Analist pentru relații externe la un think tank european: ”Sunt deosebit de dezamăgit de România. Cu gura mare, iar acum stă pe tușă”
Gustav Gressel, cercetător senior în domeniul politicilor în cadrul Programului Europa Lărgită (Wider Europe Programme) la biroul de la Berlin al Consiliului European pentru Relații Externe (European Council on Foreign Relations) se declară dezamăgit de implicarea României în ajutarea cu armament a Ucrainei.
”Sunt deosebit de dezamăgit de România. Cu gura mare, iar acum stă pe tușă”, a scris pe Tweeter Gressel, comparând efortul celorlaltor țări din jur, cu cel al țării noastre.
El spune că Ucraina are nevoie acum de armament pentru a putea schimba soarta războiului.
”Am scris în tweet-urile anterioare că Ucraina are șansa de a opri invazia odată ce forțele mobilizate au suficient antrenament. Acest lucru este valabil în continuare, dar numai dacă obțin și puterea de foc și mobilitatea necesare pentru a prevala împotriva forțelor rusești. Asta înseamnă MBT, IFV, artilerie, apărare aeriană. Ucraina poate obține asta doar în Occident și, în majoritatea cazurilor, obține doar sisteme occidentale. Dar suntem mult prea lenți și prea reticenți să le livrăm. Aceste sisteme au nevoie de timp pentru a instrui oamenii și a construi un lanț de aprovizionare. Prin urmare, deciziile ar fi trebuit luate deja pentru a avea efect în vară / toamnă. Pierdem timp prețios, atât la Washington, Berlin, Paris,… oricare. Doar Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au intrat complet. Sunt deosebit de dezamăgit de România. Cu gura mare, iar acum stă pe tușă”, a scris cercetătorul.
Gustav Gressel are ca arie de expertiză Europa de Est, Rusia, conflictul armat și afacerile militare, politica de aparare, apărare antirachetă și proliferarea rachetelor.
Înainte de a se alătura ECFR, Gressel a lucrat ca ofițer de birou pentru politica și strategia de securitate internațională în Biroul pentru Politică de Securitate al Ministerului Austriac al Apărării din 2006 până în 2014 și ca cercetător al Comisarului pentru Studii Strategice cu Ministerul Apărării din Austria din 2003. până în 2006. A fost și cercetător la Institutul Internațional pentru Politică Liberală din Viena. Înainte de cariera sa academică, a servit cinci ani în Forțele Armate austriece.
Gressel deține un doctorat în Studii Strategice la Facultatea de Științe Militare a Universității Naționale a Serviciului Public, Budapesta și o diplomă de master în științe politice de la Universitatea din Salzburg.
Este autorul a numeroase publicații privind politica de securitate și afaceri strategice și un comentator frecvent pe probleme internaționale.
Opiniile sale au apărut în mass-media precum New York Times, The Guardian, Die Welt, NZZ, Bild, The Diplomat, New Eastern Europe, Foreign Policy, Gazeta Prawna, Rzeczpospolita, Kyiv Post, Moscow Times, Capital, Telegraph, The Economist, Newsweek, Deutsche Welle, RTL, al Jazeera, TVP, TRT, Polskie Radio, RFI, FM4, Ukraine Today și Radio Europa Liberă.
Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) este un think-tank internațional prestigios, care își propune să efectueze cercetări independente de ultimă oră privind politica externă și de securitate europeană și să ofere un spațiu de întâlnire sigur pentru factorii de decizie, activiști și influenți pentru a împărtăși idei.
Sursa: Facebook / Ministerul Apărării Naționale
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
61 comentarii