AmSchool redă elevilor libertatea și încrederea de care au nevoie pentru a reuși –școala vine cu un sistem de învățare personalizat
După mai bine de trei decenii de reforme, nivelul calității sistemului educațional românesc continuă să dezamăgească. Tot mai mulți părinți și elevi sunt nemulțumiți de oferta educațională, de metodele de predare și de curriculă, dar și de atitudinea cadrelor didactice și de fenomene precum bullying-ul și violența ȋn școli. Există însă soluții viabile și cu performanțe confirmate, cum este American Alternative School (AmSchool), o „alternativă” la școala tradițională, care funcționează cu succes de patru ani. Curricula este bazată pe sistemul de învăţare nord-american, vine cu o abordare centrată pe elev, pe dezvoltarea abilităților acestuia prin educație personalizată și dezvoltarea simțului de responsabilitate. Fără a neglija însă acordarea libertății de care au nevoie tinerii.
„Școala românească și-a pierdut, din păcate, menirea esențială de pregătire a copiilor. Profesorul român are acum doar rolul de a transmite conținuturi, iar elevii trebuie să se descurce cum pot. Dar nu toți pot să țină pasul cu predarea, cu temele pentru acasă, cu testările și examenele. De aceea, foarte mulți copii din România fac meditații. La noi nu există conceptul de meditație și nici cel de temă. Totul se lucrează în școală și după ora 15:00, fiecare elev este liber. Are timp pentru familie și prieteni, pentru pasiunile sale, așa cum este normal să fie pentru orice tânăr”, explică Ovidiu Atanasiu, fondator AmSchool.
Un sistem adaptat cerințelor actuale
AmSchool este o inițiativă educațională privată, lansată în urmă cu patru ani de Ovidiu Atanasiu, antreprenor și trainer certificat în Managementul Resurselor Umane și Evaluarea competențelor și specializat în Learning Design. Proiectul a fost transpus în practică după mai mulți ani de cercetare și analiză a ceea ce își doresc cu adevărat tinerii din România de la școală, ce le oferă sistemul tradițional de învățământ, dar și a cerințelor actuale de calitate și performanță educațională.
„Tinerii din ziua de azi învață altfel. Nu îi mai poți ține o oră să fie atenți la o lecție, pentru că îi pierzi. Preferă cantități mai mici de informație și mai dese. Sistemul nostru ține cont de această nevoie și, în plus, include învățarea socială. Pentru că elevii noștri învață împreună, dar nu în clase de 25-30 de copii, ci în grupuri mici, de patru-cinci persoane. Procedăm astfel pentru a stimula cooperarea și lucrul în echipă, nu competiția și vânătoarea de note mari, așa cum este în școala tradițională”, precizează Ovidiu Atanasiu.
Educație personalizată pentru fiecare elev
Conceptul AmSchool este centrat pe învățare personalizată și pe dezvoltarea talentelor și abilităților fiecărui elev în parte. Pentru aceasta, accentul este pus pe înțelegere, nu pe memorare, iar profesorii au rolul de mentori, care îi ghidează și le oferă sprijin atunci când au nevoie. Astfel, responsabilitatea procesului de învățare este transferată către elev, care lucrează pe baza unor planificări actualizate zilnic în funcție de nevoile apărute și programa educațională personalizată.
„Sistemul nostru de învățare este diferit. Tinerii vin la școală la ora 9:00 și, până la 11:00, au timp pentru studiul individual sau în echipă. Apoi, după ora 11:00, vin profesorii, tutorii cum îi numim noi, al căror principal scop este de a-i ghida și de a-i ajuta pe tineri să devină independenți în studiu. Acest lucru ne ajută și să depistăm și stopăm rapid orice formă de bullying și orice animozitate apărută. Pe de altă parte, în evaluarea profesorilor ținem cont foarte mult de părerea elevilor. Învățăm cel mai bine de la oamenii care ne acordă respect, în care avem încredere și de care ne simțim apropiați. Dacă apare sentimentul de teamă, legătura dintre profesor și elev este pierdută”, explică fondatorul școlii.
Pentru asigurarea cerințelor de calitate și perfomanță educațională, AmSchool a încheiat un parteneriat cu Universitatea din Missouri, una dintre cele mai apreciate instituții internaționale de învățământ superior din Statele Unite. Procesul de evaluare a progreselor elevilor este realizat, periodic, de către profesorii americani. Absolvenţii AmSchool dau examenul SAT, primesc o diplomă recunoscută internațional și au același statut ca orice elev din Statele Unite. Acest fapt le permite să fie admiși în orice universitate din România sau din restul lumii. Iar rezultatele înregistrate până acum de AmSchool confirmă faptul că sistemul funcționează excelent – prima generație de absolvenți a intrat la facultăți din România și din străinătate cu scoruri foarte bune.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu