Amsterdam: Justiția a decis să nu evacueze persoanele care au ocupat proprietatea luxoasă a unui oligarh rus
Clădirea elegantă cu vedere spre emblematicul Vondelpark din Amsterdam se remarcă în cartier, cu bannerele sale uriașe împotriva războiului: de luna trecută, un grup de squatteri ocupă clădirea luxoasă de cinci etaje aparținând lui Arkadi Voloj, cofondatorul Google-ului rusesc, Yandex, potrivit boursorama.com.
Săptămâna trecută, o instanță le-a permis să rămână acolo, după ce au susținut că locuința în curs de renovare era în prezent goală și destinată închirierii sau vânzării, încălcând astfel sancțiunile UE.
„Fără sancțiuni, ocupanții ilegali ar fi pierdut cu siguranță”, a declarat pentru AFP unul dintre avocații lor, Heleen over de Linden. „Așadar, acesta este un caz foarte special”, dar care ar putea crea un precedent în alte părți, a adăugat ea.
Ocupanții și-au transmis mesajul foarte clar către restul lumii cu trei bannere.
„Yandex + FSB = dragoste”, scria pe primul banner, referindu-se la relația strânsă dintre compania lui Voloj și serviciile de securitate rusești. Pe a doua și a treia pancartă se putea citi: „împotriva războiului”, „și a capitalismului”.
Accesul reporterilor AFP în clădire a fost refuzat joide către o tânără, care a făcut referire la un comunicat publicat miercuri pe site-ul „Federației Anarhiste”.
„AM CÂȘTIGAT”, au declarat aceștia, în comunicat, salutând o victorie „pentru întreaga mișcare a squatterilor și pentru toți cei cărora le place să vadă cum miliardarilor (ruși) le sunt confiscate proprietățile”.
Pe o foaie de hârtie atârnată lângă intrare, squatterii se prezintă ca un grup de tineri afectați de criza imobiliară din Olanda.
În notă se explică faptul că ocupă proprietatea lui Arkadi Voloj, un rus spus sancțiunilor europene în vârstă de 58 de ani, și că clădirea va fi goală pentru o perioadă de timp.
Voloj a demisionat din conducerea Yandex la începutul lunii iunie, după ce a fost sancționat individual. UE a afirmat că acesta „sprijină, material sau financiar” guvernul rus în războiul său împotriva Ucrainei.
Ocuparea ilegală a locuințelor este o infracțiune în legislația olandeză din 2010, dar „dreptul la respectarea propriei locuințe este un drept al omului”, „care poate fi un obstacol în calea evacuării”, a explicat Juanita van Lunen, care a apărat și ea ocupanții ilegali de clădiri.
Avocatul Paraseven, o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice și proprietarul oficial al proprietății, a lansat o acțiune în justiție împotriva ocupanților ilegali la sfârșitul lunii octombrie, cerând ca aceștia să fie evacuați.
Acesta a declarat că locuința din Vossiusstraat, situată în apropierea celor mai renumite muzee din Amsterdam, ar trebui să fie pusă la dispoziția lui Voloj și a soției sale, a celor șase copii și a celor doi nepoți.
Sancțiunile UE le permit celor supuși sancțiunilor să își folosească proprietățile în scopuri personale, chiar dacă Voloj însuși face obiectul unei înghețări a activelor și al unei interdicții de călătorie.
„Ocazional, ei vor rămâne acolo pentru a se bucura de frumosul oraș Amsterdam”, a declarat avocatul.
Șase băi
Ocupanții ilegali au susținut că eleganta casă de cinci etaje, aflată în renovare, a fost împărțită în trei apartamente, probabil pentru vânzare sau închiriere.
„De ce sunt ȘASE băi? De ce fiecare etaj are propriile încuietori?”, au adăugat ocupanții ilegali în declarația lor.
Instanța a considerat că nu este plauzibil ca locul să fie în cele din urmă ocupat de ruși „în viitorul apropiat” și a considerat credibilă apărarea tinerilor care au ocupat clădirea.
„Închirierea sau vânzarea nu este permisă în cadrul sancțiunilor”, a adăugat instanța, apreciind că este „probabil” că „renovarea va duce la o creștere considerabilă a valorii locuinței”.
Cazul va merge în apel, dar Heleen over de Linden „nu este îngrijorată”, a spus ea.
Între timp, squatterii promit că vor folosi spațiile pentru a organiza evenimente în sprijinul celor care se opun războiului și al celor „rămași în urmă” – „fie că este vorba de strămutarea din cauza războiului sau a capitalismului”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii