G4Media.ro

Amenzi de peste două milioane de lei şi aproape 22 de tone…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Amenzi de peste două milioane de lei şi aproape 22 de tone de alimente confiscate de inspectorii sanitari veterinari, în ultimele două săptămâni

Inspectorii sanitari-veterinari au efectuat, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, 3.136 de controale în pieţe, depozite şi unităţi alimentare, în urma cărora au fost aplicate amenzi de peste două milioane de lei şi au fost confiscate aproape 22 de tone de alimente.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), remis luni Agerpres, din centralizarea primelor date furnizate de către DSVSA judeţene, rezultă că au fost realizate la nivel naţional, în intervalul 28 martie – 10 aprilie, un număr de 3.136 de controale, în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică.

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 335 de amenzi, în valoare totală de 2.035.400 de lei.

Totodată, au fost emise 10 Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 8 Ordonanţe de interzicere a activităţii.

„S-a reţinut oficial o cantitate de 21.788 de kg de produse de origine animală, dintre care 19.476,7 kg de peşte şi 1.716,5 de kg de produse de origine animală (carne pasăre, porc, vită şi produse din carne, organe miel, icre şi salată de icre, produse lactate) şi 595 de kg de bulion de tomate”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, în urma controalelor realizate în trafic au fost reţinute 91 de capete de ovine, 5.600 capete pui de o zi şi 7 capete suine, care, datorită nerespectării legislaţiei, au fost ucise şi dirijate la o unitate de neutralizare autorizată.

Principalele neconformităţi constatate şi sancţionate în urma controalelor au fost: depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; produse cu termen de valabilitate depăşit; comercializarea produselor alimentare, fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentelor, care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar; transportul de animale neidentificate, cu mijloace auto neautorizate sanitar veterinar şi fără documentele necesare.

Potrivit ANSVSA, o parte dintre aceste acţiuni au fost realizate împreună cu reprezentanţi ai IGPR, ai autorităţilor locale şi ai altor instituţii cu atribuţii de control.

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, iar acesta poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu știu cum se face că sunt confiscate produsele țăranilor români de regulă. Sunt amendați urmăriți se dau legi prin care nu ai voie sa vanda purcei. Acum li se dau bani ca sa NU crească porci. Sunt curios daca o multinațională e amendată.
    Cred că nu… Sunt magazine ale românilor , produse ale țăranilor , bineînțeles că suntem persecutati in propria țară, de propriile autorități…