G4Media.ro

Amnesty International îi retrage calificativul de ‘prizonier de conştiinţă’ lui Aleksei Navalnîi,…

Sursa foto: Facebook/ Aleksei Navalnîi

Amnesty International îi retrage calificativul de ‘prizonier de conştiinţă’ lui Aleksei Navalnîi, după ce a descoperit că în anii 2000 acesta a participat la manifestații ale unor grupări de extremă dreaptă

Organizaţia neguvernamentală Amnesty International a anunţat miercuri că îi retrage opozantului rus Aleksei Navalnîi calificativul de ‘prizonier de conştiinţă’ pe care i-l atribuise în luna ianuarie, din cauza unor afirmaţii din trecut în care instiga la ură, dar cere în continuare eliberarea sa şi califică drept politice dosarele penale împotriva sa, relatează AFP.

‘Amnesty International a luat decizia internă de a nu-l mai califica pe Aleksei Navalnîi drept prizonier de conştiinţă din cauza comentariilor pe care le-a făcut în trecut’, a indicat organizaţia cu sediul la Londra, într-un email trimis France Presse, confirmând astfel informaţiile apărute anterior în mass-media ruse.

‘Unele dintre aceste comentarii, pe care Navalnîi nu le-a denunţat în mod public, se încadrează în categoria de apeluri instigatoare la ură, ceea ce este în contradicţie cu definiţia Amnesty pentru prizonierul de conştiinţă’, a adăugat organizaţia, care asigură că ‘va continua să se lupte pentru eliberarea sa’.

Aleksei Navalnîi (44 de ani) este încarcerat de la jumătatea lunii ianuarie, mai exact de la revenirea sa în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit în luna august cu agent neurotoxic Noviciok de uz militar, otrăvire de care el acuză Kremlinul. Ulterior, el a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un caz de fraudă datând din 2014, pe care îl denunţă ca fiind orchestrat politic.

În anii 2000, Aleksei Navalnîi a participat la numeroase manifestaţii ale Marşului rusesc, adunare anuală a micilor grupări de extremă dreaptă sau monarhiste, care folosesc cu regularitate un discurs naţionalist şi rasist pentru a critica, în special, migranţii din Asia Centrală sau din republicile musulmane din Caucazul rus.

Devenit principalul opozant al Kremlinului, el şi-a îmblânzit discursul, abandonând această retorică pe care a justificat-o prin dorinţa de a vorbi cu toate sferele opoziţiei faţă de Vladimir Putin.

Decizia Amnesty International a provocat o avalanşă de critici din partea aliaţilor lui Aleksei Navalnîi, care au apreciat că organizaţia a cedat în faţa unei campanii organizate de defăimare a acestuia.

Aleksandr Artemiev, responsabilul AI pentru Europa de Est şi Asia Centrală, a declarat miercuri pentru portalul rusesc Meduza că Amnesty International a primit numeroase cereri de verificare a declaraţiilor lui Navalnîi, fără să excludă că aceste solicitări să fie ‘parte a unei campanii coordonate de discreditare’ a opozantului în alte ţări.

O sursă din cadrul AI a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru publicaţia independentă rusă Mediazona că ‘persoanele având legături cu RT (Russia Today) în diferite ţări’ ar putea fi în spatele campaniei de discreditare a lui Navalnîi.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Gata nea Putin, poti sa-i dai la ochi linistit ca Amnesty spanac nu-l mai baga-n seama.

    • Avea dreptate sa critice comportamentul violent al musulmanilor . In toata europa ei consideră zona unde stau, ca teritoriu cucerit. Sunt agresivi, violeaza femeile din tarile unde au fost trimisi ca ,,refugiați,, iar politia fiind consusă , de neo marxisti, a primit ordin sa i lase. Ei agreseaza femeile considerandu le fiinte inapoiate, pe care ai voie sa le bati sau sa le alungi de acasa cand nu ti mai place de ele .
      E normal ca cineva, sa spuna asta si sa atragă atentia asupra aceatui comportament deviant , al unor oameni care in țările lor de origine fac decapitări, lovituri cu biciul, mutilări ca in evul mediu ! Asemenea oameni trebuie atentionati ca aunt departe de orice urma de civilizatie. Cat timp lovesc ciu biciul de 100 de ori pe strada o femeie pe ,,motiv ,, ca s a uitat in stânga , nu pot fi considerati … Cu toate astea neo marxistii de stânga continua sa aduca arabi extremisti peste popoarele europei

  2. Pe vremuri Amnesty a primit manuscrisul cu marturiile experimentului Pitesti, cu nume si prenume, si l-a facut pierdut. Nu au investigat niciodata. O altă căcănea din asta globalista pe langa ONU, OMS, etc, profund înamorate de comunism.
    Dezvrajirea lui Navalny, eroul si speranta occidentului ….

  3. Putin îl mânjeşte pe Navalnîi fiindcă e disperat. Dictatura putinistă se apropie de sfârşit.

  4. Homalăii globaliști de la Amnesty au descoperit că Navalnîi nu e homalău ca ei

  5. Pe vremuri Amnesty a primit manuscrisul cu marturiile experimentului Pitesti, cu nume si prenume, si l-a facut pierdut. Nu au investigat niciodata. O altă căcănea din asta globalista pe langa ONU, OMS, etc, profund înamorate de comunism.
    Dezvrajirea lui Navalny, eroul si speranta occidentului….

  6. dam si noi drumul la comentariu ? sau….cenzura invinge mereu ?

  7. Daca era de extrema stanga ramanea cu felicitari. AI se descalifica la nivel de incredere publica prin astfel de actiuni de suport a propagandei Rusiei

  8. E clar Putin a învins!
    Interesele economice ale Occidentului în Rusia au dus la asta.

  9. E tare chestia asta: toate cancelariile occidentale, inclusiv SUA, au fost lasate cu ochii-n soare de Amnesty (financed by Soros).
    Vor gasi un alt pion in locul lui. N-are decat sa-si ispaseasca pedeapsa. 🙂
    Ma uit si ma minunez cum de pe o zi pe alta se schimba lucrurile: astazi esti mare democrat, tinut in brate, maine extremist puscarias.
    Asa se construiesc personajele politice in sec. XXI.
    La noi, azi, exemplul ar fi Ciolos.

    • Mai usor cu vinarsul. Afecteaza grav capacitatile cognitive. Postarea ta inepta e un bun exemplu