Analist militar explică eșecul misiunii armatei ruse în primele zile ale invaziei în Ucraina: ”S-au pregătit pentru ocuparea a unui teritoriu populat de cetățeni favorabili prezenței bocancului rus”
Hari Bucur-Marcu, fost coordonator academic al Centrului de Studii NATO din București și fost ofițer responsabil cu aspectele miliare ale NATO și alte funcții în Armata României susține că militarii ruși au fost pregătiți pentru o cu totul alt tip de tactică militară, față de ce au întâlnit în Ucraina.
El susține că de 3 zile s-a schimbat misiunea armatei ruse în Ucraina, iar soldații ruși prezenți aici nu sunt pregătiți pentru așa ceva.
”De alaltăieri, trupele rusești ar fi trebuit să părăsească Ucraina. Asta, dacă ar fi fot trupe de militari adevărați, instruiți și comandați conform standardelor militare minime.
De ce? Deoarece, de alaltăieri s-a schimbat natura misiunii lor, iar trupele astea nu sunt pregătite și instruite pentru noul tip de misiune pe care o desfășoară de atunci încoace.
Să ne înțelegem bine. Lăsând la o parte obiectivele politice, formulate eufemistic de președintele rus Putin, obiective care oricum nu s-ar fi putut atinge prin acțiuni militare de tipul celor pe care le-am văzut de o săptămână încoace, agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei a arătat ca o operație „specială” de ocupare a unui teritoriu populat de cetățeni favorabili prezenței bocancului rus pe la ei.
Pentru acest tip de misiune militară, trupele rusești au fost pregătite și în cazărmi, și în exercițiile militare prin care și-au ridicat capacitatea de luptă (s-au „încălzit”), înainte de invazie, atât ca antrenamente, cât și ca asigurare logistică, dar și din punct de vedere al comenzii și controlului, ori al sprijinului de luptă, mai ales din aer.
Ceea ce nu era mare lucru. Era suficient ca militarii să știe să tragă cu armamentul lor (pentru eventualitatea unui schimb de foc cu inamicul) și să poată să se deplaseze în chip ordonat și în siguranță, dintr-o parte în alta, pentru a realiza prezența militară, în zonele „eliberate”. Și era suficient ca generalii și ceilalți comandanți ai trupei să poată primi în timp util informații din teatrul de operații și să poată conduce acele operații, până la nivelul grupei de infanterie, în deplină siguranță.
Doar că teatrul de operații nu a fost cel anticipat. Forțele militare ucrainene nu s-au comportat așa cum se pregătiseră rușii să le facă față, iar populația civilă s-a dovedit ostilă, dacă nu chiar dușmănoasă”, susține analistul.
Hari Bucur-Marcu spune că în zilele următoare vom asista la un cu totul alt tip de conflict.
”Soldații vor trece ușor la spargerea de locuințe, la instalarea lor abuzivă în diferite locații, la jefuirea de magazine, mai ales de depozite de alimente, se vor încălzi la focul făcut cu mobila oamenilor din case, vor avea loc violuri, pe unde apucă și așa mai departe.
Iar cu cât populația locală este mai ostilă prezenței lor, cu atât le va fi mai ușor soldaților ruși să treacă la atrocități săvârșite individual și fără să li se ordone expres.
Dacă combinăm situația asta cu lovirea și distrugerea unor obiective civile și unor locuințe, cu scopul de a deznădăjdui populația civilă care se opune sau este ostilă prezenței militare rusești la ei în localitate, obținem imaginea unei drame umanitare de proporții masive, cu milioane de ucraineni afectați sever și cu zeci de mii de victime complet nevinovate.
Adică, obținem imaginea crimelor de război ca la carte.
Și toate astea doar pentru că conducerea politică a Federației Ruse a decis să pedepsească o națiune liberă și independentă pentru „vina” de a aspira să fie liberă, independentă și mai ales în bunăstare materială și spirituală, specifică civilizației occidentale”, a explicat ofițerul pe pagina sa de Facebook.
sursa foto: Twitter/ Defence of Ukraine
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii