G4Media.ro

Analist maghiar: Din cauza politicilor de securitate, România nu susţine minoritatea română…

Sursa foto: Twitter / Defence of Ukraine

Analist maghiar: Din cauza politicilor de securitate, România nu susţine minoritatea română din Ucraina

Atât România, cât şi Ucraina sunt îngrijorate cu privire la influenţa Rusiei, așa încât din cauza politicii de securitate România nu ia măsuri ferme împotriva privării de drepturi a minorităţii române din Ucraina, a declarat János T. Barabás, analist senior la Institutul de Afaceri Externe din Budapesta, într-o declaraţie dată cotidianului clujean de limbă maghiară Krónika și citată de MTI.

Cotidianul a solicitat opinia analistului cu privire la acest subiect după ce portalul Libertatea.ro a publicat, săptămâna trecută, un reportaj despre privarea de drepturi a românilor din Ucraina.

Potrivit opiniei liderilor românilor din Ucraina care au fost citaţi în cadrul reportajului, noua lege a educaţiei din Ucraina – care va intra în vigoare începând cu următorul an şcolar – va accelera asimilarea comunităţii româneşti, estimată la o jumătate de milion de persoane.

Românii din Ucraina care au fost întrebaţi de Libertatea au criticat pasivitatea Bucureştiului. Autorul reportajului a citat ceea ce românii din Ucraina obişnuiesc să tot menţioneze, ca exemplu: modul în care acţionează Ungaria pentru a proteja identitatea comunităţii maghiare din Transcarpatia.

Autorul a menţionat, însă, şi faptul că în 2017, după adoptarea Legii educaţiei, Ministerul Afacerilor Externe din România a cerut autorităţilor ucrainene să garanteze dreptul la educaţie în limba maternă a celor de etnie română.

Iar anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe a negociat cu reprezentanţii minorităţii române din Ucraina textul unui acord de cooperare în domeniul educaţiei între cele două ţări, la care încă se mai lucrează.

János T. Barabás a spus că, deşi de la dobândirea independenţei Ucrainei, în 1991, relaţia României cu Ucraina este una tensionată, după intervenţia Rusiei în Crimeea, din 2014, relaţiile dintre cele două ţări s-au îmbunătăţit, iar în prezent sunt definite de o cooperare în domeniul politicii de securitate.

„Bucureştiul pare să se fi resemnat în ceea ce priveşte dispariţia comunităţii româneşti din Ucraina. Pare să fie mai importante obţinerea, cu ajutorul SUA, a statutului de „lider al securităţii regionale” şi unirea cu Republica Moldova”, a spus expertul.

Potrivit acestuia, măturarea sub preş a problemelor dintre cele două ţări poate fi explicată prin faptul că atât autorităţile de la Bucureşti, cât şi cele de la Kiev sunt îngrijorate din cauza influenţei Rusiei.

„Din cauza problemelor nediscutate din relaţiile bilaterale şi a atitudinii naţionaliste rigide care se regăseşte de ambele părţi, nu este de aşteptat ca în relaţiile dintre Ucraina şi România să existe vreun progres, însă, în acelaşi timp, datorită politicii de securitate, nu este probabil nici un regres”, a adăugat János T. Barabás.

Sursa: MTI/ Rador

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Are dreptate analistul maghiar.
    Statul roman a lăsat de izbeliște comunitățile romanești din Ucraina, Serbia, Ungaria.

    • Romania are Muzeul Național de Istorie în reparații din 2002. Biblioteca Națională și Biblioteca Academiei nu oferă online cartea clasică sau periodicele, precum Gallica a Franței. Iar TVR trebuie comparată cu TVP a polonezilor: 2 (două ) canale culturale, canal istorie, canal documentare, canal pentru Diaspora, canal internațional de știri în engleză…

    • Are dreptate analistul maghiar. Nu prea bate cu pumnul in masa ucrainienilor pentru ca, cum poti sa ceri drepturi pe care nu le prea acorzi/respecti nici acasa?
      Atunci nu-i mai bine sa lasi pe altii sa-ti scoata castanele din foc?

  2. Statul Roman nu e in stare să administreze treburile din interiorul granițelor lui, nu înțeleg ce așteptări mai are cineva de la el! Statul Roman nu mai există de facto. Fiecare persoană e pe cont propriu ca-n junglă!

  3. Golanii Romaniei sustin doar umbrela infractionala SIIJ.

  4. Despre ce stat Rruman vorbeste Unguru ??? Rumania nu are institutii , Tara este condusa de grupari interlope Vlaho -oltene …. daca 5 milioane de Moldo-Vlahi au parasit tara , de ce sa aiba grija altor Vlahi care traiesc peste granita ??

  5. Statul
    Roman avut niciodata grija de
    Romani din afara.

  6. Statul român este .. eșuat ! Nu se mai ocupa decat de interesele Înaltei porți! Nu este interesat nici de românii din interiorul granițelor nici de cei din afara!