G4Media.ro

ANAF pierde definitiv procesul cu Roșia Montană. Miza: 6 milioane de euro

Foto: Înalta Curte de Casație și Justiție / Sursa: site oficial

ANAF pierde definitiv procesul cu Roșia Montană. Miza: 6 milioane de euro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat dreptate, definitiv, societăţii Roşia Montană Gold Corporation într-un proces deschis împotriva ANAF, prin care s-a contestat plata a aproape 6 milioane de euro la bugetul de stat, reprezentând TVA aferent unor contracte de publicitate din perioada 2011 – 2013, transmite Adevărul.ro

”Respinge recursul declarat de recurenta-pârâtă ANAF-Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov-AJFP Mureş împotriva sentinţei nr.23 din 6 februarie 2019, pronunţate de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, se precizează în minuta hotărârii ÎCCJ din 14 decembrie 2020.

Anterior, şi Curtea de Apel Alba Iulia a anulat decizia de impunere a ANAF, din iunie 2017. Potrivit deciziei ANAF, compania Roşia Montană Gold Corporation ar fi trebuit să achite la bugetul de stat suma de circa 26,9 milioane de lei, reprezentând TVA. Motivul principal pentru care instanţele au decis să anuleze decizia de impunere este o practică neunitară manifestată de ANAF, care şi-a schimbat strategia fiscală după ce a acordat deducerea TVA pentru cheltuielile de publicitate ale companiei din perioada 2007 – 2011.

Inspecţia fiscală a fost efectuată de două ori, după ce o decizie de impunere din iunie 2016 a fost anulată de ANAF ca urmare a ”neclarităţii situaţiei fiscale consemnate în actul de control”. Instanţa a hotărât că ”organul fiscal însărcinat cu refacerea inspecţiei fiscale avea obligaţia de a analiza comparativ informaţiile care au stat la baza emiterii actelor administrativ-fiscale anterioare (prin care s-a recunoscut dreptul de deducere TVA în favoarea reclamantei) cu informaţiile care au dus la creionarea actualei stări de fapt fiscale (aferente respingerii dreptului de deducere TVA), iar în urma acestei analize, să motiveze în mod clar şi punctual de ce şi-a schimbat practica fiscală.

S-a mai constatat că organele de inspecţie fiscală au procedat doar la analiza punctuală şi amănunţită a documentelor (facturi, contracte, acte adiţionale, rapoarte de activitate etc.) care au stat la baza înregistrării în evidenţa contabilă a TVA aferentă bunurilor şi serviciilor în sumă de 26.089.696 lei.

Citește integral pe Adevărul.ro

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Avocatii romani sunt cei mai redutabili tradatori.

  2. „contracte de publicitate”
    mai munceste cineva in tara asta sau totul e import si marketing?