G4Media.ro

Amnesty International deschide un prim birou „în exil” pentru Hong Kong la…

Sursa foto: Amnesty International

Amnesty International deschide un prim birou „în exil” pentru Hong Kong la trei ani după ce și-a închis reprezentanța din această regiune administrativă specială chineză

Organizaţia Amnesty International a deschis marţi un birou „în exil” pentru Hong Kong, la mai bine de trei ani după ce şi-a închis reprezentanţa din acest teritoriu, invocând riscuri din cauza legislaţiei stricte privind securitatea naţională, relatează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

După un val de proteste pro-democraţie în masă şi uneori violente începând din 2019, Beijingul a reprimat tot mai puternic opoziţia din această regiune administrativă specială chineză, impunând două legi succesive privind securitatea naţională care pedepsesc subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu străinătatea.

ONG-ul şi-a închis cele două birouri din Hong Kong în 2021, spunând la acea vreme că legislaţia privind securitatea „a făcut imposibilă în practică” funcţionarea grupurilor pentru drepturile omului.

Secretarul general al Amnesty, Agnes Callamard, a declarat marţi că noul birou pentru Hong Kong „demonstrează rezistenţa mişcării noastre, determinarea noastră de a nu fi niciodată reduşi la tăcere şi angajamentul nostru de a apăra drepturile omului indiferent de provocările cu care ne confruntăm”.

Este prima secţiune a ONG-ului care este „fondată şi gestionată în întregime ‘în exil'”, de activişti din diaspora hongkongheză din Australia, Taiwan, Canada, Marea Britanie şi Statele Unite.

Fostul parlamentar local Fernando Cheung din Hong Kong, care s-a alăturat consiliului de administraţie al Amnesty, a declarat că mobilizarea pentru „prizonierii de conştiinţă” şi împotriva represiunii transnaţionale este o prioritate.

„Este clar că situaţia drepturilor omului din Hong Kong a continuat să se deterioreze”, a spus Cheung, invocând ca exemplu încarcerarea unui lucrător social săptămâna trecută în urma ciocnirilor dintre poliţie şi protestatari în 2019.

„Fiind în străinătate, avem mai multă libertate de a ne exprima şi de a intra în contact cu alte grupuri internaţionale, precum şi de a efectua cercetări şi de a reacţiona la evenimente”, a adăugat el.

Până în prezent, 322 de persoane au fost arestate în Hong Kong şi 163 condamnate în temeiul a două legi privind securitatea naţională care au intrat în vigoare în 2020 şi 2024.

Poliţia a oferit, de asemenea, recompense pentru informaţii care ar putea duce la arestarea a 19 activişti pro-democraţie refugiaţi în străinătate.

Unul dintre ei, Joey Siu, a spus că această secţiune a Amnesty ar putea „încuraja locuitorii din Hong Kong care trăiesc în oraş sau în străinătate într-o perioadă dificilă”, adăugând că este un „gest de curaj ca răspuns la represiune”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.