G4Media.ro

Americanii susțin taxarea bogaților cu 70%, propusă de o democrată radicală. De…

Foto: Pexels.com

Americanii susțin taxarea bogaților cu 70%, propusă de o democrată radicală. De ce ideea Alexandrei Ocasio-Cortez a stârnit controverse

O majoritate a americanilor susține propunerea făcută de o reprezentantă a democraţilor în Congresul de la Washington, care vrea să majoreze rata marginala de impozitare la 70%. Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie, 59% dintre alegătorii americani înregistrați chestionați s-au declarat favorabili ideii promovate de Alexandra Ocasio-Cortez, una dintre cele mai populare figuri politice democrate actuale, cunoscuta pentru luările sale de poziție extreme. Republicani și democrați deopotrivă au caracterizat propunerea lui Ocasio-Cortez drept „radicală,” însă nu puțini sunt analiștii care au lăudat faptul că sugestia politicienei din New York a declanșat o dezbatere necesară în societatea americană.

La începutul lunii ianuarie, Ocasio-Cortez a afirmat într-un interviu acordat postului CBS ca ratele de impozitare pentru cei mai bogați americani ar trebui să crească la 70% pentru a finanța o nouă inițiativă de combatere a schimbărilor climatice – chiar dacă acest lucru va face ca ea sa fie etichetată ca „radicală.”

Democrata ce reprezinta cartierul Bronx din New York a declarat că majorarea impozitelor ar contribui la finanțarea unei noi inițiative de mediu, numită Green New Deal, care urmărește eliminarea emisiilor de carbon în SUA în următorii 12 ani. „Acesta este scopul. Este ambițios,” a afirmat ea. „Va fi nevoie de o schimbare rapidă pe care în acest moment nici nu o putem concepe ca fiind posibilă. Care este problema încercării de a împinge capacitățile noastre tehnologice cât mai mult posibil? ”

Politiciana în vârsta de 29 de ani a spus că planul său de impozitare ar putea include „un element în care oamenii vor trebui să înceapă să plătească o cotă echitabilă de impozite.” Ea a vorbit despre ratele de impozitare aplicate în anii 1950 și 1960, când cei mai bogați americani au fost impozitați cu o rată mai mare de 90%.

„Știți, ne uităm la ratele noastre de impozitare din anii ’60, iar atunci când aveți un sistem de impozitare progresivă, rata de impozitare, să spunem de la zero la 75.000 dolari, poate fi de 10% sau 15% etc.,” a afirmat Ocasio-Cortez. „Dar, odată ce ajungi la vârful celor 10 milioane de dolari, uneori veți vedea rate de impozitare de până la 60 sau 70%. Aceasta nu înseamnă că toate cele 10 milioane de dolari sunt impozitate la o rată extrem de ridicată. Înseamnă că, pe măsură ce urcați pe această scară, ar trebui să contribuiți mai mult.”

Chestionata de jurnalistul Anderson Cooper în legătură cu aceasta „agenda radicala,” Ocasio-Cortez a replicat: „Cred că au fost radicalii cei care au schimbat mereu această țară.”

Iar propunerea ei controversată, care a stârnit imediat reacții aprinse pe scena politică și în rândul opiniei publice de peste Ocean, pare să își fi găsit susținerea printre americani. Conform datelor prezentate de un sondaj realizat de The Hill-HarrisX, cei mai multi dintre respondenți s-au declarat favorabili ideii avansate de democrată. Ancheta de opinie a constatat că 59% dintre alegătorii americani susțin creșterea ratei de impozitare marginala vizată de Ocasio-Cortez de la 37% la 70%, despre care ea a spus ca va fi aplicată veniturilor peste 10 milioane de dolari câștigate de contribuabili (ratele de impozitare marginale sunt mai mari pentru persoanele cu venituri mai mari, fiind plătite pentru fiecare dolar adițional la venit).

Femeile sprijină ideea în proporție de 62%, în timp ce 55% dintre bărbați o susțin. Potrivit sondajului, 45% din alegătorii republicani au declarat că aproba propunerea lui Ocasio-Cortez, în timp ce 55% s-au opus ideii.

În ceea ce privește alegătorii independenți, 60% dintre ei au susținut planul, în timp ce democrații l-au sprijinit în proporție covârșitoare (71% sunt favorabili inițiativei, fata de doar 29% care s-au declarat împotriva).

Reacționând pe Twitter la rezultatele sondajului, Ocasio-Cortez i-a ironizat pe criticii săi: „Oh? Ce e asta? Majoritatea americanilor respectă atunci când le prezinți propuneri rezonabile de politică care sunt concepute pentru a combate inegalitatea în creștere a veniturilor și ajuta la finanțarea priorităților pe care ei le prețuiesc cel mai mult. Putem câștiga sentimentul public, sa ne menținem pe poziții și nu ne speriem de informațiile GOP (Partidul Republican).”

Câteva observații

* Analiștii susțin ca propunerea democratei, dincolo de lipsa de detalii specifice, are darul de a relansa discuția despre impozitare atât în rândul democraților, cât și al societății americane în general. Având puține șanse de a fi aprobata în timpul mandatului președintelui Donald Trump, noua Cameră a Reprezentanților dominată de democrați a evitat această problemă în agenda legislativă anunțată inițial. Cursa electorala din 2020, unde se vor înscrie un număr mare de candidați democrați la Casa Alba, nu le va permite acestora sa evite un subiect atât de delicat. În acest context, discuția este așadar necesara.

* Dezbaterea declanșată scoate din nou în evidenta prăpastia tot mai mare care se casca între liderii Partidului Democrat și noua aripa, progresista și radicala. Lucrurile s-au schimbat în ultima perioadă în tabăra democraților, mai ales după apariția pe firmament a unor figuri politice cu discurs agresiv, apropiat de extrema stângă, gen Rashida Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez sau Ilhan Omar. Stilul lor nonconformist și atipic de a pune probleme, similar cumva cu cel al lui Trump, vine în contradicție cu felul de a rezolva problemele pe care îl au „greii” partidului. Noile feţe publice ale democraților nu au răbdare să aștepte și nu par să le pese dacă au sau nu aprobarea liderilor formațiunii. Realitatea politică de la Washington e complet diferită față de cea din urmă cu un an, iar acest lucru este ilustrat și în acest context al dezbaterii privind creșterea taxelor la 70% pentru americanii bogați, care nu este susținută de liderii democrați. Fostul lider al majorității democrate din Senat, Harry Reid, a afirmat de altfel ca Ocasio-Cortez ar trebui să urmărească mai degrabă schimbări mai lente, în loc să-i forțeze pe americani să accepte ceea ce el a spus că sunt politici „radicale.”

* Asa cum era de așteptat, cei mai multi dintre republicani au criticat propunerea lui Ocasio-Cortez. Republicanii au acuzat-o pe democrata că dorește să impoziteze toate veniturile la această rată de 70%, nu doar pe cele câștigate după primele 10 milioane de dolari. „Luați 70% din venituri și dați-le programelor fanteziste ale stângii,” a afirmat Steve Scalise, unul dintre liderii republicanilor din Camera Reprezentanților, iar opinia lui este împărtășită de majoritatea republicanilor și de unii analiști, care cred ca aceasta creștere a ratei de impozitare ar fi o „greșeala teribila” prin reducerea activității economice.

Aceștia au punctat că rata de impozitare marginală propusă de Alexandra Ocasio-Cortez ar fi mult mai mare decât cele existente în Venezuela (34%) sau China (45%). Unele voci afirmă chiar că mișcarea ar putea determina americanii bogați să-și mute averile în străinătate, pentru a scăpa de o impozitare agresivă. Soluția de a aduce mai multi bani la buget, cred comentatorii, trebuie găsită în alta parte.

Surse: The Hill, New York Post, CNBC, Washington Examiner

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Parcă îi văd pe plozii lui Draknea și Dancilă cum zic: ” bă săracilor, știți cât impozit plătim noi?!?”

  2. cu 100 de ani in urma Lenin a avut cam aceeasi idee: sa supra-taxeze bogatii ca sa fie toti egali de bogati, insa s-a primit ca toti au devenit egali de saraci

  3. Sa iei de la bogati sa dai la saraci, s-a mai auzit, si inca des.
    Sa iei de la bogati si sa-i arunci pe fereastra … asta doar apartinatorii, poate, sa mai fi auzit.

    In plus, ideea cu luatul de la bogati ca sa redistribui catre ceilalti, „mai putin norocosi” e o idee generoasa, dar care nu implica doar impozitarea progresiva! Trebuie mers cu ea pana la capat: e necesar sa fie INTERZISE MOSTENIRILE, pentr ca, nu-i asa, unii n-au fost asa norocosi sa aiba parinti care sa le lase ceva mostenire. Deci nu sunt indreptatiti la mostenire, „norocosii”. Asa ar gandi un socialist adevarat!

    Ce zici, Ms. Ocasio-Cortez, nu propui si asta, tare si vehement? Si in clipa doi, bineinteles, renunti la orice mostenire ai avea sau ai putea sa ai, ca doar esti consecventa cu principiile tale. Noi te aplaudam, atunci.

    Cred ca te vor aplauda toti alegatorii, si republicani si democrati … sau te impusca in cap, sa nu te mai chinuie atat!?!? :o))