remedierea deficienţelor.

ANPC a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că seria de controale la magazinele marilor lanţuri de retail a continuat şi în ultimele 10 zile.

”AMRCR, structura asociativă a marilor retaileri, a hotărât să înceapă o evaluare a pieţei şi să demareze, împreună cu ANPC, un nou tip de abordare. Vom reveni cu detalii. Până atunci, noi suntem aici să protejăm consumatorii, chiar dacă asta poate părea o atitudine prea dură pentru cei obişnuiţi cu autorităţi mai puţin ferme”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

În perioada 23 februarie – 4 martie, s-au desfăşurat 334 de acţiuni de control, la magazine aparţinând Mega Image, Carrefour, Lidl, Penny, Profi, Kaufland, Auchan, Selgros şi Cora.

Echipele de control au descoperit mai multe nereguli, printre care: produse expirate, în 30 de unităţi, comercializarea de produse congelate neconforme, vânzarea unor fructe şi legume cu modificări organoleptice şi urme de mucegai, în 78 de magazine, utilizarea unor vitrine frigorifice sau congelatoare cu rafturi care prezentau un grad avansat de uzură, depreciate, pătate, cu praf în strat grosier, rugină, vopsea exfoliate, cu insecte moarte, resturi şi reziduri alimentare, în 58 de unităţi.

Totodată, în 26 de magazine comisarii ANPC au descoperit că nu era respectat regimul de temperatură pentru păstrarea preparatelor, în 37 de magazine erau utilizate spaţii de depozitare neigienizate sau neconforme din punctul de vedere al regimului de temperatură sau al gradului de uzură al aparaturii, în 24 de unităţi au fost găsite cuptoare neigienizate, prezentând un strat gros de arsură şi grăsimi, precum şi tăvi neigienizate sau deteriorate.

De asemenea, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au constatat existenţa pavimentului neigienizat, în magazine, cu un strat de praf gros, grăsime si zone depreciate sau a plafonului deteriorat, comercializarea unor mărţişoare din argint, fără a deţine autorizaţie pentru comerţul obiectelor din metale preţioase, neconcordanţă între preţul la raft şi cel de la casa de marcat, nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte promoţiile.

ANPC a dat 384 de amenzi, în valoare totală de 3,9 milioane de lei, şi 123 de avertismente.

Echipele de control au decis retragerea de la comercializare a produselor alimentare cu deficienţe, în valoare de 150.000 de lei, oprirea temporară a activităţii pentru 68 de unităţi, până la remedierea deficienţelor, şi au propus închiderea a trei unităţi pentru cel mult şase luni.

Sursa foto: ANPC

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. „noi suntem aici să protejăm consumatorii”
    Ăsta… Horia… măă. Ha-ha
    Mai era unu” Piedone, care a predat ștafeta.
    Ăștia ne apără de ce vedem și noi cu ochiu liber.
    Dar ce ce se vede doar la masurarea concentrației sau la flacără cine ne apără?

  2. Acu cativa ani am avut si eu o problema si am sunat la ANPC. Bai baiatule, Kafka e mic copil pe langa ce era acolo, te plimba pana renunti singur.

  3. Pana mai ieri,alaltaieri,controalele la agentii economici,de orice fel,au fost profund politizate.Ca sa-l parafrazez pe Basescu,cand spunea,in vremurile lui bune,despre unele institutii:”profund corupte”.Cea mai mare problema a „organelor de control”este amatorismul multor functionari,care de multe ori se subordoneaza altor interese decat cele prevazute de lege.
    Aici tot ei sunt de vina pentru ca,de-a lungul timpului,n-am auzit sa fi facut asemenea controale,adica la asemenea agenti economici.
    O alta problema este suprapunerea competentelor.In acest caz specialistii sigurantei alimentare trebuia sa se implice si nu protectia calitatea tuturor marfurilor,,unde deficientele abunda,unde contrafacerile sunt foarte numeroase,etc..
    Asa este mai usor,competentele suprapunandu-se,dau vina unii pe altii si nu mai raspunde nimeni de domeniul respectiv,mai ales daca agentiile acestea sunt „dirijate”de algoritmurile politice din coalitiile aflate la guvernare.
    Uitati-va la Politia Economica,in loc sa se ocupe de anchete serioase,aceasta se suprapune peste activitatea fiscului,dand amenzi in aceleasi conditii ca acesta.Nu mai vorbesc de politia comunitara,care de la Draknea putere,conform legii modificata de regimul sau,desi nu are specialisti,poate sa-si bage nasul peste tot.Printr-o interpretare lasca a legii lor de functionare,Consilile Locale pot sa le „doteze”cu competente de mari stabi.Si uite asa se creaza o harmalaie,ca nu mai stie nimeni ce si cum si in ce fel.

  4. Anpc-ul nu are treabă cu condițiile igienico-sanitare. Asta se crede Putin

  5. Sunt acționari rusi? Dc sunt americani ii iertam pt ca sunt cuminți.