G4Media.ro

Amnesty îngroapă simbolic „viaţa privată” într-un cimitir, protestând faţă de noile sisteme…

Foto: Pexels.com

Amnesty îngroapă simbolic „viaţa privată” într-un cimitir, protestând faţă de noile sisteme de supraveghere video din Franța

Activişti îmbrăcaţi în negru s-au reunit în celebrul cimitir parizian Pere-Lachaise pentru a îngropa simbolic „viaţa privată” a cetăţenilor francezi, cu două luni înaintea Jocurilor Olimpice, protest prin care filială franceză a organizaţiei Amnesty International avertizează cu privire la pericolele camerelor de supraveghere inteligente, transmite marţi AFP, citată de Agerpres. ONG-ul a solicitat adoptarea în Franţa a unei legi care să interzică recunoaşterea facială.

„Dacă recunoaşterea facială va fi autorizată în Franţa, ar însemna sfârşitul anonimatului nostru în spaţiul public”, a susţinut preşedintele Amnesty International France, Jean-Claude Samouiller, avertizând asupra „tehnologiilor de supraveghere în masă, din ce în ce mai prezente pe străzile noastre şi în mijloacele noastre de transport”.

Legea franceză a „Jocurilor Olimpice şi paralimpice”, adoptată la jumătatea lunii aprilie 2023, a autorizat cu ocazia JO de la Paris din acest an, cu titlu experimental, supravegherea video algoritmică (AVS). Acest lucru va permite instalarea unor aşa-numite camere video „augmentate”, echipate cu software de analiză a imaginilor în timp real, capabile, printre altele, să detecteze mişcările unor mulţimi de oameni, obiecte abandonate sau izbucnirea unor incendii şi care pot alerta pompierii şi forţele de ordine.

Apărătorii libertăţii se opun acestor măsuri, temându-se că experimentul ce se va derula până în 2025 va fi apoi prelungit sine die şi că se va generaliza folosirea acestor sisteme de supraveghere în spaţiile publice.

„Avertizăm din timp”, a subliniat Katia Roux, ofiţer în domeniul tehnologiei şi al drepturilor omului la Amnesty, pentru AFP. Pe anumite programe AVS, recunoaşterea facială ar fi doar o opţiune de activat, a avertizat ea.

„Dacă facem acest gen de acţiuni mai puţin convenţionale este pentru a atrage atenţia”, a declarat pentru AFP Jean-Claude Samouiller, regretând faptul că publicul larg nu este suficient informat cu privire la aceste tehnologii.

Mai multe oraşe franceze, printre care şi Nisa (sud-est), au experimentat deja tehnologii de recunoaştere facială.

Potrivit dezvăluirilor făcute de jurnaliştii de investigaţii de la Disclose în noiembrie 2023, poliţia naţională franceză ar fi achiziţionat software destinat recunoaşterii faciale în secret şi în afara oricărui cadru legal.

În iunie 2023, Senatul francez a adoptat un proiect de lege pentru a crea un cadru legal pentru utilizarea tehnologiilor biometrice, care deschide calea pentru utilizarea recunoaşterii faciale pe bază experimentală „în cazuri deosebit de grave”. Textul nu a fost încă inclus pe ordinea de zi a Adunării Naţionale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ce hazna rusofilă e acest Amnesty, întâi a găsit de vină Ucrainei că se apără de Rusia, acum delireaza despre viața privată pe străzi, în locuri publice, deci ne private.