G4Media.ro

Ana Blandiana, amintiri din Mineriadă: Ziariștii ne întrebau cum poate un bărbat…

Ana Blandiana, amintiri din Mineriadă: Ziariștii ne întrebau cum poate un bărbat să lovească o femeie cu bocancul în burtă? Niciodată nu mi s-a întâmplat să fiu atât de pierdută în faţa unui ziarist care pune o întrebare

Scriitoarea Ana Blandiana, unul dintre principalii actori în demonstraţiile din 1990 din Piaţa Universităţii, vede după 30 de ani evenimentele de atunci ca mult mai importante decât au crezut la acel moment manifestanţii. Poate tocmai pentru că a fost înfrânt, susţine ea, Fenomenul „Piaţa Universităţii” a rămas ca un moment extrem de important istoric şi prin influenţa lui de ordin moral şi politic, transmite News.ro.

După ce mai multe săptămâni a fost unul dintre principalii vorbitori din Piaţa Universităţii, în perioada 13 – 15 iunie 1990, Ana Blandiana se afla la Montréal alături de scriitorul Octavian Paler, de jurnalistul Petre Mihai Băcanu şi de publicista şi disidenta Doina Cornea.

„Eram la prima întâlnire a Academiei Româno-Americane, o instituţie importantă a exilului românesc, care a funcţionat zeci de ani şi care, de data asta, pentru prima dată, invita şi oameni de cultură din România. Se deschidea sesiunea academică exact în ziua de 14. În momentul în care urma să înceapă, spre surprinderea noastră, am găsit foarte mulţi ziarişti, mult prea mulţi pentru o manifestare culturală”.

Jurnaliştii erau prezenţi pentru că aflaseră ce se întâmplă în România şi totul s-a transformat într-o discuţie despre ce se întâmpla în ţară.

„Cel mai important lucru pe care mi-l amintesc este că televiziunea naţională dădea, la fiecare oră, la ştiri, un montaj impresionant în care se vedeau, în zorii zilei de 14 iunie, în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, mineri întinşi, dormind probabil. Pe trotuar a trecut o femeie măruntă, înscărcinată şi cu un copil de maxim patru ani de mână. Nu se auzea ce vorbea femeia, dar se vedea că le-a spus ceva minerilor. Doi dintre ei s-au ridicat, au alergat spre ea şi au zmucit-o încât ea s-a rostogolit într-o parte şi copilul în cealaltă, apoi unul dintre ei a alovit-o în burtă cu bocancul. Această scenă care dura 1 minut şi jumătate era pe fondul unui râs al lui Silviu Brucan, care era arătat, la început, ca unul dintre organizatorii mineriadei. Iar acest râs era, în mod evident, multiplicat. Totul părea de-a dreptul satanic”.

Ziariştii prezenţi la conferinţă văzuseră acele imagini i-au întrebat pe români: „Cum poate un bărbat să lovească o femeie cu bocancul în burtă? Asta nu e ceva ce ţine de politică, puteţi să ne explicaţi?”.

„Noi asta nu puteam să explicăm. Niciodată nu mi s-a întâmplat să fiu atât de pierdută în faţa unui ziarist care pune o întrebare. Această întrebare profund umană era fără răspuns. Şi acum este fără răspuns”.

Despre unele dintre imaginile prezentate în documentarul „Piaţa Universităţii, România” al lui Stere Gulea, ea a precizat: „Sunt de-a dreptul misterioase: pe de o parte, există cei care au bâte şi care lovesc sau încearcă să lovească tinerii şi, pe de alta, există unul sau două personaje care încearcă, tot cu bâta în mână, să pareze loviturile. În mod evident, minerii nu erau toţi mineri. Poate că nu erau majoritatea mineri. Iar cei care îi dirijau probabil nu voiau să fie şi morţi, ceea ce ar fi agravat vinovăţia în faţa restului lumii. A fost cu adevărat un moment misterios şi teribil al istoriei noastre”.

Ana Blandiana a amintit şi de actorul Dragoş Pâslaru, prezent în acele zile în Piaţă. El i-a povestit că a fost agresat de mineri şi luat de aceştia. În acelaşi timp, în jurul lor erau bucureşteni care îi aclamau pe mineri, iar în spatele lui, un bătrân „cu o figură blândă”, care ducea o bicicletă cu roata căreia îl lovea în mod repetat „cu o plăcere sadică” în spatele genunchiului.

„I se părea îngrozitor că era evident că îi face plăcere să facă asta. Mulţi au fost aşa şi asta dovedeşte ce capacitate are manipularea. Atunci nu exista încă noţiunea de fake news”.

După 30 de ani, „Fenomenul Piaţa Universităţii” a fost, spune Blandiana, „mult mai important decât am crezut noi atunci”.

„Atunci eram conştienţi că suntem o minoritate faţă de populaţia ţării, dar tocmai pentru că atunci era foarte aproape de Revoluţie şi era o subliniere extraordinară a faptului că ţara se împărţise în două şi că Revoluţia nu asigura pur şi simplu realizarea statului de drept. Românii erau împărţiţi – şi asta a durat enorm de mult timp şi există urmări chiar şi acum – între cei care strigaseră «Jos Ceauşescu!» şi cei care strigaseră «Jos comunismul!». Cei care strigaseră «Jos comunismul!» au ajuns în Piaţa Universităţii şi, înfrânt, poate tocmai pentru că a fost înfrânt – nici nu pot să visez cum ar fi fost ca Piaţa Universităţii să fi câştigat – a rămas ca un moment extrem de important istoric şi prin influenţa lui de ordin moral, dar şi politic asupra evenimentelor care au urmat”.

După Revoluţia din 1989, mitinguri anticomuniste au început în Piaţa Universităţii în luna ianuarie 1990. Întâlnirile paşnice au adunat zeci de mii de oameni, de la elevi şi studenţi la intelectuali şi muncitori. De cealaltă parte, în aceeaşi perioadă a luat amploare ideea că „ne vindem ţara”. Lumea era deja împărţită în două tabere – proFSN şi antiFSN. Primii îi acuzau pe cei din urmă că destabilizează ordinea ţării, care, în sfârşit, scăpase de comunism, iar ceilalţi acuzau puterea de continuarea doctrinei comuniste.

Demonstraţiile paşnice au continuat în februarie şi aprilie, când s-au intensificat şi au participat tot mai mulţi oameni, având în vedere că, în mai, urmau să aibă loc alegeri prezidenţiale. Demonstranţii, numiţi „golani” de Ion Iliescu, erau deseori acuzaţi nefondat. Într-o intervenţie televizată, locotenent-colonelul Călin Mateescu anunţa în aprilie că mitingurile neautorizate au adus Întreprinderii de Transporturi Bucureşti pagube de 18.000 de lei într-o zi, iar protestatarii au fost acuzaţi că au fost violenţi şi că „au profanat trivialităţi”.

Mai multe persoane au făcut greva foamei, în semn de protest, rămânând mai multe zile şi nopţi în piaţă. Primele incidente violente au fost provocate spre finalul lunii aprilie, de poliţie, care, într-o noapte, a intervenit în Piaţa Universităţii şi i-au ridicat pe cei mai mulţi.

Părinţi ai victimelor Revoluţiei, studenţi, dar şi personalităţi din ţară şi străinătate au transmis, de la balconul Universităţii sau prin intermediul presei străine, mesaje celor care continuau să se adune din piaţă.

Scriitorii şi poeţii Ana Blandiana, Florin Iaru şi Mircea Dinescu, actorii Victor Rebengiuc, la acea vreme rector al Academiei de Teatru şi Film, Ion Caramitru şi Dragoş Pâslaru, regizorul Nae Caranfil, muzicienii Alexandru Andrieş şi Cristian Paţurcă, profesorul Emil Constantinescu, părintele Galeriu şi disidenta Doina Cornea s-au numărat printre cei care au apărut în faţa mulţimii pentru a-şi arăta sprijinul şi implicarea.

După ce alegerile au fost câştigate covârşitor de FSN şi Ion Iliescu, demonstraţiile din Piaţă şi-au pierdut din intensitate. În noaptea de 12 spre 13 iunie, când acolo se aflau în jur de 260 de oameni, mulţi în greva foamei, poliţia a intervenit violent. Ziua următoare, preşedintele Iliescu i-a chemat pe mineri pentru a „reocupa” Piaţa Universităţii. Pe 15 iunie, el le-a mulţumit „pentru ce aţi demonstrat în aceste zile”. Oficial, au fost înregistraţi aproximativ 560 de răniţi şi 6 morţi, în urma violenţelor. Potrivit Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, au fost 762 de răniţi, conform listelor spitaliceşti.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Pamflet
    Calitatea ,,pietii universitatii” se vede dupa calitatea liderilor de acolo: marian munteanu, emil constantinescu, clin anton popescu tariceanu, victor ciorbea, renate veber, norica nicolai, petre mihai bacanu, idiotul ala al carui nume imi scapa care a compus imnul pietii, marius oprea si altii, care de-a lungul timpului s-au dovedi a fi niste oportunisti, niste lichele, niste oameni fara suflet si fara scrupule interesati doar de putere si avere.
    Pacat ca imaginea pietii universitatii e prezentata deformat, acum, de toata mass media., toti fiind de partea celordin piata.
    Nu a fost nimic corect si sublim in piata. A fost o tentativa a celor de pe locul doi din timpul lui ceausescu de a prelua puterea de la ceausescu, ei insisi fiind parte a regimului comunist si partasi ai farafelegilor, iar apoi, pentru a nu fi si ei acuzati, se dadeau si ei luptatori anticomunisti. Emil constantinescu a fost secretar de partid comunist in cadrul universitatii, marian mumteanu a fost seful uniunii studentilor comunisti din univrsitate, etc… iar ce au devenit ulterior, stiti cu totii. Sunt antipeseedist si anticomunist, dar piata universitatii a fost cam ce e acum in america, cu cei care darama statui

    • @ABC. Fie ești ticălos, fie ești foarte, foarte prost.

    • @Faravaran,
      Multumesc pentru apreciere. Dar daca ai veni si cu niste argumente logice si corecte ca sa imi arati unde gresesc, ti-as ramane indatorat

  2. Mare pacat ca intelectualii de dreapta sunt tinuti in obscuriatate si ni se prezinta falsi intelectuali „de driapta” si nu numai la noi dar si pe dincolo.
    Rar primeste un premiu de valoare internationala un intelectual de dreapta. Mediul academic a fost confiscat de activisti vedeti situatia din State unde este pusa lumina reflectoarelor pe impostura lor acolo razboiul cultural este in toi, dar ei Euroapa e liniste ba chiar in Franat a fi intectual aproape echivaleaza cu a fi de stanga. Cu pumnul stans si cu multa ura au distrus, nu degeaba arata lumea azi cum arata. Universalismul a devenit o doctrina totalitara care considera ca are valoarea morala de a calca totul in picioare.
    Cine a fost pe dincolo acum 20, 30, 40, 50 de ani si revine azi se cutremura.

  3. Binele si raul nu pot sta la aceeasi masa.

  4. Diversitatea natiilor. Oamenii sunt tot animale, unele mai blânde și evoluate, altele brute agresive.

  5. Am fost acolo acum 30 de ani, cand aveam doar 11 ani. Mergeam cu mama mea si imi amintesc cum cantam Imnul Golanilor si cum strigam Jos comunismul. Era o stare de extaz incredibilă. Numai un popor eliberat de un regim totalitar dupa 50 de ani poate sa simtă acea stare de extaz. Faptul că acele demonstrații au fost anihilate de regimul „neo comunist” instalat dupa Revolutie, ar trebui sa ne dea de gandit si sa ne ofere explicația privind starea actuală a societății românești și a politicii hibride care inca persista. Cel mai bun exemplu este protedtul din 10 August care a fost innabusit asemenea mineriadei din 1990. De data asta tot niste comunisti erau la putere.. .precum niste asasini mercenari care isi urmaresc „tintele” toata viata. Pe de altă parte, astazi ar fi bizar sa mai existe astfel de manifestații impotriva unui regim politic, într-o țară UE si NATO. Oamenii sunt obosiți.

  6. @Emil…devii „blând si evoluat ” doar cand ai un mediu prielnic: cu educație si creșterea nivelului de trai! Cand esti ținut de semi-comuniști in prostie si sărăcie,când biserica construieste de două ori mai multe biserici decat numarul de scoli,nu ai nicio sansă sa evoluezi!! TOTI te vor prost si sarac!!!!Si ramai aceea „brută „de care zici tuușor de manipulat

  7. @Emil…devii „blând si evoluat ” doar cand ai un mediu prielnic: cu educație si creșterea nivelului de trai! Cand esti ținut de semi-comuniști in prostie si sărăcie,când biserica construieste de două ori mai multe biserici decat numarul de scoli,nu ai nicio sansă sa evoluezi!! TOTI te vor prost si sarac!!!!Si ramai aceea „brută „de care zici tu ușor de manipulat

  8. Conform legii universale bruta se poate dresa dar niciodată autoeduca precum omul evoluat. Americanii au interzis accesul în SUA atât infractorului Dragnea cât și copiilor lui.

  9. Ce „mort in lanul de sparanghel”, auziti adevarata drama: cineva i-a pus Anei o intrebare grea!

    Saracii liceeni care dau bacul si admiterea traiesc drama Blandienei de cateva ori intr-o saptamana. Intrebari dure, cat este x, ce voia sa spuna autorul etc

    • Tu tragi adanc aer in piept din punga cu aurolac inainte de fiecare postare?
      Comentariile tale par tot mai lipsite de sens si logica pe masura ce trec orele zilei