G4Media.ro

Analiză: 82% dintre angajații din turism câștigă sub salariul mediu pe economie…

sursa foto: Pixabay

Analiză: 82% dintre angajații din turism câștigă sub salariul mediu pe economie / Cele mai mici salarii medii nete sunt cele pentru hostess și barman, sub 1800 de lei

82% dintre angajații din domeniul HORECA obțin sub salariul mediu net pe economie, care, în luna martie, a fost de 3.937 lei, conform datelor Salario, comparatorul de salarii marca eJobs.

Cei mai mulți angajați din Turism (42,2%) câștigă salarii cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar 21,7% sub 2.000 de lei, mai arată datele Salario. În același timp, 14,2 % obțin venituri cuprinse între 4.000 și 7.000 de lei și doar 4,1%, ajung să depășească suma de 7.000 de lei pe lună.

Cu o medie salarială de 3.000 de lei net, Turismul se plasează astfel în rândul celor mai slab plătite sectoare din economie, la egalitate cu Sport & Wellness sau Pază și protecție, conform datelor Salario.

„Deficitul de forță de muncă din Turism reprezenta o problemă și înainte de pandemie, însă acum aceasta s-a acutizat și mai mult din cauza fenomenului cu care ne-am confruntat în ultimii doi ani, când am văzut o migrare masivă a candidaților către alte domenii, mai stabile, dar și cu salarii mai mari. Cel mai mult se recrutează în acest moment agenți de turism, recepționeri și personal pentru curățenie”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România, liderul pieței de recrutare din România.

Spre exemplu, un agent de turism câștigă în medie 2.600 lei net pe lună, conform datelor introduse până în acest moment în Salario, de către specialiștii care activează în domeniu. Totuși, la veniturile acestuia se mai adaugă comisionul din vânzări sau diverse bonusuri de performanță. În perioada estivală, când și activitatea este mai intensă, aceștia pot chiar să-și dubleze salariul. În plus, ei pot beneficia de reduceri semnificative la achiziționarea unor pachete de vacanță.

Cele mai mici salarii medii nete introduse până în acest moment de către angajații din Turism, sunt pentru joburile:

  • Hostess – 1.700 lei
  • Barman – 1.750 lei
  • Chelner – 1.900 lei
  • Casier – 2.000 lei
  • Responsabil curățenie – 2.000 lei

Orașele cu cele mai mici salarii MEDII nete din Turism sunt:

  • Câmpina – 1.457 lei
  • Reșița – 1.600 lei
  • Pașcani – 1.640 lei
  • Călărași – 1.900 lei
  • Sinaia – 2.000 lei

Pe de altă parte, chiar și în orașele în care vorbim de valori maxime ale salariului mediu, acestea se situează sub media pe economie:

  • București – 3.200 lei
  • Cluj-Napoca – 3.000 lei
  • Timișoara – 2.800
  • Constanța – 2.800 lei
  • Brașov – 2.800 lei

Pentru cei angajații ale căror salarii depășesc media pe economie, lucrurile arată mai încurajator. Majoritatea acestora ocupă poziții de management, iar, în unele cazuri, pe aceste roluri, unii angajați pot câștiga și de 3-4 ori mai mult decât salariul mediu pe poziția respectivă. Iată câteva exemple:

  • Director General: salariul mediu net la nivel național – 9.000 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 18.000 lei
  • Director Financiar: salariul mediu net la nivel național – 9.000 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 15.000 lei
  • Manager hotelier: salariul mediu net la nivel național – 7.500 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 000 lei
  • Bucătar-șef: salariul mediu net la nivel național – 4.000 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 000 lei
  • Asistent de zbor: salariul mediu net la nivel național – 4.800 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 13.000 lei

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. In loc sa isi respecte angajatii romani cu salarii si conditii decente de secol 21, vor sa aduca straini sa ii siluiasca.

  2. Aproape jumătate salarii de mizerie.Si se plâng că nu găsesc doritori.

  3. Și cică la uslamisti ca câciu e goanga ca bugetarii, pensionarii, capusele de partid si asistatii social nu sunt tinuti în spate de privat.

  4. acesta e motivul pt care ‘NU SE GASESC ANGAJATI’ in industria turismului: salariile de mizerie
    si din aceasta cauza sunt adusi sclavi din tarile asiatice

  5. In aceasta industrie e si cea mai mare evaziune, salariile sunt date direct cash, de multe ori iti zic ca nu functioneaza Pos-ul ca sa aiba cash disponibil iar patronii includ si tips-ul in salariu. In general banii din aceste afaceri ii vezi repede pentru ca se duc in case si masini scumpe ca doar atata ii duce capul.

    • Asta este mentalitatea patronului român caută sclăvoi la negru prost plătiți iar când au lovele își iau bolizi și își fac vilele de prost gust

    • `ai inteles tu ceva dar n ai intles bine.

      statistic salariile sunt mici pentru ca sunt suplimentate de bani gri .

  6. Mereu m-au uimit ăștia supărați că nu iau necalificații din România salarii ca neurochirurgii din SUA!
    Fraților, este piața liberă, salariile sub salariul mediu sunt legale, si dacă vreți voi să dați 1000 de euro unui analfabet funcțional fără bac, care are de făcut să ducă un pahar de la punctul A la punctul B iată o propunere să fie așa: vindeți -va casa, renunțați la cei 7000 lei pe lună „la stat” , că ăștia comentați așa, care ati produs zero lei pe viață pe cont propriu, stați in chirie, faceți -va afacerea si apoi dati voi analfabeților funcționali 1000 de euro pe lună! De ce nu faceți voi ceva care să dea plusvaloare și plătiți voi ? E o ocazie!

    • Ni la el mă mizerio, e corect sa dai 1400 de lei pe luna la peste 300 de ore lucrate ???? Atunci de ce va plângeți de lipsa forței de munca???? Uită te pe străzi numai aici în capitala sa vezi ce bolizi circula pe străzi. Din Muncă cinstită?!??!? Nuuu ci de pe spatele altora din evaziune fiscală munca la negru sau salarii de mizerie. Nu este posibil sa îți bați joc de angajați sa ii umiliți cu salarii mizerabile și condiții de sclavi și după va vedem la tv ca vă plângeți de lipsa forței de munca

    • In tarile cu apa calda la robinet in Hireca lucreaza in general student, copii la inceput de drum. Statul e de vina ca nu simplifica procedurile de angajare in industriile astea. Nu e o solutie sa se dea salarii mai mari. Cat de mari? Cine ar vrea sa dea 50 de lei pe o bere la terasa?

    • @Luis si Vaxx, dacă nu este corect să ia salarii legale sub cel mediu, Luis si Vaxx pot repara incorectitudinea făcându-si ei afaceri in care să dea 8000 lei pe luna barmanilor! Spre deosebire de Rusia, este libertate, poți să investești si să dai tu salarii cat te tine punga!😏

    • @Volodea, tu citesti inainte sa replici? Eu sunt de acord cu tine ca nu e o solutie sa arunci cu banii in barmani si ospatari! Ei oricum iau tips.Singurii care trebuie platiti ca lumea sunt bucatarii.

    • Ai tu habar daca toti sunt analfabeti functional? Sau cum? Exista banuiesc niste standarde in capul tau sec in care se inscriu oamenii, iar astia de lucreaza in horeca sunt pe treapta de jos. Apoi ai senzatia ca la stat se sta si se freaca menta pe minim 7000, iar la privat se munceste pe rupte. Hai mai scuteste-ne! Cunosc o gramada de „privati” analfabeti functional de pute locul sub ei.

  7. Asta este mentalitatea patronului român caută sclăvoi la negru prost plătiți iar când au lovele își iau bolizi și își fac vilele de prost gust.

  8. Majoritatea doar sunt incadrati cu sume minime, angajati part-time . De fapt mai primesc la negru niste bani , ca romanul daca nu fura de la stat , nu e sanatos.

  9. Tipule nu toti au avut posibilitatea sa facă scoli la fără frecventa la facultăți fabrici de diplome, stim cu toții cum se fac diplomele la noi. Iar dacă unii nu au școli făcute asta nu înseamnă că trebuie să fie batjocoriți umiliți și prost plătiți pe post de sclavi. Avem nevoie de oameni de serviciu de paznici de salahori etc etc trebuie și ei plătiți ptr munca depusa respectați ca în primul rand sunt OAMENI semenii noștri nu animale. Fiecare are familie rate copii utilități etc etc și are nevoie de un venit lunar constant corelat la preturile actuale.

  10. La o analiza atenta prea mare diferenta dintre salarii de directori, sefi si cei de rand care fac toata munca. Apoi inca noi nu avem adevarati patroni ci profitori care isi fac averi in 15 ani! In alte tari si patronii lucreaza alaturi de salariati la servire, bucatarie, strans lenjerie camere. La noi asa ceva nu o sa vedem niciodata, avem mentalitati feudale. Apoi cea mai mare evaziune se face in horeca, banii ii iau patronii iar salariatii nu vad un leu. Apoi se mira ca nu au angajati, pentru ca nu stiu sa se poarte cu ei si nu ii platesc. Marii patroni din hotelarie au afaceri si averi grase din evaziune si in veci nu ar putea sa isi justifice averile. DNA cauta la meditatii dar nu ii vede si pe altii, mai ceva?!!

  11. Astia sunt patonii din Horeca care se plangeau in pandemie ca-si inchid afacerile?