G4Media.ro

Amfiteatre digitale pentru activitatea din laboratoarele facultăților, platforme de tip Igloo 3D…

Sorin Costreie / Foto: Captura Youtube.com

Amfiteatre digitale pentru activitatea din laboratoarele facultăților, platforme de tip Igloo 3D și blended mobility – marile schimbări pentru Universitățile Europene. Sorin Costreie: Acum se creează o rețea de universități de performanță

Universitățile europene care să le permită studenților din București să aibă cursuri cu profesori din Germania, Italia sau Franța intră într-o fază neplanificată, din cauza pandemiei COVID-19. Marea schimbare este la nivelul mobilităților. “Contează foarte mult să miști o armată” de sute de mii de studenți prin Europa, a declarat pentru Edupedu.ro coordonatorul consorțiului CIVIS din care face parte Universitatea din București și 7 universități din Germania, Suedia, Italia, Spania, Belgia, Grecia și Franța. Sorin Costreie a vorbit despre planurile de-a investi sumele destinate inițial călătoriilor fizice ale studenților între cele 8 universități – în “soluții avansate de-a avea cursuri 3D sau online, dar nu de tipul ZOOM-ului, ci de tipul unui amfiteatru performant”.

“Planurile Comisiei Europene sunt ca finanțarea pe Cercetare și Tineret să țină cont de aceste consorții, care vor atrage alte finanțări. Deci acum se creează o rețea de universități de performanță și ulterior cercetarea va alege aceste rețele de distribuție, de asta e bine ca România să facă toate eforturile și să fie prinse cât mai multe universități în aceste construcții europene”, a declarat pentru Edupedu.ro prorectorul Universității din București responsabil cu rețele academice.

Coordonatorul instituțional al proiectului Consorțiului CIVIS și consilierul pe probleme de educație al premierului Ludovic Orban, Sorin Costreie a vorbit pentru Edupedu.ro despre efectele pandemiei asupra universități-pilot europene. Amintim că 3 universități din România au fost declarate, în iunie 2019, câștigătoare de Comisia Europeană în competiția pentru crearea Universităților Europene: Universitatea din București, SNSPA și Universitatea de Construcții. Fiecare dintre consorțiile desemnate câștigătoare de Comisia Europeană primește aproximativ 5 milioane de euro pentru operaționalizarea universității europene pe care consorțiul trebuie să o formeze.

Rep: Faceți parte din cele 3 universități din România declarate câștigătoare de Comisia Europeană în competiția pentru crearea Universităților Europene. În contextul pandemiei, ce se întâmplă cu planul creării acestor universități europene?

Sorin Costreie: Aceste proiecte au fost profund schimbate, în sensul în care noi aveam ținte clare pe mobilitate. Atât în ceea ce privește mobilitatea studenților, cât și a profesorilor, vorbeam în special de mobilitate fizică.

În cazul nostru, consorțiul este foarte mare și celelalte 8 universități aduc împreună peste 400.000 de studenți, deci cam cât sunt studenții României la un loc. Sunt și consorții de 40.000 de studenți, dar dacă vorbim despre mobilitate contează foarte mult să miști o armată de 10 ori mai mare prin Europa. (…)

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Costreie viseaza si/ sau minte. UB nu e in stare sa doteze macar amfiteatrele cu calculatoare, asa incat profesorul sa nu fie nevoit sa-si aduca propriul laptop daca vrea sa aiba acees la resurse on line. Ca sa nu zic ca nu merge conexiunea in adesea.
    Dar e bine! 9 prorectori (fata de 7 cati erau inainte, intre care acelasi Costreie, iarasi prorector) si cu rectorul se bucura de indeminzatii!