G4Media.ro

Analiză a agenției spaniole de știri: Ce au câștigat și ce au…

Sursa foto: Pixabay/ michelbossart

Analiză a agenției spaniole de știri: Ce au câștigat și ce au pierdut românii și bulgarii prin intrarea în UE / România s-ar fi transformat într-un stat cleptocratic

România şi Bulgaria sărbătoresc primii lor 15 ani în calitate de state membre ale Uniunii Europene, cu un bilanţ inegal, marcat pe de-o parte de îmbunătăţirea nivelului de trai şi, pe de altă parte, de pierderea de populaţie din cauza emigrării şi de amânarea unor reforme cheie necesare pentru ca economiile lor să devină mai funcţionale, scrie sâmbătă EFE într-un comentariu citat de Agerpres.

Cele două ţări foste comuniste din Balcani au intrat în blocul comunitar la 1 ianuarie 2007, la trei ani după alţi vecini de-ai lor din estul Europei.

Deşi rigiditatea birocratică le-a făcut să piardă circa jumătate din banii europeni disponibili, cele două ţări au primit totuşi de la Bruxelles zeci de miliarde de euro cu care au construit noi infrastructuri şi şi-au extins economia, notează EFE.

Explozia PIB şi a salariilor

Potrivit cifrelor oficiale, Produsul Intern Brut (PIB) per capita în Bulgaria este mai mult decât dublu în prezent, faţă de acum 15 ani, un indicator care a crescut de patru ori în cazul României.

În 2007, românii şi bulgarii câştigau în medie sub 300 de euro pe lună. Astăzi, salariul mediu în ambele ţări este de circa 700 de euro pe lună, potrivit EFE. Însă în ciuda acestor progrese, ambele ţări continuă să fie codaşele UE în ceea ce priveşte salariile, infrastructura de transport, sănătatea şi educaţia, scrie EFE.

„Bulgaria continuă să fie statul membru cu cel mai scăzut PIB per capita, cu cea mai scăzută productivitate a muncii, cu cea mai redusă competitivitate, cu cea mai mare sărăcie şi cu indicatori de polarizare socială care continuă să crească”, a declarat pentru EFE Ivan Angelov, de la Academia de Ştiinţe Bulgară.

Emigraţie în masă

În afară de corupţie, Angelov menţionează distrugerea capacităţilor de producţie industrială şi de export de către o clasă conducătoare incapabilă să conceapă politici pe termen lung.

„Deschiderea pieței muncii din Europa occidentală, împreună cu insistenţa Bruxellesului de a lichida cât mai repede companiile publice, au creat probleme demografice grave”, apreciază politologul britanic Tom Gallagher, expert în istoria modernă a României.

O hemoragie demografică

Angajarea în Spania, Italia, Germania, Austria sau Regatul Unit a sute de mii de români şi bulgari a presupus o autentică „hemoragie demografică” pentru cele mai sărace state membre ale clubului comunitar, notează EFE.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică din Sofia, peste 2 milioane de bulgari apţi de muncă au plecat din ţară din 2007. În prezent, Bulgaria are o populaţie de numai 6,5 milioane de locuitori, cu 800.000 mai puţini decât avea acum un deceniu.

Experţi în demografie preconizează că populaţia ţării se va reduce la 5 milioane de locuitori în 20 de ani.

Potrivit Centrului pentru Studiul Comparat al Migraţiei, afiliat Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, circa trei milioane de români au emigrat în Europa occidentală din 2002, când nu au mai avut nevoie de vize.

Contrapondere la corupţie

Deşi cele două ţări nu au fost încă primite în spaţiul Schengen, apartenenţa la UE a servit drept contrapondere la tendinţele corupte ale claselor lor politice, comentează EFE.

„Nu am nicio îndoială că UE a avut un rol important în a evita ca România să se transforme într-un stat cleptocratic. Este foarte probabil că supervizarea Comisiei Europene a ţinut în frâu apetitul unei elite politice care nu se remarcă pentru vocaţia sa reformistă”, afirmă într-un e-mail Tom Gallagher, profesor emerit la Universitatea Bradford (Regatul Unit).

Clientelism cu fonduri europene

Totuşi, sosirea banilor europeni a dat un impuls corupţiei, scrie EFE.

„În timpul guvernelor lui Boiko Borisov, fondurile europene au servit drept catalizator pentru capturarea statului”, a declarat pentru agenţia de presă spaniolă un diplomat european sub rezerva anonimatului, referindu-se la fostul premier bulgar care a dominat viaţa politică a ţării, cu intermitenţe, între 2009 şi 2020.

Diplomatul european făcea aluzie la presupusul tratament favorizant pe care l-au primit oamenii de afaceri apropiaţi puterii în distribuirea fondurilor europene.

Planul de Redresare ca ”piatră de încercare”

Pentru Gallagher, gestionarea a miliarde de euro pe care Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă al UE îi pune la dispoziţia ambelor ţări va fi o piatră de încercare pentru a măsura angajamentul celor două state faţă de clubul în care au fost admise în urmă cu 15 ani.

„Dacă o parte substanţială din cele 30 de miliarde de euro se pierde prin corupţie sau se risipeşte din lipsă de proiecte viabile va trebui să se tragă concluzia că relaţia României cu Bruxellesul nu a funcţionat”, a apreciat Gallagher.

Sursa foto: Pixabay/ michelbossart

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

63 comentarii

  1. Asadar dupa ce am intrat in UE ne-am transformat in stat cleptocratic , sa intelegem ca UE e vinovata, pai atunci ne era mai bine in afara ei.

    • ???
      Oare am citit acelasi articol?

    • Asadar mai citeste articolul de cateva ori.
      Daca nu eram in UE eram ca tarile africane

    • Asa e cand cimpanzeii se uita peste literele asezate de oameni si cred despre ei ca stiu citi.

    • Expresia analfabetului funcțional!

    • Esti liber sa emigrezi mai la est daca asta iti e parerea

    • Amice, eşti MEGA-SUPER-MAXI analfabet funțional. Pentru cei ca tine există Antena 3, RTV, Taraf TV, AUR, PSD.

    • Tu te-ai uitat la poze? Citește articolul scârbitule de USR.

    • Se tot vorbește de analfabeții funcționali…tu esti unul dintre ei…

    • Ce ai reținut din PIB și salariu mediu la intrare in UE și acum ?
      Clar ești analfabet!

    • @scîrbit de troli……du-te în 💩 gură spurcată. Vrei bani de pomană……te-n gura…..plăcute suedeze,trol de 💩

    • Ești scârbit de a înțelege? Pana și ANALFABETUL ABSOLUT, proputinistul florin de la Brăila râde de tine… Nu posta pana nu înțelegi, sau dacă greșești, da și tu o erata.

    • DAR romania ESTE UN STAT CLEPTOCRATIC. CARE DEVINE TOT MAI JEFUITOR PE ZI CE TRECE

    • „Nu am nicio îndoială că UE a avut un rol important în a evita ca România să se transforme într-un stat cleptocratic. Este foarte probabil că supervizarea Comisiei Europene a ţinut în frâu apetitul unei elite politice care nu se remarcă pentru vocaţia sa reformistă”, afirmă într-un e-mail Tom Gallagher, profesor emerit la Universitatea Bradford (Regatul Unit). „Dacă o parte substanţială din cele 30 de miliarde de euro se pierde prin corupţie sau se risipeşte din lipsă de proiecte viabile va trebui să se tragă concluzia că relaţia României cu Bruxellesul nu a funcţionat”, a apreciat Gallagher.

    • Ai înțeles prost, nu UE e vinovată că noi furam deși ei încearcă să ne țină sub control.
      Noi suntem prosti, după cum arată comentariul tău.

  2. O analiză grosieră, la grămadă făcută pe două țări care nu sunt defel asemănătoare. Folosind o tehnică cunoscută, autorul spaniol, adună relele din fiecare țară și lasă impresia că ar gi generale. Desigur, cuvântul corupție face minuni, de ai g4 a preluat cu entuziasm „analiza”.

    • Da, ca la noi coruptia e doar asa sporadica, pe ici, pe colo, nu e generala, la nivel inalt si institutionalizata, nu?

    • Articolul nu există pe site-ul EFE. Când o fi publicat, o să fie cu autor bulgar sau român. Securisme

    • Pai publicația în cauza, ma refer la asta la care comentam, este de sorginte neomarxista, deci orice s-ar intampla bun după vechile reguli, trebuie înfierat și resetat după noile reguli. Ca și mentorii lor, vechii marxisti, care au spus ca totul în vechiul regim era rău, și ăștia de acum au aceeași placă, dar învelita frumos în staniol. Ce e la fel ca înainte, este c e n z u r a.

  3. Fara UE era dictatura pe fata cleptocratica si probabil inca o revolutie cu varsari de sange (mafiotii de la putere nu stiu alta viata decat cocotati in spatele celor muncitori), asa cu UE e cleptocratie sub masca minciunii. Ne facem ca nu e, dar e, mafiotii au toate privilegiile (pensii speciale, locuri fierbinti la stat pe zeci de mii de euro, normal in care nu fac nimic, justitia ori inabusita sau mituita, cea care ar mai fii putut face ceva). In al doilea caz nu mai e revolutie deoarece romanul traieste cu speranta, normal care va muri si aia. Dupa mafiotii vor da vina pe UE ca traiul e greu, se va iesi din UE si va incepe o noua dictatura in care mafiotii vor domnii mai departe, fugiti cat puteti in alte zari, asta se intampla din cauza spiritului de hotie si prostia fara margine ce domneste in tara asta, asa a fost tot timpul aici …

    • aici se ajunge cand oameni voteaza aceleasi partide de 30 de ani
      in strainatate daca partidul nu face ce a promis oameni nu il mai voteaza , voteaza alt partid
      aici nu , aici romani voteaza aceleasi partide de 30 de ani cam in aceleasi procente

    • Caucazianule, n-ai înțeles, aici nu contează cu cine votezi pentru că statul este capturat!

    • Perfect de acord

    • L-ati capturat voi, votantii usl, de 30 de ani

    • Toate astea vor fi pana fiecare stat va face ce vrea, chiar daca usor limitat de UE. Altfel ar fi daca in locul statelor ar fi o federatie, gen SUA. Dar cine o vrea?

    • Aline, iar de informezi, e singurul lucru ce va caracterizează pe voi, neomarxistii. ATI FOST VOTAȚI. Ați fost la putere, dar ați vrut jonglerii politice. V-ați dat jos propriul guvern, în cârdășie cu bolșevicii pesedisti și cu putinistii auristi. Ca acum stați pe margine și va vaitati, este rezultatul faptelor voastre. Asta nu ar însemna nimic, pana la urma, fiecare își merita soarta, dar ce vina au romanii, sa aibă din nou bolsevicii la putere? Ce vina au romanii sa aibe din nou altceva decât au vrut? Voi sunteți cauza, asa ca CIOCU’ MIC! Cand au ieșit romanii în strada pentru voi, a fost bine? Când au luat gaze și bastoane pentru ca voi sa ajungeți la putere, a fost bine? Când v-au votat, a fost bine? Atunci, de ce ați trădat romanii? De ce ați trădat votul romanilor? Ca sa avem iar banditii bolșevici la putere? Astea au fost circumstanțele acum, dar la următoarele alegeri, vom da psd-ul jos, iar voi nici nu veți mai exista! Facem pariu?

    • @ Gogu Pintenogu
      🎯🎯🎯🎯🎯🎯🎯🎯🎯

  4. Solutia vine tot de la UE, lasarea Romaniei in faliment, nu mai dati bani hotilor fara a avea controale regulate in orice fac mafiotii de la putere … Singura institutie care a mers in Romanica in 30 de ani a fost DNA-ul cat a fost Kovesi la conducere, restul institutiilor statale sunt cloace de mafioti, pile si incompetenti …

  5. Cine naiba a tradus porcaria asta? Atat de slab articolul.

  6. Romania este stat cleptocratic cu un duo electoral USL-AUR in care unii conduc si ceilalți sunt plasa de siguranță a voturilor. Pana anul trecut, când AUR nu exista PNL era plasă de siguranță. Dacă oamenii s-au supărat pe PSD au votat PNL care acum este unit cu PSD. După ce oamenii se vor supăra pe USL vor vota AUR care se va uni cu USL. Deci indiferent ce votează oamenii aceiași hoti conduc. Cu o excepție. Și excepția este partidul in care dau toți cleptocratii: UDMR, AUR, PSD, PNL! Toți dau in USR. Nu se luptă intre ei, deși pare ca sunt adversari, desi AUR pare că e opoziție, grija lor si a tuturor posturilor este USR. De ce? Pentru că dacă poporul le va da data viitoare in loc de 20% 55% ei dispar! Toată clica, toată hoțimea, tot amantlacul si nepoțimea, toți devin nimeni! E lupta vieții lor împotriva românilor.

    • Probabil cel mai bun comentariu de pe g4media. Din pacate, romanul are memoria unui peste si nu invata din greseli.

    • Bine, m-ai convins, in 2024 o sa votez cu USR.
      Sper ca si voi veti vota la fel, dupa ce veti fi boosterizati bine, de trei ori pe an. 2022 x 3 + 2023 x 3 + 2024 x 3, in total 9 boostere, cu dedicatie de la USR, singurul partid care vrea obligarea oamenilor sa fie injectati impotriva vointei lor. Sa nu uitati sa boosterizati si copiii de 5 ani.

    • USR se desființează, le au închis robinetul banilor publici. Urmează arestarea și execuția primarilor useristi, în frunte cu kloset și fritz😀😀😀😀😀😀😀😀

  7. Dacă nu ar fi fost UE eram Africa subsahariana. Sa vă fie clar.

    • Clar. Eram Congo sau CSI
      Bună sau rea UE e de preferat. Știi vreo organizație mai civilizata? În plus reprezinta Europa iar noi suntem parte din ea. Cei care nu înțeleg acest lucru să plece în China sau în Coreea de Nord și pe noi să ne lase în cultura și mentalitatea pe care ne-o. dorim.

  8. Din pacate, de cand UE, Romania mai mai cleptocratic. Adica ai nosrtri au invatata sa fure dula reguli

  9. Bai proștilor în primul rind România nu este o tara balcanica, de aceea articolul a început cu minciuni, lăsați vrajeala

    • Nu!? Te referi geografic sau cultural? Geografic, face parte din Balcanii de est; cultural, nu mai vorbim

  10. UE stie ca fondurile europene hranesc coruptia, dar continua sa le pompeze in Romania, fara discernamant. Ii doare undeva.

    • Nu fondurile europene hrănesc corupția, cei aceia care dau mită. Fondurile europene ajută la dezvoltare, doar cei care au vederi anti UE și pro corupție nu vad asta.

    • Pai nu i mai simplu sa ieșim din UE, sa nu mai pompeze aia fonduri în colonie? 😀😀😀😀

  11. Fondurile UE au dezvoltat corupția endemica și înscăunat crima organizata instituțională în România.

  12. Adică tocmai EFE agenția din Spania care nu scrie nimic despre cazurile de rasism ale Spaniei împotriva românilor,bulgarilor… si multele cazuri de abuzuri impotriva muncitorilor români,bulgari din partea angajatorilor a abuzurilor fortelor de ordine impotriva emigrantilor?Spania deschide gura una dintre cele mai corupte țări din sudul Europei? Trăiesc de 30 de ani aici și cunosc situația. Ar trebui sa se uite în oglindă prima dată la ei.

  13. Pesedistii abia asteapta sa ne scoata din UE, si sa nu mai fie deranjati de la furat.
    S-a vazut clar pe vremea cariatului. Iar acum in frunte cu cartita de la cotroceni care i-a adus la putere…

  14. „Stat cleptocratic ” – BIne zis!

  15. Trebuie să vă semnalez o greșeală în titlu, stimată redacție. România „s-ar fi transformat într-un stat cleptocratic” ca urmare etc trebuie înlocuit cu „România a rămas un stat cleptocratic” în pofida etc. Această frază este corectă în cazul României de cel puțin 200 de ani, cât despre venitul așa zis mediu, baza de calcul este greșită și nu se referă nici la venitul net, nici la cel nedeclarat. Pe de altă parte, justiția ca serviciu de bază este plătită regește de toți dar este inexistentă la nivelul contribuabilului mic și mediu, unde cunosc personal două cazuri de sinucidere de tipul”mort cu dreptatea în mână”.

  16. Este adevărat că s-a dublat salariul dar și moneda națională s-a devalorizat în raport cu dolarul sau cu euro intr-un raport foarte mare, poate nu 100% dar se apropie. Intre timp suntem țara cea mai „verde” dpdv al emisiilor deoarece nu mai avem industrie. Am rămas fără aproape toate resursele și serviciile vitale, am rămas fără sistem bancar, am vândut suprafețe uriașe de teren, am devenit importatori de alimente în proportie de 60-70%, tot fără infrastructură suntem și am rămas fără o mare parte din populația activă și pregătită profesional. Avem o țară realmente infestată la toate nivelurile de agenți SRI, partide, instituții vitale, economie, învățământ, administrație. Iar pe plan extern am ajuns o slugă umilă și ascultătoare a establishmentului occidental și european. Mari realizări ce să zic…
    Ar fi fost mai bine în afara UE si NATO ? Nu știu ce să zic, cel mai probabil nu deoarece nici pe Rusia nu ne puteam baza pe o perspectivă bună. Nici nu cred că am avut noi prea mult de ales. Am fost băgați în UE si NATO că așa trebuia. Nu e nici cea mai rea situație din istoria țării, am avut situații mai rele. Vedem ce ne aduce viitorul și să sperăm că „alianța” asta va funcționa așa cum prevăd tratatele în cazul crizei energetice, financiare, foametei și războiului care se pare că bat la ușa noastră a tuturor…

  17. In România:Au scăpat de sub zăvoare lenea, răutatea, Trufia, corupția, mândria și prostia și stăpânesc minți slabe și neștiutoare. Pentru un trai mai bun trebuie sa eliminam aceste pofte. Mulțumesc o zi buna.

  18. Am câștigat sa fim jefuiti. Am câștigat sa ne fie distrusa economia. Am câștigat sa ne fie vândute pământurile. Am câștigat sa fim îndatorați pe 10 generații pt nimic. Am câștigat sa ne fie copiii și nepoții slugi la stăpânii occidentali. CE AM PIERDUT? LIBERTATEA, FIINDCĂ UN SĂRAC NU POATE FI LIBER. AM CASTIGAT DREPTUL DE A LĂTRA LA LUNA ȘI DE A FI O POPU LIME NU UN POPOR

    • Am câștigat sa fim jefuiti – de vină sunt ai noștri, care ne conduc. Cine a jefuit țara mai mult după 89 și până în 2007?
      Am câștigat sa ne fie distrusa economia – mergea mai bine în perioada 1989-2007?
      Am câștigat sa ne fie vândute pământurile – Întreabă-i pe cei care au legiferat, adică tot pe ai noștri, de ce au dat posibilitatea străinilor de a cumpăra terenuri

  19. Pentru toți românii anti UE, puneți-vă două întrebări simple:
    1. Din punct de vedere al dezvoltării economice: am putea oare să ne dezvoltăm mai bine pe cont propriu, decât membri UE? Păi haideți să luăm exemplul celorlalte țări care nu sunt în UE, cum ar fi: Moldova, Ucraina, Belarus, Serbia, Albania, etc. Care apropo, mai toate vor în UE.
    2. Din punct de vedere al democrației(formă de guvernare în care supremația aparține poporului): ar fi oare în România mai multă democrație dacă am fi afară din UE? Democrația este un concept scalar, poate fi mai multă sau mai puțină. Informativ, putem consulta nivelul țărilor conform următorului studiului: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Indicele_democra%C8%9Biei
    Din nou, ne uitam la celalalte țări care nu sunt în UE și vedem că situația nu e deloc bună. Momentan în România suntem cam la jumătate cu democrația, deși a fost 10 August, încă mai avem alegeri cât de cât libere, dacă se votează în număr mare. Încă nu pot fura atât de mult la vot.

    Drept urmare cred că e ușor de înțeles care va fi soarta României afară din UE: va deveni Oligarhie pentru că mafia din România își va consolida și mai mult piramida de putere cu pile, nepotism și incompetență. Va exista un grup restrâns de oameni care vor trăi bine pe spatele majorității romanilor cinstiți – dar patrioți. Dar de ce nu putem fi patrioți și în UE? Nu, mafia vrea să ne luăm jucăriile și să ieșim. Pe lângă asta vom fi și o țară tampon pentru Rusia, care, nu ne vrea dezvoltați, evident. Ne vrea obedienti.

    Mafia lucrează deja intens la scoaterea României din UE și pompează multă manipulare în media, care este acaparată 90% de către ei. Așa că să nu fiți surprinși dacă poate chiar în 2024 se va organiza referendumul Roexit.

    O ultimă întrebare tot pentru cei anti UE: de ce oare nimeni nu emigrează în Rusia? Cel puțin eu nu cunosc pe nimeni.

    Desigur, nici UE nu e perfectă! Niciun sistem din universul ăsta nu e perfect! Dar trebuie să alegem întotdeauna varianta care merge cel mai bine.

  20. Cleptocrație egal corupție,fiți atenți când mergeți la vot.

  21. Fara UE, NATO si parteneriatul strategic cu SUA eram fie Ucraina, fie Kazahtanul de azi. Ne lua Putin putin Dobrogea si ce a mai ramas din Mdova noastra. La putere ramanea FSN si azi, intreg nu spart ca acum. Scrieti toti aici dar nu ati scris unul La multi ani! Sau Un an nou mai bun tuturor!

  22. Eu am inteles din articol daca nu intram in UE eram cea mai bogata tara de pe mapamond , din pacate EU ne exploateaza la maxim si saraceste tara …..coruptia din Rromanistan este importata din vest ..