Analist de la Chișinău: Rusia va cere federalizarea Republicii Moldova prin soluționarea conflictului transnistrean în baza acestui principiu, ceea ce ar face imposibile aderarea la UE și NATO
Republica Moldova, care se confruntă cu un conflict secesionist susținut de Moscova, este vizată direct de comportamentul Moscovei, atenționează analistul Anatol Țăranu la Radio Chișinău, potrivit Rador.
El crede că acum Rusia va încerca să impună Chișinăului federalizarea R. Moldova, ca să arate comunității internaționale soluții diplomatice de succes. Doar că federalizarea Moldovei ar face practic imposibilă aderarea sa viitoare la UE sau NATO, pentru că într-o federație regiunile care o compun (Transnistria controlată de ruși, în acest caz) vor avea drept de veto pe marile direcții strategice.
După evenimentele din Ucraina, R. Moldova este obligată să înceapă procesul de revizuire a rolului Federației Ruse în procesul de reglementare transnistreană, consideră Anatol Țăranu:
„Conflictul secesionist din Transnistria va fi reactivat în condițiile acelei soluții politice care a fost aplicată în estul Ucrainei. Rusia va continua să pedaleze pe ideea federalizării R. Moldova prin soluționarea conflictului transnistrean pe principiul federalizării. Acest pericol, acum, după părerea mea, se va acutiza și mai mult, fiindcă Rusia are nevoie să demonstreze că ea nu pur și simplu folosește forța brută împotriva vecinilor săi, dar este capabilă și la acțiuni diplomatice de succes. Eu mă aștept la activarea diplomației ruse, impunerea R. Moldova a proiectului de federalizare ca soluție pentru conflictul transnistrean”, a spus analistul.
”După evenimentele din Ucraina, R. Moldova este obligată să înceapă procesul de revizuire a locului și rolului Federației Ruse în procesul de reglementare politică din Transnistria. Pentru mine este absolut evident că Rusia nu mai poate fi garant al reglementării conflictului. Republica Moldova trebuie să înceapă să caute soluții pentru a renunța la acest rol al Rusiei pe care ea și l-a adjudecat în documentele privind reglementarea politică a diferendului transnistrean. În același timp, Republica Moldova trebuie să se gândească și la o nouă strategie în cadrul formatului 5+2, care i-ar permite să minimalizeze pe cât e posibil rolul Rusiei care este absolut evident împotriva intereselor naționale ale R. Moldova și ajută regimul separatist de la Tiraspol să-și consolideze poziția. Pe această dimensiune, politicul de la Chișinău are de făcut foarte multă muncă”, a declarat Anatol Țăranu.
Foto: Tiraspol Transnistria / DW
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii