G4Media.ro

Amprentare obligatorie din august în Germania pentru noua carte de identitate /…

Sursa Foto: Unsplash

Amprentare obligatorie din august în Germania pentru noua carte de identitate / Activiștii pentru protecția datelor se tem de mai multă supraveghere din partea statului

Amprentele digitale ar securiza şi mai mult cartea de identitate. Dar activiştii pentru protecţia datelor critică măsura care intră în vigoare din august, transmite postul de radio Deutsche Welle.

„A fost o senzaţie ciudată”, spune activista pentru protecţia datelor personale Leena Simon, referindu-se la momentul în care i s-au luat amprentele pentru eliberarea actelor de identitate. Degetele arătătoare de la ambele mâini i-au fost scanate pentru un nou paşaport. Printr-o manevră despre care nu vrea să vorbească public, Simon a încercat atunci să facă amprentele inutilizabile. În cadrul asociaţiei Digitalcourage (Curaj Digital) ea luptă pentru protejarea datelor personale.

Leena Simon nu ştie foarte bine dacă manevra ei a reuşit. Dar poate afirma cu tărie: „M-am simţit toată ziua rău”. Pur şi simplu, ea consideră obligarea cetăţenilor să-şi înregistreze amprentele digitale drept o intruziune gravă în drepturile fundamentale. Metoda este folosită, în mod obişnuit, de către criminalişti pentru descoperirea răufăcătorilor. „Nu înţeleg de ce statul vrea să îmi înregistreze amprentele, atât timp cât eu nu am comis nicio fărădelege.”

Amprenta digitală devine obligatorie în cartea de identitate

Există un motiv concret pentru atitudinea alarmantă a activistei Leena Simon: pe 2 august, obligativitatea de amprentare a cetăţenilor va fi masiv extinsă de către autorităţile germane. De la începutul lunii august, toţi cetăţenii care solicită o nouă carte de identitate sunt obligaţi să accepte înregistrarea amprentelor. Până acum, această decizie nu era obligatorie şi ea era valabilă doar pentru paşaport.

Peste 62 de milioane de germani deţin o carte de identitate în format mic, cu o perioadă de valabilitate de 10 ani. Mulţi folosesc pentru identificare acest buletin în interiorul Germaniei şi pentru călătoriile în spaţiul UE.

Două caracteristici biometrice

În cartea de identitate este integrat un chip. Acesta include o fotografie biometrică, care este vizibilă pe document. În viitor, amprentele vor deveni o a doua caracteristică biometrică pe cardul de identitate.

În acest fel, documentul devine mai sigur, este convins politicianul conservator Josef Oster: „Avem astfel posibilitatea să verificăm foarte repede dacă documentul corespunde persoanei respective”.

Oster se ocupă de această temă în cadrul Comisiei pentru Probleme Interne din Bundestag. „Oferim un nivel ridicat de siguranţă”, spune el, referindu-se la noul document de identitate cu amprente şi adaugă că nu s-a confruntat până acum cu niciun fel de reclamaţii privind noua carte de identitate.

Standarde unitare în Europa

Noile prevederi nu se limitează doar la Germania: în toată Uniunea Europeană, documentele de identitate, nu doar cele de călătorie, eliberate după data de 2 august, trebuie să cuprindă o combinaţie între fotografii biometrice şi amprente. Decizia luată de autorităţile europene datează din iunie 2019. Se doreşte astfel evitarea falsificării sau manipulării documentelor.

În cazul în care persistă bănuiala că un act a fost falsificat sau folosit abuziv de o altă persoană, identificarea se poate face pe baza amprentei. Este nevoie de un anumit aparat de citire, deţinut de poliţie, grăniceri şi vameşi. Dacă există dubii, ei sunt în măsură să acceseze datele de identificare.
Puţine falsificări

Dar este cu adevărat siguranţa sporită prin înregistrarea amprentei digitale? Criticii nu sunt convinşi de acest argument. Încă de pe acum, documentul de identitate german „este sigur şi fără amprentă, încât nu poate fi falsificat sau abuziv folosit”, explică juristul şi activistul pentru protecţia datelor Thilo Weichert.

Datele puse la dispoziţia Deutsche Welle de către Ministerul Federal de Interne susţin poziţia lui Weichert. Astfel, în anul 2020, la controalele de la frontieră nu au fost descoperite decât 34 de documente de identitate falsificate, iar în 2019 doar 26 de falsuri. Pe acest fundal, nu se justifică înregistrarea amprentelor de la peste 60 de milioane de germani, argumentează Weichert. „Este o intervenţie disproporţională.” O astfel de intervenţie amplă afectând drepturile persoanei este, în opinia juristului, neconstituţională.

Date imposibil de schimbat

Activiştii pentru protecţia datelor mai au un motiv de îngrijorare: tot mai multe sisteme digitale folosesc amprenta drept caracteristică biometrică imuabilă. Cu ajutorul acestora se deblochează telefoanele inteligente sau se deschid uşile de la birouri. Cel mai des se utilizează cu amprenta degetului arătător, care va fi înregistrată obligatoriu şi în actele de identitate.


 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Germania preia cu entuziasm tehno-dictatura din China, usor usor se intorc la vechile metehne national socialiste.

    • Stii ca la noi te amprenteaza de ani buni cind iti faci buletin, nu?

    • Asta e noua. Nu stiam ca in ro te amprenteaza. Esti sigur?

    • @amicu
      Nu e adevărat, doar la pașaport se iau amprentele. Cel puțin până săptămâna trecută nu era nevoie de amprente la buletin.

    • Traiasca Uniunea Socialista Europeana! E mai buna decat aia chineza sau rusa, dar tot o urasc din adancul inimii!:))

  2. Daca o persoana foloseste doar telefonul fix si porumbei calatori atunci are tot dreptul sa se planga de noile normative. Dar daca foloseste un smartphone trebuie sa accepte tot pentru ca deja a dat acceptul zecilor de aplicatii care solicita dreptul de a utiliza microfonul,locatia,istoricul,agenda….Nu mai are nevoie nimeni nici de cip,nici de amprente tot ce zici,faci ,cumperi se cunoaste de cei interesati.

  3. De ce sa ne agitam, statele (cel german, cel roman etc.) fac totul numai pentru binele cetateanului.
    Sarcasm (pentru cei fara senzori).

  4. Foarte bine!
    Dar intotdeauna vor exista persoane/organizatii care se opun oricarei noi masuri de securitate sau din oricare alt domeniu si de cele mai multe ori, „revolta” nici macar nu are de-a face cu actul in sine pe care-l contesta, ci mai mult cu opozitia politica fata de legiuitor.
    Unii nu vor sa fie impuscat niciun urs, eu as vrea o reglementare clara, stiintifica, pt tinerea sub control a populatiei ursilor.
    Unii vor cartela telefonica prepaid anonima, pe mine nu ma deranjeaza daca mi se cere buletinul cand o cumpar.
    Asa e si cu amprenta.
    In afara de infractori, absolut nimeni nu are motive de teama ca i se pune amprenta digitala pe buletin.
    Dar asta e democratia. Fiecare isi striga „dreptatea” asa cum o intelege.
    Iar decizia finala (buna sau rea) e a celor aflati la putere, fie ca e vorba de un stat in parte sau o directiva a UE.

    Weichert are un argument cat se poate de penibil, cum ca in 2029 si 2020 s-au descoperit doar 26 respectiv 34 de documente false, asa ca nu e cazul de amprenta..
    Bine, bine.
    Dar daca dupa implementarea buletinului cu amprenta, la anul se vor descoperi la frontiere 500 sau 1000 de documente falsificate, ce-o sa mai zica Waichert?

    • Nici pe mine nu m-ar deranja să-mi ia amprentele, dar cu condiția să le stocheze sigur, nu să le spargă chinezii baza de date, iar ei nici măcar să nu afle, decât peste trei ani și din greșeală, și atunci să tacă mâlc, să perpetueze un sistem vulnerabil.

      Gândește-te câte instituții publice din România, dar și din alte țări, au angajați care dau click pe link-uri suspecte. Spitale, autorități locale, etc, chiar zilele trecute a fost o știre despre Consiliul județean Bihor, victima unui atac ransomware.

      La cât am înjurat partidul comunist chinez, n-am chef să aibă acces la datele mele de identificare. Și nu orice date, gen CNP sau adresă, ci chiar amprente. Iar la câtă competență găsești în firmele care lucrează pentru stat, spargerea unei baze de date e o chestiune de timp, nu de dacă.

  5. Îi doare în pix acum, dau tot pe față și lumea îmbuibată de netflix, smartfon înghite. Oare scursurile alea de stau pe Hartz4 inutil în Germania o să fie amprentați?

    • Normal ca nu, neamtzul de rand are nevoie de test, dovada vaccinului sa circule, si sa plateasca taxe, iar barcagii nu au nevoie de nimik, ca doar ii fac o onoare ieuropei ca vin in vizita! Asta e lumea de azi!

  6. Activistii sunt complici hotilor.

  7. Nu are nicio legătura cu statul german, este o directiva EU de citiva ani buni pe care statele membre trebuie sa le pună in practica PINA in 2021 sau 2022. In Ro nu ai unde sa stochezi amprentele decit cind se introduc noile cărți de identitate in August. Și diferența in Germania este ca ele nu au voie sa fie stocate nicăieri decit pe cardul de identitate. Pe cind in Ro are access fiecare gigel de la poliție la baza de date.